Žilinský Večerník

25. apríl 2024 | Marek
| 3°C

Šport

Nový tréner Šošonov Peter Černák : Tím potrebuje dozrieť ľudsky aj futbalovo

Nečakaná zmena. Žilinskí futbalisti majú už vyše týždňa nového trénera, ktorým sa stal doterajší asistent Peter Černák (45). Na prvom mediálnom stretnutí prizvukoval, že tímu chce vrátiť stratené sebavedomia a hrať atraktívny futbal.

11.10.2021 | 13:02

Ako ste prijali náhly koniec tréner Staňa?

Nebolo to pre nás jednoduché, lebo dlhodobo sme spolupracovali a postavili základy tejto práce, ktorá sa urobila. Podľa mňa bola dobre odvedená, len nám výsledkovo nevyšli posledné zápasy a prišla táto zmena. S trénerom Staňom mám nadštandardný vzťah a v podstate takéto situácie prináša futbalový život.

Bolo to aj pre vás obrovské prekvapenie?

Nechcem sa vŕtať v tom, čo bolo. Pozerám sa dopredu, lebo tímu treba vrátiť sebavedomie. Našim pilierom je skupina výborných chlapcov po ľudskej stránke i hernou kvalitou, k tomu sú veľmi pracovití. Opäť sa chceme vrátiť na vlnu zo začiatku sezóny, ktorú sme si všetci užívali. Žilina chce hrať dlhodobo atraktívny, úspešný futbal. Chceme hrať kvalitne, aby sme si na svoju stranu získali laickú i odbornú verejnosť.

Každý tréner je niečím jedinečný, čím sa vyznačuje Peter Černák?

Chceme pokračovať v dobre nastavenej práci, bol som členom toho realizačného tímu a so všetkým som bol stotožnený. Každý tréner má svoje detaily a ja nebudem iný. Mali by sme hrať dominantný, atraktívny futbal plný života, gólových šancí a gólových emócií.

Beriete tento post ako určité ocenenie vašej práce v MŠK Žilina?

V klube som si prešiel viacerými kategóriami, a teda beriem to ako ohodnotenie moje práce. Nie je to len o mne, lebo musíme viesť chlapcov na ich ceste k dospelosti, čo je obrovský záväzok. Tím potrebuje dozrieť ľudsky aj futbalovo, my im k tomu budeme najviac nápomocní.


 

Váš predchodca bol málo kritický na tlačových konferenciách voči hráčov, vy budete v tomto o niečo tvrdší?

Nerád by som hodnotil výstupy Pavla Staňa, bolo to niečo jeho, na čom mal veci postavené. Čo sa udeje v kabíne, by malo v kabíne aj zostať. Vážim si jeho robotu  voči nemu a budem lojálny. Chalani ma poznajú, takmer všetkých sme mali v mládežníckych tímoch a vieme, čo môžeme od seba očakávať.

Ako ste sa dozvedeli v daný deň, že sa stávate hlavným trénerom Žiliny?

Informácia prišla od vedenia klubu, potom sme si sadli a zadefinovali si ďalšiu spoluprácu. Čo sa tam konkrétne dialo je vnútorná záležitosť klubu.

Na rozbeh máte Dunajskú Stredu, bude to trojbodový zápas pre vaše farby?

Vznikol priestor na upokojenie situácie, musíme sa dobre pripraviť, lebo Dunajská Streda je výzva. Futbal je šport a výsledok sa nedá dopredu zaručiť. Budeme robiť všetko preto, aby sme boli úspešní. Tím sa obrovský potenciál a kvalitu už ukázal, na konkrétne umiestnenie to neviem odhadnúť, no určite patríme vyššie než sme aktuálne na 7. mieste.

Ste stotožnení naplno s filozofiou klubu či možno poškuľujete už v zime po posilách?

Pracujeme s mladými hráčmi a určite im nebudeme brániť v posune do lepších tímov. V akadémii pracujeme štýlom, aby sme to vedeli zospodu doplniť. Máme zaujímavých hráčov v mládeži, no momentálne pracujeme s ich potenciálom. Je to naša práca ich zveľaďovať.

Ako znie vaša zmluva, na koľko rokov ste ju podpísali?

Zmluvu sme nedoladili, no to je najmenej, lebo sme si zadefinovali spoluprácu. Detaily či časové obdobie neriešim, no určite k tomu čoskoro príde.

 

 

KTO JE PETER ČERNÁK? 

 

-rodák z Handlovej

- počas futbalovej kariéry hrával na pozícii stredopoliara

-obliekal dresy Zlatých Moraviec, Trnavy, Zlatých Moraviec, Slovana Bratislava a aj českého celku České Budějovice

-trénerom je už roku 2012, keď začínal v tíme Baník Horná Nitra

-v MŠK Žilina stal 74. hlavným trénerom, v klube prešiel od Akadémie, cez B –tím až do A tímu, keď trénerovi Staňovi robil asistenta

- v Žiline pôsobí už piatu sezónu

 

Autor: Juraj Vnuk, redaktor

Foto: archív

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod