Žilinský Večerník

29. marec 2024 | Miroslav
| 5°C

Zaujalo nás

Ochranné pomôcky z Číny skončili aj v žilinskej nemocnici. Mesto dnes odovzdalo vedeniu nemocnice 10-tisíc rúšok

Fakultnú nemocnicu s poliklinikou Žilina dnes navštívil žilinský primátor Peter Fiabáne. Priniesol jej dar v podobe 10-tisíc kusov jednorazových chirurgických rúšok, ktoré Žilinčania získali z družobného čínskeho mesta Changchun.

26.05.2020 | 15:40

Ako informoval generálny riaditeľ žilinskej nemocnice Igor Stalmašek, aj vďaka aktuálnemu daru tisícok chirurgických rúšok je nemocnica dostatočne predzásobená pre prípad, že by sa pandémia koronavírusu vrátila.

„Nebolo to však vždy tak, preto si nesmierne vážime každú pomoc, ktorú sa nám podarilo získať vlastnými objednávkami z rôznych spoločností, ale najmä nezištnú podporu darcov, ako je i táto z mesta Žilina. Pán primátor bol jedným z prvých, ktorí nám poskytli pomocnú ruku a mesto vystupovalo ako sprostredkovateľ medzi firmami v čase, keď dodávky neprichádzali, nevedeli sme, aký rozsah pandémie nás čaká a potrebovali sme doplniť zásoby,“ informoval Igor Stalmašek.

Podľa jeho slov začala nemocnica nakupovať rezervné ochranné prostriedky v januári, no koncom februára a začiatkom marca už objednávky neprichádzali alebo boli výrazne krátené. „Veľmi významným spôsobom nám vtedy pomohli desiatky firiem, organizácií, ale i jednotlivci či naši zamestnanci. Darom sme do dnešného dňa dostali približne 50-tisíc kusov rôznych pomôcok, ako sú rúška, respirátory, štíty, dezinfekcie, ale tiež jedlo, pitný režim, ovocie pre dobrovoľníkov a pracovníkov nemocnice. Úprimne ďakujeme za všetko, čo pre nás ľudia urobili a ďakujeme tiež mestu Žilina, ktoré nám venovalo tak veľkú časť z doručených rúšok,“ priblížil generálny riaditeľ FNsP Žilina.


„Som veľmi rád, že sa nám podarila aj takáto forma pomoci pre Fakultnú nemocnicu s poliklinikou v Žiline. Poďakovanie patrí i našim priateľom z družobného mesta Changchun a samozrejme všetkým tým, ktorí sa o tento projekt pomoci zaslúžili,“ uviedol primátor mesta Žilina Peter Fiabáne s tým, že okrem žilinskej nemocnice rozdelí mesto rúška sociálnym a školským zariadeniam.

„Malú rezervu nechávame v skladoch, keby sa situácia komplikovala, aby sme vedeli pomôcť. Verím, že rúška budú slúžiť všade tam, kde to najviac potrebujú,“ dodal Peter Fiabáne.

Denná spotreba jednorazových rúšok sa v žilinskej nemocnici pohybuje na úrovni 1000 až 1500 kusov, v prípade pandémie sa však dokáže rýchlo zvýšiť. Vedenie preto víta, že dnes už sú zásoby i dodávky firiem dostatočné. „Sme podstatne lepšie pripravení na situáciu, ktorá by sa mohla niekedy zopakovať a vieme, čo máme robiť. Verím ale, že zásoby sa budú míňať postupne a nebudeme ich potrebovať nárazovo v prípade ďalšej vlny,“ uzavrel generálny riaditeľ Igor Stalmašek.

 

Autor: - r -

Zdroj: FNsP Žilina

Foto: FNsP Žilina

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod