Žilinský Večerník

20. máj 2024 | Bernard
| 12°C

Z regiónu

Obľúbené cyklobusy už vyrazili na cesty

Spoznávať krásy Žilinského kraja môžu jeho obyvatelia a návštevníci opäť aj prostredníctvom obľúbených cyklobusov, s cieľovými zastávkami Terchová – Nová Bystrica – Turčianske Teplice – Zverovka – Štrbské Pleso. Prvé cyklobusy v tomto roku vyrazili na cesty už počas prvej májovej soboty.

10.05.2024 | 13:21

Žilinský samosprávny kraj v spolupráci so spoločnosťami SAD Žilina a Arriva Liorbus zabezpečili aj v tomto roku prepravu do piatich cykloturistických destinácií. Do Novej Bystrice a Turčianskych Teplíc premáva autobus s vozíkom (kapacita 24 ks), do Terchovej nosič (kapacita 6 ks). Spoje premávajú počas oboch víkendových dní, a tiež vo sviatok a to až do 29. septembra 2024 (nedeľa). Počas letných prázdnin budú premávať aj každý piatok (do 30. augusta 2024). Vynechaná je aj v tomto roku zastávka na Kysuckej ulici (Žilina) z dôvodu uzatvorenia podchodu (platí v prípade cyklobusov na smer Terchová a Nová Bystrica).

Obľúbená cykloturistika

Cyklobusy si za roky fungovania získali množstvo priaznivcov. Najvyťaženejšie boli v minulom roku na trase Žilina – Nová Bystrica, ktoré prepravili 934 bicyklov. Najsilnejším dňom bola nedeľa. Kraj, ktorý dotuje autobusovú dopravu sa snaží prinášať aj nové trasy. „Verím, že aj tento rok budú cyklobusy naplno využité či už obyvateľmi alebo návštevníkmi kraja. Pre priaznivcov cyklistiky pripravujeme aj v tomto roku ďalšie zaujímavé projekty a aktivity. Našou prioritou je aj naďalej realizácia Vážskej cyklotrasy, ktorá povedie územím štyroch samosprávnych krajov (NSK, TTSK, TSK a ŽSK) Významnou investíciou v tejto súvislosti bolo v minulom roku dokončenie cyklo úseku Považský Chlmec – Žilina, ktorého súčasťou je nový cyklomost ponad Váh. Realizácia celej stavby stála takmer 4,5 mil. eur,“ hovorí Erika Jurinová, predsedníčka ŽSK.

Cena lístkov nezmenená

Cestovný lístok je možné si zakúpiť priamo u vodiča pri nástupe do autobusu (hotovosťou, platobnou kartou, dopravnou kartou dopravcu, virtuálnou dopravnou kartou), v predpredaji v klientskych centrách spoločnosti SAD Žilina alebo prostredníctvom predajného systému AMSBus na webovej stránke www.amsbus.sk. Cestujúci si môžu rezervovať svoje miesto pre bicykel vopred – priamo na stránke www.amsbus.sk alebo osobne na Klientskych centrách SAD Žilina (AS Žilina, AS Martin, AS Čadca), prípadne u všetkých predajcov cestovných lístkov a miesteniek AMSBus.

Cena za prevoz bicykla ostáva u oboch prepravcov aj naďalej na úrovni 0,50 centov. Okrem spomínanej ceny za prepravu bicykla je cestujúcemu účtovaná cena lístka za seba (obyčajné cestovné, zľavnené) podľa tarifných podmienok oboch spoločností.

Autor: - r -

Foto: archív SAD

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod