Žilinský Večerník

26. apríl 2024 | Jaroslava
| -2°C

Zaujalo nás

Od soboty budú opäť jazdiť cyklobusy! Župa si pre milovníkov cykloturistiky pripravila aj jedno prekvapenie

S nástupom detí do škôlok a základných škôl sa mení aj režim prímestskej autobusovej dopravy v Žilinskom kraji. Od soboty štartuje aj sezóna cyklobusov.

01.06.2020 | 14:35

Nad rámec plného prázdninového režimu, ktorý na území kraja platí od 18. mája, sa župa rozhodla doplniť vybrané školské spoje.

„Od 1. júna je prímestská autobusová doprava prevádzkovaná v  špeciálnom režime tak, aby bolo zabezpečené dochádzanie žiakov aj zamestnancov do materských a základných škôl, pričom zohľadňujeme aj aktuálne požiadavky na prepravu cestujúcich," povedala županka Erika Jurinová. V prípade podrobností  o jednotlivých spojoch je možné sa informovať na dispečingu u zmluvných dopravcov.  

V sobotu 6. júna vyrážajú na cesty už po šiestykrát aj cyklobusy, ktorých prevádzku financuje Žilinský samosprávny kraj. Kým minulý rok vyrazili na svoju prvú jazdu už v máji, teraz sa ich štart pre mimoriadnu situáciu okolo nového koronavírusu o niekoľko dní odložil. Župa však pripravila pre cyklistov aj novinku. ,,Rozhodli sme sa opäť rozšíriť ponuku našich cyklobusov, nakoľko vnímame rastúci záujem verejnosti o prevádzkovanie tejto služby. Tento rok tak začnú jazdiť cyklobusy aj na Liptove, čím zabezpečíme premávku špecializovaných autobusov s nosičmi na bicykle v každom regióne Žilinského kraja,“ dodala županka.


Cestujúci s bicyklami platia v cyklobusových spojoch štandardnú cenu autobusového lístka a poplatok za bicykel je 50 centov. Spoje do Novej Bystrice, Turčianskych Teplíc a Terchovej budú premávať počas víkendov a sviatkov a počas letných prázdnin aj v piatky. Posledný spoj vyrazí na cestu 27. septembra. Cyklobusy na Orave a Liptove budú jazdiť cez víkendy a sviatky a počas letných prázdnin budú prevádzkované denne. Sezóna na Orave končí 15. septembra, na Liptove 30. septembra.

Bezpečnostné opatrenia v autobusoch platia naďalej. Priestory budú pravidelne dezinfikované. Cestujúci je počas celej doby prepravy povinný mať prekrytú tvár rúškom alebo inou vhodnou náhradou. Odporúča sa používať rukavice, dezinfekciu a  dodržiavať odstupy. V prípade cyklobusov bude pri manipulácií bicykla k dispozícií steward, ktorý bude chránený ochranným rúškom, rukavicami a dezinfekčným gélom.  


           

Autor: - r -

Zdroj: ŽSK

Foto: ŽSK

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod