Žilinský Večerník

8. máj 2024 | Ingrida
| 9°C

Šport

Odchovanec žilinského futbalu Matej Rakovan hviezdi v Slavii Praha

Ako jasná hviezda na oblohe si pevné miesto v bráne slávnej pražskej Slavie vydobil rodák z Radole a produkt akadémie MŠK Žilina Matej Rakovan. Momentálne už tri zápasy v rade trvá jeho nepriestrelnosť, o čom sme sa presvedčili i na vlastné oči v pohárovom zápase proti Varnsdorfu.

04.11.2013 | 16:31

Osemfinále pohára ste zvládli, ale výkonom ste rozhodne verných fanúšikov nepotešili. Najviac potešilo vaše ďalšie čisté konto?

Postúpili sme medzi osem najlepších mužstiev v pohári. Tréner mi dal šancu, snažím sa mu dôveru splatiť. Všetko je to vo vývoji, mám za sebou veľa skúsených brankárov a mladý vek, aby som na sebe pracoval. O to väčšia je moja motivácia urobiť každý zápas dva - tri zákroky, čo podržia mužstvo. Ale moje čisté konto je vizitka celého tímu, že bránime zodpovedne.


V minulej sezóne ste ako kmeňový hráč MŠK Žilina hosťovali v Karvinej, ako sa upiekol angažmán k „zošívaním“, kde ste od polovice februára kalendárneho roka?

Z Karvinej šli dobré referencie, ozvali sa mi zo Slavie, že je možnosť ísť na post dvojky. Povedal som si, že za túto skúšku nič nedám a chcel som chytať. To sa mi podarilo aj v poslednom kole minulej sezóny proti Jihlave.


Sezónu ste začínali ako brankárska trojka, zrazu ste jednotka. Ako k tomu došlo?

Hm, veľmi zaujímavá cesta. Kamil Čontofalský sa nešťastne zranil po prvom kole, Radek Černý mal postupne problém s trieslami. Mal som nastúpiť v septembrovom dueli 8. kola proti M. Boleslavi, ale tréner Petrouš povolal Hrubeša z juniorky. Ten do polčasu dostal červenú kartu, nahradil som ho a odvtedy chytám pri novom trénerovi Koubekovi.


Veľké pozitívne chýry šli o vás po nedávnom zápase v Plzni, keď ste v závere chytili penaltu P. Horváthovi a uchmatli ste kandidátovi na titul bod za remízu 1:1.

Nechcem hovoriť o veľkej eufórii, pretože som to bral s nadsázkou a pokorou. Dlhoval som chalanom podržať ich dobrými zákrokmi. Pozeral som pred zápasom videá a poradil mi náš kapitán Karol Kisel, ktorý mi prízvukoval, že by to mal Horváth kopať po mojej ľavej ruke.


To muselo byť čítania sms správ či rôznych iných gratulácií, utkvela nejaká špeciálna?

Pochádzam z Radole a náš starosta Tono Tkáčik zavesil na sociálnu sieť tento zákrok s popisom momentálne najslávnejšia osoba obce. Ale viete, musíte ostať nad vecou, no poteší...


Avšak prežívate teraz futbalovú radosť?

Hm, keď sa pozriete na tabuľku ani veľmi nie. Som tímový hráč, veľmi ma mrzí, že sme na spodných priečkach tabuľky. Pevne verím, že na jar budeme podávať kvalitnejšie výkony.


Zlé výsledky tímu sa odrazili aj v atak fanúšikov na autobus po zápase v Jablonci, boli ste osobne v šoku?

Musím povedať, že som bol doslova frustrovaný, lebo sme hrali v Jablonci dobrý zápas a inkasovali sme v nadstavenom čase. Po príchode na náš štadión nás začali ohadzovať fandovia kameňmi. Všetko vyriešil tréner, ktorý im povedal pár teplých slov, aby sa spamätali, že sme bojovali celý zápas. Niektorí fanúšikovia na to doplatili, boli identifikovaní a do konca života majú zákaz vstupu na štadión. Myslím si, že toto je veľmi správny krok v českom futbale.


V Slavii je početná slovenská ekipa, ste dobrá partia?

Snažíme sa držať partiu, ale hlavne sa neseparovať od Čechov. Máme mladý káder, nikto  sa tu na nič nehrá či skôr ani nemá prečo, ak si pozriete výsledky. Každý musí mať zobák dole, byť pokorný a začať sám od seba.


Ako trávite voľno popri futbalu, či skôr máte vôbec na niečo iné čas?

V dnešnej dobe môže byť život futbalistu veľmi krátky. Študujem dištančne na Paneurópskej vysokej škole v Žiline, týmto pozdravujem pána Prievozníka. Tých možností v Prahe je veľmi veľa, rád si zájdeme na motokáry. Nedá sa to porovnať so Žilinou či mojou rodnou dedinou, ale snažím sa byť ten istý chalan, ktorý vyrástol z dediny. I preto bývam na predmestí Prahy.


Znie to ako krásna rozprávka. Ešte si vás pamätáme na poste trojky v MŠK Žilina...

Všetko sú to spojené nádoby, je to tréning, šťastie a trpezlivosť. Už sa človek dostáva do povedomia, dovolí si viac na ihrisku ako inokedy, pretože má sebavedomie. Ale všetko je relatívne, hovorí sa zíde z očí, zíde z mysle. Ja sa držím pevne pri zemi, ako rýchlo to prišlo, môže to aj odísť. O to viac si vážim, že môžem byť v bráne a vždy idem s maximálnousnahou o víťazstvo.


V čom je česká liga lepšia ako slovenská? Patrila by MŠK Žilina medzi elitu?

Veľký dôraz sa kladie na totálny futbal, vyznačuje sa osobnými súbojmi. Niektoré tímy chcú hrať futbal, iné lopty nakopávajú. Ale hlavne tréneri chcú totálne nasadenie na každom poste. Situácia v MŠK Žilina je teraz extrémna, ale určite na prvú päťku by herne mala.


Nemrzelo vás, že v MŠK Žilina ste ani raz nechytali súťažný zápas?

Treba si uvedomiť, že jasná jednotka bol Maťo Dúbravka. Ak sa zranil, chytal Maťo Krnáč. Ja som v Žiline prežil nádherné chvíle, vyhrali sme ligu i pohár. Ale nedávam nikomu za zlé, že som nechytal. Tá genéza okolo mňa chcela, aby som bol v bráne teraz. Je len na mne ako túto šancu využijem.


Kto bol pre vás tým naj spoluhráčom v MŠK Žilina?

Jednoznačne Vlado Leitner, ten bol pre mňa studnica vedomostí tréning čo tréning, zápas čo zápas. Hlavne je to veľký človek, dosiahol v kabíne možno najviac a správal sa ako najlepší kamarát s každým. Osobne som mu zaviazaný do konca života a srdečne ho pozdravujem.


So Žilinou máte negatívnu paralelu, že obom tímom sa nedarí, ako sa z tej nelichotivej situácie v tabuľke môže MŠK Žilina vylízať?

Základ je nepodliehať nejakej frustrácii, ale keď sa pozriete na našu tabuľku, my sme ešte vo väčších problémoch. Sledujem ich zápasy, nedáš penaltu, herne si lepší a proste výsledkovo sa nedarí. To sa všetko zlomí jednou výhrou a pôjde to.


Váš odkaz pre mladých futbalistov, aby snívali svoj futbalový sen?

Nech ich neodradí neúspech a nech to myslia s futbalom vážne. Pretože človek, čo chce dosiahnuť nie že cieľ, lebo to znamená, že niečo končí, ale motiváciu zdolať prekážky, ktoré ti ukážu ako veľmi niečo chceš.

Vizitka: Matej Rakovan
Dátum narodenia: 14. marca 1990 (23 rokov)
Post: brankár
Výška: 196 cm
Pôsobiská: Kysucký Lieskovec, MŠK Žilina, L. Mikuláš, Karviná, Slavia Praha.
Obľúbený klub: West Ham
Športový i ľudský vzor: Andre Agassi
Životné krédo: „Ďakujem za každé ráno.“

Juraj Vnuk
Snímky autor, Slavia Praha

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod