Žilinský Večerník

26. apríl 2024 | Jaroslava
| -3°C

Tlačové správy

Odvetrané fasády a ich vplyv na energetickú efektívnosť budov

Odvetrané fasády predstavujú čoraz obľúbenejšie riešenie v modernej architektúre, a to nielen z pohľadu estetiky, ale aj efektívneho energetického hospodárstva budov. Ako fungujú a prečo sú vhodným obkladovým systémom?

22.03.2023 | 11:06

Odvetraná fasáda a jej princíp
Odvetraná fasáda predstavuje tzv. plášť budovy, ktorý ponúka ochranu pred vonkajšími vplyvmi prostredia, vlhkosťou a kondenzáciou. Dochádza tiež k eliminácii negatívnych dôsledkov tepelných mostov, tj. napríklad tvorba plesní, pričom je udržiavaná príjemná vnútorná teplota.

Odvetraná fasáda pozostáva z nosnej steny (muriva), na ktorú sú ukotvené závesné konzoly, následne sa aplikuje súvislá tepelná izolácia, doplnková hydroizolačná fólia, upevnia sa profily nosnej konštrukcie a následne sa osadí fasádny kazetový systém.

Medzi izoláciou a obkladom tak vzniká vzduchová medzera, ktorá slúži k nepretržitému odvetrávaniu vzdušnej vlhkosti.

Zvýšená energetická efektívnosť
Odvetraná fasáda zlepšuje energetické hospodárstvo hneď z niekoľkých dôvodov. Jedným z nich je ochrana izolácie budovy - hlavnou príčinou zhoršenia stavu budovy a narušenia izolačnej schopnosti je vysoká vlhkosť. Ak je izolácia narušená, vykurovanie alebo chladenie je neefektívne a účty za energie začínajú stúpať.

Okrem toho prispieva k lepšej termoregulácii a znižuje teplotné rozdiely. V lete tento odvetraný systém funguje v podstate ako komín - slnečné lúče zohrievajú povrch fasády, pričom vo vzduchovej komore dochádza k cirkulácii a ochladeniu. Nedochádza teda ku kumulácii tepla. Na rozdiel od presklených fasád tak odvetraný fasádny systém vytvára príjemné interiérové podmienky pre obyvateľov či pracovníkov budovy aj počas horúcich dní a náklady na chod klimatizácie sa znižujú. V zime naopak fasáda udržuje teplo vnútri.

Kazetové fasády ponúkajú dlhú životnosť a ľahkú opravu. Vyrábajú sa v rôznych variantoch, tj. rôzne materiály, štruktúry, farby a veľkostné formáty, takže z pohľadu architektúry bude dosiahnutý moderný dizajn budov s vysokou estetickou úrovňou.

 

Autor: - r -

Zdroj: PR

Foto: Vladimir Nenezic / Shutterstock.com

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod