Žilinský Večerník

24. apríl 2024 | Juraj
| 2°C

Spravodajstvo

O na pohľad zabudnutý motel sa majiteľ stará

Spomínate si na zábavy na Šibeniciach? Mnohí z vás ich majú ešte v čerstvej pamäti. Kedysi vychýrený podnik, Motel Šibenice, je už niekoľko rokov opustený. Súčasný majiteľ má s ním svoje zámery, tie však momentálne nechce konkretizovať.

05.08.2013 | 14:28

ŽILINA. Povolenie na výstavbu Motela Šibenice získal investor, Jednota Žilina, ešte v roku 1976. „Stavbu sprevádzali komplikácie, dokonca činnosť bola na chvíľu i zastavená kvôli problémom s nedokončenou kanalizáciou, pričom bola zaplavená i časť budovy. Aj preto sa kolaudačné rozhodnutie vydalo až 25. júna 1984, po 8 rokoch od vydania stavebného povolenia,“ rozpráva Peter Štanský, riaditeľ žilinského archívu.
 

Ubytovňa a diskotéky...
Aj keď začiatky motela neboli práve ideálne, nakoniec sa ho predsa len podarilo otvoriť a pritiahnuť doň ľudí. Niekoľko rokov poskytoval nocľah turistom jednej cestovnej kancelárie, ktorá organizovala v tom čase veľmi obľúbené autobusové zájazdy. „Väčšinou išlo o zahraničných turistov, ktorí tu prišli prespať maximálne na jednu noc. K dispozícii im bola aj veľká reštaurácia a nočný bar,“ zachádza do spomienok Ladislav, ktorý si na zlaté časy motela stále čerstvo pamätá.

 

Turistami vyhľadávanú ubytovňu neskôr odkúpil nemecký podnikateľ, emigrant zo Slovenska, ktorý využíval najmä haly za motelom, kde organizoval rôzne zábavy. Dvadsaťdeväťročný Dušan z Trnového si pre Žilinský večerník na tieto časy rád zaspomínal: „Na Šibenice si pamätám z detských čias. V hoteli bola dobrá terasa s kaviarňou a reštauráciou, kde sme s rodičmi občas zašli. Potom ale skončil a odvtedy chátra. Neskôr som začal na toto miesto chodiť na diskotéky, ktoré tu fungovali každú sobotu zhruba 5 rokov v hangári vedľa bývalého hotela.“

 

Dočká sa motel zašlej slávy?
Odvtedy sa na stoličke majiteľa vychýrenej ubytovne vystriedalo niekoľko ľudí. Pokusov o znovuotvorenie bolo niekoľko, doposiaľ, žiaľ, nezrealizovaných. Motel tu síce stále stojí, ale pohľad naň zabolí nejedného „pamätníka“.


V súčasnosti je jeho vlastníkom súkromná firma so sídlom v Žiline. Ku konkrétnym plánom s objektom sa momentálne nechce bližšie vyjadrovať. „Máme s budovou isté zámery, ale nebudeme ich konkretizovať. Stavba je zabezpečená, aby nebola nebezpečná pre ľudí. Je uzavretá, neprespávajú tu bezdomovci a je strážená strážnou službou. Jej vlastníctvo berieme zodpovedne,“ dostali sme odpoveď z vedenia firmy.

 

Michala Stehlíková

Snímky autorka

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod