Žilinský Večerník

27. apríl 2024 | Jaroslav
| -1°C

Spravodajstvo

Očkovali priamo na námestí: Najväčšou motiváciou bola návšteva pápeža

VakciZuzka v centre Žiliny počas víkendu zaočkovala 263 ľudí. Motivácia verejnosti boli rôzne, no najviac rezonovala prítomnosť pápeža i fakt, že žilinská župa zvolila pre očkovacie výjazdy po kraji jednodávkovú vakcínu.

24.08.2021 | 14:56

ŽILINA VYKAZUJE SLUŠNÉ ČÍSLA

Najprv sme neverili vlastným očiam. Hlinkové námestie okolo jedenástej predpoludní a dlhý rad na vakcináciu. Tak sme sa rozhodli prísť ešte pred piatou hodinou popoludní a podobne veľké množstvo ľudí opäť. Celý tím zdravotníkov sa prakticky počas celého dňa ani nezastavil, čo sme zistili aj my sami, keď na odpovede na naše zvedavé otázky jednoducho nebol čas. „V Žiline sa počas soboty 21. augusta zaočkovalo 263 ľudí. Podarilo sa nám všetko zvládnuť s určitým počtom personálu a ľudia neboli príliš nervózni z čakania. Samotné číslo je slušné, no nejak neprekvapilo pri počte obyvateľov Žiliny. Napríklad v meste Krásno nad Kysucou prišlo 133 ľudí, ktoré má okolo 7 tisíc občanov,“ povedala na margo žilinského výjazdu VakciZuzky riaditeľka zdravotníckeho odboru Žilinského samosprávneho kraja Silvia Pekarčíková pre Žilinský večerník. Avšak Žilina ako samotné mesto vykazuje dobré čísla zaočkovanosti. „Žilina je slušne zaočkovaná, ku 23. augustu (včera) evidujeme v našich štatistikách 51 percent celej populácie. Rada by zdôraznila, že žilinská župa očkuje každý deň od pondelka do piatka v Epidemiologickej ambulancii na Sasinkovej ulici v Žiline. Veríme,  že znova budeme o krok bližšie k normálnemu životu,“ dodala Pekarčíková.

PÁPEŽ, JEDNA DÁVKA, NÁHODA

Oslovili sme aj bežných ľudí, ktorí čakali v rade na očkovanie s otázkou aká bola ich motivácia prísť na Hlinkove námestie počas krásnej slnečnej soboty. Najviac skloňovaným dôvodom bola blížiaca sa návšteva pápeža. „Sľúbila som babke, že ju odveziem do Košíc, kde chce vidieť pápeža. Dokonca včera mi volala, že dáme si kávu a pôjde so mnou na očkovanie. Tak sme tu spolu a snáď to prebehne rýchlo. Moja motivácia bola rodina a nepriamo aj pápež,“ povedala nám sympatická 24-ročná blondínka Ivana zo Žiliny. Okrem nej sme v dave našli aj staršie ročníky, ktoré rovnako to „dali na pápeža“. „Možno v živote neuvidím pápeža, to by som si vyčítala. Nechcela som sa dať očkovať, no čo mám robiť?,“ pragmaticky zhodnotila 72-ročná Žilinčanka pani Helena. Pri jednodávkovej vakcíne budú občania plne zaočkovaní v čase návštevy pápeža Františka na Slovensku. Posledný termín vakcinácie v duchu plného zaočkovania bol nastavený na uplynulú nedeľu 22. augusta.  Samotní zdravotníci nám dodali, že ďalšími dôvodmi boli aj fakt jednodávkovej vakcíny i náhoda. „Prišli traja ľudia, že išli len okolo a povedali si, že sa dajú zaočkovať.“

Autor: Juraj Vnuk, redaktor

Foto: Ľubomír Rendár

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod