Žilinský Večerník

26. apríl 2024 | Jaroslava
| 8°C

Šport

Oblastný aktív futbalistov priniesol zásadnú novinku: Jedna tretia trieda s dvomi postupujúcimi

Improvizácia vyšla. Oblastný futbalový zväz Žilina zvolal aktív klubov pred novou sezónou 2021/2022 do priestorov futbalového areálu v Bánovej, na ktorom sa zúčastnila drvivá väčšina zástupcov klubov. Z hľadiska seniorských súťaži najväčšiu pozornosť pútalo spojenie dvoch tretích tried do jednej ligy s dvomi postupujúcimi a naopak z druhej triedy dvomi zostupujúcimi tímami.

13.07.2021 | 10:22

HLAVNÝM CIEĽOM SPOZNAŤ VÍŤAZOV LÍG

Oproti ostatným oblastným zväzom na Slovensku si ten žilinský drží dlhodobo vysoký štandard účasti klubov v súťažiach. Masívny odliv ako napríklad zaznamenali na Oravu aj vinou pandémie sa v Žiline neudial. „V prvom rade sme komunikovali aj počas pandémie s klubmi a mali záujem riešiť všetky veci. Výsledkom toho je, že od novej sezóny máme v súťažiach dospelých len o jedno mužstvo menej (odhlásili sa Kunerad a Babkov, prihlásila Nezbudská Lúčka – pozn. autora), dorast ostal na pôvodnom stave. Úbytok evidujeme v kategóriach starších žiakov, avšak rapídny nárast je v prípravkách, kde máme 58 mužstiev a k tomu 20 tímov mladších žiakov. 78 tímov detí od 7 do 12 rokov je podľa mňa skvelá vizitka, aj preto práca klubov má svoje ovocie, lebo futbal chcú hrať takmer všade. Toto je signál aj pre našu vládu, aby konečne pochopila, že toto je správna cesta ako pomôcť mladým  ľudom vďaka športu a nie ich doma zatvárať,“ povedal pre Žilinský večerník po aktíve predseda ObFZ Žilina Igor Krško, ktorý tieto čísla nevníma len ako súhru šťastnej náhody. „Je to o vzájomnej spolupráci a rešpekte klubov ku zväzu a opačne. Počet klubov v našej oblasti sa dlho drží v dobrých číslach, čo je aj pre nás na zväze záväzok, ale aj obrovská radosť, že robiť futbal má zmysel.“ Zásadnou novinkou pred novou sezónou 2021/2022 je zrušenie dvoch tretích tried, tie nahradí jedna súťaž. „Mali by sme v tretej triede 15 tímov, teda by sme losovali ligu zo 16 tímov, kde by bol jeden voľný žreb. Nemôžete mať v poslednej triede o dve kolá viac ako v tých vyšších, k tomu sa odhlásil Babkov a bolo pre nás nelogické robiť dve trojky. Bude to jedna ucelená pekná súťaž, kde budú dvaja postupovať do dvojky a naopak z dvojky dvaja zostupovať. Je to zásadná novinka, kluby túto informáciu prijali úplne v pohode,“ vysvetlil Krško. Súťažný ročník by mal začať začiatkom augusta a túžby zväzových funkcionárov sú na aktuálnu dobu maximálne pragmatické. „ 1. augusta je naplánovaný štart novej sezóny a dohodli sme sa na aktíve, že prvé dve kolá mládežníckych súťaží odkladáme. Všetci veríme, že konečne dohráme celú sezónu a budeme poznať víťazov líg a nielen postupujúcich. Už chceme urobiť turnaj víťazov jednotlivých kategórii a hlavne vrátiť sa do normálneho stavu, to je naše najväčšie prianie,“ zaželal si Krško.

 

OČENÁŠ ŠÉFOM ROZHODCOV

Z personálnych noviniek pred štartom sezóny rezonuje vynútená zmena na pozícii v komisii rozhodcov. „Doterajší predseda Juraj Krajči sa pre pracovnú vyťaženosť vzdal funkcie a museli sme operatívne konať. Dočasne poverený do volebnej konferencie bude Michal Očenáš, potom sa uskutočnia voľby a nech si nové vedenie zvolí zástupcu,“ vysvetlil nám celý proces Peter Vachan, predseda ŠDK. Diskusia klubov po aktíve s predstaviteľmi zväzu bola hlavne o povinnostiam súvisiacimi s antigénovým testovaním pred každým majstrovským stretnutím. „Máme určité predpisy, treba sa chrániť, aby boli kluby v poriadku. Bude sa to riešiť čestným vyhlásením každého človeka, ktorý bude v zápase zainteresovaní a ten musí splniť dané podmienky z aktuálnych nariadení,“ dodal Vachan a pochválil účasť vyše 40-tich delegátov klubov na tomto aktíve. „Vždy je dobré sa stretnúť, diskusia bola otvorená a iba to nás posunie ďalej. My na zväze chápeme problémy klubov, snažíme sa im robiť najlepší servis, aby to celé fungovalo a ja verím, že to bude dobré.“

 

Autor: Juraj Vnuk, redaktor

Foto: Ľubomír Rendár

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod