Žilinský Večerník

28. marec 2024 | Soňa
| 6°C

Spravodajstvo

O parlamentné voľby majú záujem aj Žilinčania žijúci za hranicami, radnica eviduje viac žiadostí ako v roku 2016

O voľbu poštou požiadalo 1 133 ľudí, najviac z Česka, Veľkej Británie a Nemecka.

28.01.2020 | 12:15

O voľbu poštou vo voľbách do Národnej rady Slovenskej republiky požiadalo mesto Žilina 1 133 Žilinčanov, ktorí majú trvalý pobyt na území mesta a zdržiavajú sa v zahraničí. V porovnaní s parlamentnými voľbami v roku 2016 je to o 660 voličov viac. Návratná obálka, hlasovacie lístky a poučenie o spôsobe hlasovania boli odoslané na celkom 1 090 adries v zahraničí.

Najväčší záujem prejavili ľudia z Českej republiky, odkiaľ chce voľbu poštou využiť 421 Žilinčanov, z Veľkej Británie chce voliť 149 ľudí a z Nemecka 82. Na doručenie obálky s hlasovacími lístkami do Južného Sudánu musela samospráva dokonca využiť kuriérsku spoločnosť, keďže pošta do uvedenej krajiny nedoručuje.

Medzi krajinami s najväčším počtom žiadateľov sú napríklad Švajčiarsko (44), Španielsko a USA (33), Francúzsko (32), Rakúsko (31), Holandsko (27), Nórsko (23), Írsko (22), Belgicko a Austrália (21), Kanada (19), Švédsko (15), Taliansko a Poľsko (14), Luxembursko (13), Dánsko (12), Fínsko (9), Maďarsko, Island a Spojené arabské emiráty (4). 

Tri a menej žiadostí smerovalo do krajín ako Japonsko, Maurícius, Estónsko, Malajzia, Mexiko, Taiwan, Nový Zéland, Portugalsko, India, Čína, Grécko, Azerbajdžan, Jordánsko, Bosna a Hercegovina, Bulharsko, Cyprus, Haiti, Hong Kong, Indonézia, Izrael, Katar, Laos, Libéria, Litva., Maroko, Rusko, Thajsko, Uganda a Ukrajina.


Občania, ktorí sa budú v čase volieb nachádzať v Slovenskej republike, no mimo svojho trvalého bydliska a volebného okrsku, môžu do 10. februára požiadať o vydanie hlasovacieho preukazu. Buď tak môžu urobiť písomne na poštovej adrese úradu alebo elektronicky e-mailom na adrese [email protected]. Osobne alebo prostredníctvom splnomocnenca je možné žiadať o preukaz najneskôr v posledný deň predo dňom konania volieb, teda 28. februára do 14.00 hod. v klientskom centre na Mestskom úrade v Žiline.

Žiadosť o vydanie hlasovacieho preukazu musí obsahovať meno, priezvisko voliča, rodné číslo, štátnu príslušnosť, adresu trvalého pobytu a adresu na doručenie hlasovacieho preukazu.

Voľby do Národnej rady Slovenskej republiky sa budú tento rok konať v sobotu 29. februára na celom území Slovenska. Volebné miestnosti sa otvoria o 7.00 hodine ráno a zatvoria o 22.00 hodine. V meste Žilina sa bude voliť v 79 volebných okrskoch.

Autor: - r -

Zdroj: mesto Žilina

Foto: archív

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod