Žilinský Večerník

29. marec 2024 | Miroslav
| 11°C

Spravodajstvo

Objektívna zodpovednosť už aj v mestách: Za zlé parkovanie menej papúč, viac fotiek

Od 1. mája zásadná novinka. Vláda Slovenskej republiky svojou novelou o cestnej premávke upravila spôsob riešenia nesprávneho parkovania vozidiel. Samosprávy nemali šancu si uplatňovať objektívnu zodpovednosť, to sa však zmenilo. Podrobnosti zisťoval Žilinský večerník u náčelníka Mestskej polície Žilina Petra Mišejku.

08.05.2021 | 10:22

ZNAČNÁ ÚĽAVA PRE SAMOSPRÁVY

Mestá a obce sa môžu už v rámci svojich kompetencií opierať o výraznú novinku, keď do platnosti vstúpila objektívna zodpovednosť. V praxi by to malo znamenať, že tradičné papuče by už nemuseli mestskí policajti vôbec používať. „V skratke – nie je nutné dávať papuče, no tie nevymiznú. Stále slúžia ako donucovaní prostriedok, ale objektívna zodpovednosť je skôr veľká úľava pre samosprávy. Ľudia však určite neuvidia v meste toľko papúč ako doteraz, bude ich určite menej,“ hovoril v rozhovore pre Žilinský večerník Peter Mišejka, ktorý vysvetlil detailne aj proces, akým sa budú pokuty ukladať. „Rovnako ako napríklad pri priestupku na diaľnici, domov vám príde zásielka na zaplatenie pokuty. Za správny delikt sa ukladá sankcia pokuty vo výške podľa osobitného predpisu, ktorú nemožno znížiť ani zvýšiť; a to ani v konaní o správnom delikte. Je ale možnosť zaplatiť len dve tretiny z uloženej výšky pokuty, ak je táto nielen uhradená, ale aj pripísaná na konkrétny účet do 15 dní odo dňa doručenia rozkazu o uložení pokuty.

ZABILI HODINU ČASU

Zaujímalo nás, prečo táto legislatívna novinka je podľa Mišejku značnou úľavou v práci mestskej polície. „Mnoho priestupkov zostávalo nedoriešených, odložených, lebo každý sa chcel z toho určitým spôsobom vyviniť. Či chceme, alebo nie, zákon nám ukladá povinnosť riešiť dopravné priestupky, bez regulovania parkovania v meste by systém parkovania skolaboval. Na tento zákon sme čakali vyše 10 rokov, ušetrí to našim policajtom dosť času. Z praxe poznáme ten dlhý proces od zakladania papuče, potom sa treba na miesto znova vrátiť a reálne v priemere s jednou papučou zabije policajt hodinu. Tiež rád pripomínam verejnosti, že táto časť práce nás neteší, prioritou mestskej polície je udržiavanie verejného poriadku a bezpečnosti.“


 

NA LETO SÚ PRIPRAVENÍ

Uvoľnenie opatrení na celom Slovensku zvýšilo pohyb obyvateľstva, čo pociťuje aj mestská polícia v Žiline. „Je to pochopiteľné, že priestupky stúpli. Sú to hlavne rušenie nočného kľudu a celkovo sa disciplína občanov uvoľnením opatrení znížila. Apelujem na Žilinčanov, aby stále dodržiavali stanovené nariadenia, lebo určite pre nikoho nie sú príjemné strety so štátnou či mestskou políciou, napríklad v prípade porušenia zákazu vychádzania. Príde leto, v meste toho bude veľa. My sme nastavili jasný systém už minulé leto, piatky a soboty očakávame po uvoľnení opatrení nápor ľudí. Verím, že sme dostatočne pripravení, aby všetko fungovalo ako má a občania sa v Žiline mohli cítiť bezpečne,“ tvrdí Mišejka.

Autor: Juraj Vnuk, redaktor

Foto: archív

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod