Žilinský Večerník

20. apríl 2024 | Marcel
| 1°C

Spravodajstvo

Obnova operačných sál. Investujú pol milióna eur

Do žilinskej nemocnice prichádza šesť nových operačných stolov za 520-tisíc eur. Využívať ich budú operačné tímy na oddelení neurochirurgie, chirurgie, úrazovej chirurgie, pediatrickej ortopédie, urológie a otorinolaryngológie.

09.03.2021 | 21:05

ŽILINA. Pôvodné operačné stoly majú aj viac ako 40 rokov, kazili sa a ťažko sa ovládali. „Každý zo stolov je individuálne vybavený pre dané oddelenie tak, aby jeho nastavenia a komponenty uľahčili personálu ovládanie, zefektívnili prípravu pred samotnou operáciou a výrazne skvalitnili podmienky na operačnej sále i pri mimoriadne náročných výkonoch, ktoré u nás robíme,“ povedal riaditeľ nemocnie Igor Stalmašek. Výmenu operačných stolov urobili aj vlani – na oddelení gynekológie a pôrodníctva, urológie, úrazovej chirurgie a ortopédie. Dva stoly z tohtoročnej investície už aj používajú.

 

„Predtým sme museli všetko nastavovať ručne, príprava pred operáciou nám pri niektorých špecifických výkonoch trvala niekedy pol hodinu, teraz je to jedným gombíkom urobené v priebehu minúty. Práca je tak jednoduchšia, precíznejšia a predovšetkým efektívnejšia, čo znamená zároveň menšie prestoje medzi pacientmi. Momentálne operujeme iba neodkladné prípady, no keď sa spustí operatíva naplno a vrátime sa opäť do normálu, denne budeme vedieť pomôcť väčšiemu počtu ľudí a skrátiť čakacie doby,“ skonštatoval primár žilinskej neurochirurgie Ivan Mačuga, ktorá je jednou z najvyťaženejších na Slovensku. Za rok tam podľa nemocnice vykonajú približne 1100 operačných výkonov, vrátane zhruba 200 komplikovaných operácií mozgu.

Foto: archív

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod