Žilinský Večerník

20. apríl 2024 | Marcel
| 1°C

Spravodajstvo

Obyvatelia Vlčiniec majú hlavu v smútku: Firmy z neďalekej stavby im blokujú parkovanie

Problém s parkovaním je v Žiline na všetkých sídliskách. Situáciu v mnohých prípadoch zhoršuje stavebný rozmach a nával externých firiem s autami. Tie parkujú na miestach určených obyvateľom sídlisk. Na podobnú situáciu upozornili aj obyvatelia sídliska Vlčince v blízkosti stavby spoločnosti Reinoo.  

09.02.2023 | 10:15

Diskusia sa rozbehla v skupine na sociálnej sieti, kde reagoval nespokojný Žilinčan. „Je neúnosné, aby autá robotníkov, ktorí pracujú na stavbe spoločnosti Reinoo pod Kauflandom, blokovali 1/3 parkovacích miest obyvateľov na ulici Karola Kmeťku. Je neprijateľné, aby ráno po 7. h nebolo voľné ani jedno parkovacie miesto, aby som musel čakať pol hodinu, aby som mohol zaparkovať pri mojom trvalom bydlisku, kým niekto neodíde.  Máte predsa vlastné parkovacie miesta na Poštovej ulici, nech blokujú tieto vaše miesta. Obyvatelia ulice Karola Kmeťku nemajú nič spoločné s vašou stavbou a preto si neprajeme, aby autá robotníkov na vašej stavbe blokovali naše parkovacie miesta,“ píše rozhorčený obyvateľ tejto časti.

PROBLÉM POZNAJÚ

O vyjadrenie sme preto požiadali spoločnosť Reinoo, ktorá v tejto oblasti stavia ďalšiu budovu. „V prvom rade nás mrzí diskomfort obyvateľov okolo našich projektov súvisiaci s nedostatkom parkovacích miest. Administratívna budova bola postavená v roku 1974, viac menej bez parkovacích miest. My v Reinoo sme pri rekonštrukcii administratívnej budovy v roku 2018 až 2019 dobudovali 260 nových parkovacích miest, takže sme rekonštrukciou problém s parkovaním pomohli vyriešiť. Dnes staviame parkovací dom, ktorý má slúžiť pre celú zónu Obchodná, a to aj pre novú administratívnu budovu. Znamená to, že parkovacích miest tak bude dostatok pre administratívne budovy,“ vvsvetluje Milan Dubec, majiteľ developerskej firmy Reinoo. Zároveň upozornil, že dokončený parkovací dom budú môcť obyvatelia Vlčiniec využívať mimo pracovnej doby, cez víkendy a sviatky za symbolickú sumu. „Problém s parkovaním na najväčšom sídlisku sa však vyrieši až zavedením mestskej parkovacej politiky, ktorá uprednostní obyvateľov pred návštevníkmi, keďže momentálne sú miesta dostupné zdarma nie len pre rezidentov, ale aj pre návštevníkov. Zavedenie mestskej parkovacej politiky sa osvedčilo vo väčších aj menších mestách na Slovensku aj v zahraničí,“ myslí si Dubec, podľa ktorého počas doby výstavby parkovacieho domu zabezpečili zamestnancom náhradné parkovacie miesta v počte, ktoré mali doteraz.

URČILI IM MIESTA

„V spolupráci s farou sme vybudovali parkovacie miesta priamo pod kostolom. Poskytli sme vybudované a zatiaľ nepredané parkovacie miesta na Zelených Vlčincoch pre zvyšnú časť áut, ktoré parkovali na časti parkoviska Poštová, kde prebieha výstavba parkovacieho domu. Výstavbu plánujeme ukončiť v júni tohto roka a ihneď po kolaudácii bude uvedený do prevádzky. Stavebných dodávateľov aj zamestnancov z budovy sme požiadali, aby využili nami pridelené parkovacie miesta na Zelených Vlčincoch alebo veľkokapacitné parkoviska pri obchodných centrách, nech sa zabezpečí komfort pre obyvateľov,“ doplnil s tým, že záverom sa ospravedlňuje za akýkoľvek nekomfort, ktorý vzniká počas výstavby.

My sme sa boli na mieste pozrieť a aj v čase našej prítomnosti na ulici Karola Kmeťku parkovalo niekoľko áut z rôznych firiem a rôznych miest. Aj preto sme oslovili poslancov za mestskú časť Vlčince. „Problém s parkovaním na Karola Kmeťku veľmi dobre vnímam, pretože na tejto ulici aj ja bývam a vidím, že parkovacie miesta sú každý deň od rána obsadené automobilmi robotníkov, ktorí pracujú na blízkej stavbe na Poštovej ulici, kde je investorom spoločnosť Reinoo. Ako problém vnímam aj to, že viacero dodávok pracovníkov parkuje za sebou v zákrute z obidvoch strán, čím komplikujú obyvateľom vychádzanie z parkoviska a priestor sa stáva neprehľadný a nebezpečný. Na tento problém som už viackrát upozornil mestskú políciu a budem v tom ďalej pokračovať, kým autá odtiaľ nezmiznú,“ povedal o krokoch, ktoré podnikol poslanec Karol Haas.  

KONTAKTOVALI INVESTORA

Ohľadom problému kontaktoval aj investora stavby, ktorý ho informoval, že pracovníci majú vyhradené parkovacie miesta v oblasti jeho novostavby za OSBD. „Investor prisľúbil, že bude kontaktovať subdodávateľov, aby pracovníci parkovali na svojich vyhradených miestach - z môjho pohľadu je toto nedostatočne riešenie, OSBD je ďaleko od Poštovej. Investor mohol aspoň pre najväčšie auta pracovníkov stavby zabezpečiť bezplatné parkovanie na svojom parkovisku pred Poštovou a nás obyvateľov by aspoň neblokovali. O ďalších možnostiach pri riešení podnetu budem kontaktovať ďalej aj vedenie mesta a informovať obyvateľov,“ doplnil.

Na názor sme sa opýtali aj poslanca Patrika Gromu. „Každá stavba, ktorá sa realizuje v Žiline prináša určité obmedzenia pre obyvateľom danej mestskej časti. Pokiaľ sa nespustí rezidenčné parkovanie, ktoré bude zvýhodňovať obyvateľov s trvalým pobytom, vec nevyriešime. Podľa sľubu primátora by sa tak malo stať od júla,“ doplnil poslanec mestskej časti.

Foto: Autorka

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod