Žilinský Večerník

26. apríl 2024 | Jaroslava
| 3°C

Šport

Odštartovala príprava Šošonov

Minulý piatok sa začala príprava MŠK Žilina na novú sezónu. Najavizovanejšou novinkou je príchod trénera Adriána Guľu, ktorý s klubom podpísal v slovenských končinách nevídanú zmluvu – až na 5 rokov. Nová sezóna sa začína veľmi skoro, už 4. júla sa Žilina predstaví v prvom predkole Európskej ligy. Po prvých dvoch tréningoch nového lodivoda  žlto-zelených sme oslovili Adriána Guľu, aby nám predostrel svoje pocity a vízie s najúspešnejším slovenských klubom novodobej histórie

11.06.2013 | 14:28

Je pre vás možnosť byť trénerom MŠK Žilina zadosťučinením za predošlé úspechy s Trenčínom?
V Žiline je jasná filozofia, tradícia, infraštruktúra, to sú veci, prečo som šiel robiť futbal aj v slovenských podmienkach. Hlavne dlhodobá spolupráca so Žilinou je pre mňa obrovskou výzvou, kde chceme napĺňať stanovené ciele, ale ukázať aj cestu. Na túto prácu sa neskutočne teším. Vážim si dôveru vedenia a cítim obrovskú odmenu za predošlú prácu.

Máte za sebou prvé dva tréningy, čo podstatné vám ukázali?
Chalani dobre pracovali, i keď sme nemali všetkých hráčov k dispozícii. Keď budeme kompletní, potrebujeme nabaľovať veci, aby sme boli efektívni v koncovke, zápasy Európy sú predo dvermi.

Hovorili ste o naplnení cieľov, ale aj o ukázaní novej cesty, aká by mala byť?
Chceme klub postaviť na kooperácii s mládežníckymi trénermi, tvoriť jednotu. Vízia je viac než širokospektrálna, pripraviť chlapcov akadémie z komplexného uhla pohľadu. Musíme budovať v hráčoch postoj ku klubu, aby z nich vyrástli dobrí ľudia, fanúšikovia, tréneri, funkcionári. Je jasné, že všetci nebudú hrať za A mužstvo. Táto vízia má dlhšie trvanie, aj s majiteľom klubu chceme efektívne prepojiť všetky klubové zložky.

Viete už teraz povedať, na aký post by Žilina potrebovala doplniť hráča?
Prízvukujem, netrénovali sme kompletní, chcem dať šancu všetkým chalanom. Potrebujeme riešiť streleckú produktivu, jednoznačne chceme doplniť post hrotového útočníka ku Tomášovi Majtánovi či ku Gubovi a Čmelíkovi. Máme hráčov, čo môžu tento post naplniť.

Môžete povedať aj nejaké konkrétne meno?
Máme vytipovaného jedného chlapca z Argentíny na základe skautingu. Ja by som bol rád za hráčov, čo máme odsledovaných a poznáme ich. V prvom rade verím všetkým hráčom. Dostanú priestor v systéme našej hry a potom uvidíme, či bude nutné káder okysličiť na konkrétnej pozícii.

Avizovali ste priestor mládeži, budete úzko spolupracovať aj so žilinským béčkom?
Naším najbližším mužstvom je U-19, ale chceme mať jednotnú koncepciu aj v B mužstvom. Aj preto prebehne v sobotu o 11:00 h v rámci tréningovej jednotky modelovaný zápas Žiliny, aby sme videli najviac hráčov. Bude hrať Žilina, nie A proti B, Žilina proti Žiline.

Ako aktívny hráč ste hrali v Interi s Majtánom či Krnáčom, Leitner je od vás ako hráč dokonca starší...
Podstatná je dobrá atmosféra, ale hráči musia vedieť odkiaľ pokiaľ. Je potrebné, aby naplno pracovali pre Žilinu, nepozerám, či pri mne stojí mladší alebo starší hráč, pozerám, ako hráči fungujú pre tím.

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod