Žilinský Večerník

24. apríl 2024 | Juraj
| 3°C

Tlačové správy

Obrazy na stenu: Viete, aké psychologické účinky má toto umenie?

Od jaskynných malieb až po dnešné moderné obrazy, umenie bolo vždy súčasťou ľudskej existencie. Vedeli ste však, že začlenením obyčajného obrazu na stenu, ako dizajnového interiérového prvku, dokážete ovplyvniť chémiu vo vašom mozgu? V článku sa dozviete, aké psychologické benefity nám zakomponovanie tohto druhu umenia do každodenného života prináša.  

22.01.2022 | 12:01

 

Trénovanie kognitívnych funkcií

Pohľad na pekný obraz na stenu, sochu alebo iný druh umenia zvyšuje prietok krvi do mozgu približne o 10%. Naše kognitívne funkcie sú teda oveľa viac aktívne. Medzi kognitívne resp. poznávacie funkcie patrí napríklad pamäť, spôsob a rýchlosť akým rozmýšľame, sebakontrola či schopnosť poradiť si s problémami.

Evokuje emócie a ovplyvňuje nálady
Obraz, ktorý si doma zavesíte na stenu, má veľký dopad na náš každodenný život, resp. nálady. Čím viac sa na obraz pozeráte, tým hlbšie sa doň ponoríte. Závisí aj od motívu a farby, ktorá na obraze prevláda. Zamerajte sa na emócie, ktoré má vo vás obraz evokovať a podľa toho si vyberte umelecké dielo do vašej obývačky. Ukľudňujúca modrá, revitalizačná žltá, vášnivá červená, prosperujúca zelená, …

Prispieva k mentálnemu zdraviu
Pri pohľade na umelecké dielo náš mozog uvoľňuje dopamín - látku, ktorá je zodpovedná za pozitívnejší pohľad na svet. Jeho úlohou je motivovať nás, pomáhať regulovať emocionálne reakcie, zvládať stres či dokonca zmierňovať stavy depresie. Milovníci umenia tento pocit dokonca prirovnávajú k zamilovanosti. Podobnosť tu je - keď sme zaľúbení, náš mozog zaplaví látka dopamín a oxytocín.

Umenie, ktoré vás napĺňa
Pri výbere umeleckého diela investujte do kúskov, ktoré vás budú napĺňať. Pochopenie kontextu, môže z pohľadu na obraz urobiť skutočný zážitok. Zamerajte sa na pozitívne motívy, ktoré budú sršať radosťou a energiou. Štúdie z Kalifornskej univerzity poukázali na to, že negatívna tematika (napr. obrazy zobrazujúce bombové útoky či vojny) môžu u ľudí spôsobiť určitú formu posttraumatickej stresovej poruchy.

Ak teda chcete pozitívne ovplyvniť chemické procesy vo vašom mozgu, pozrite si ponuku obrazov na stránke Glast.sk, ktoré okrem iného z vášho domova vyčarujú pokojné a harmonické miesto.

 

 

 

Autor: - r -

Zdroj: PR

Foto: Africa Studio / Shutterstock.com

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod