Žilinský Večerník

25. apríl 2024 | Marek
| -1°C

Spravodajstvo

O nových verejných toaletách v centre radnica neuvažuje

Mesto má k dispozícii v centre len verejné toalety na Hlinkovom námestí. Počas veľkých akcií, ako sú Staromestské slávnosti a iné, nepostačujú. Ľudia sú tak nútení chodiť na potrebu do blízkych obchodných centier.

27.05.2022 | 13:03

CHÝBAJÚ POČAS AKCIÍ

O tom vie svoje aj Mária Vajdová zo Žiliny. „Keď idem na nejaké podujatie v meste, tak mi chýbajú toalety najmä na Mariánskom námestí. Tie mobilné nie sú vždy ideálne. Na Hlinkovom námestí už roky neprešli žiadnou rekonštrukciou.„Mariánske námestie je mestská pamiatková rezervácia, kde nie je možné budovať nové objekty. Po obvode námestia sa nachádzajú reštauračné zariadenia, ktoré turisti využívajú nielen na občerstvenie, ale aj na použitie toalety. V tomto ohľade sme nemali nikdy žiadny negatívny podnet na nedostatok toaliet,“ myslí si Vladimír Miškovčík, hovorca žilinskej radnice. Mesto aj tento rok zabezpečí aspoň mobilné toalety. „Pravidelní návštevníci kultúrnych podujatí vedia, že počas akcií sú zabezpečené mobilné toalety na Mariánskom námestí a verejné toalety na Námestí Andreja Hlinku. Z estetického dôvodu verejného priestranstva dalo mesto pred rokmi vyrobiť aj drevenú zástenu, aby sme zachovali dôstojnosť Mariánskeho námestia aj pri konaní hromadných podujatí,“ doplnil hovorca.  

MENILI PREVÁDZKOVÉ HODINY

Požiadavky od ľudí smerovali k otvoreniu toaliet, ktoré sídlia na Námestí Andreja Hlinku. „Podnety, ktoré  boli v minulosti v rámci prevádzkových hodín verejných toaliet, boli vyriešené.  Budovy a priestor je mestský, spravuje ho mestská spoločnosť Žilbyt.  S rekonštrukciou verejných toaliet, prípadne vybudovaním nových na Námestí Andreja Hlinku sa počíta aj v prípade, že by sa rekonštruovalo námestie ako celok,“ povedal Miškovčík, s tým, že o rekonštrukcii námestia sa hovorilo už pred rokmi. Mesto nemá iné kamenné verejné toalety. Zabezpečuje však mobilné toalety v Lesoparku, ako aj v Parku Ľudovíta Štúra a počas „dušičiek“ aj na mestských cintorínoch. Pripomeňme, že Námestie Andreja Hlinku spolu so Sadom SNP bolo naposledy re­konštruované začiatkom 90. rokov. Bolo navrhnuté ako ústredný priestor so situovaním dominantnej fontány a súboru ob­jektov, ako je informačná kancelá­ria, verejné WC a predajné miesto lístkov na MHD. Námestie od parku bolo oddelené arkádami, ktoré však boli postupne zastavané predaj­nými stánkami, čím akoby vznikla bariéra medzi oboma verejnými priestranstvami.

Foto: archív

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod