Žilinský Večerník

28. marec 2024 | Soňa
| 6°C

Spravodajstvo

Ohrozené školy sa búria!

Pripravovaná racionalizácia škôl, ktorú bude zastupiteľstvo schvaľovať v pondelok 28. januára a na základe ktorej by mali zo siete vyradiť v prvej etape tri školy, vzbudila odmietavé reakcie.

22.01.2013 | 15:00

ŽILINA. Na Gaštanovej informácia o vyradení školy zo siete a spojení so ZŠ Limbová šokovala. Najmä, keď z analýzy vyšli ako piata najlepšia v meste. Sú rozhodnutí nevzdať sa.
„Nárast detí na Solinkách ukazuje, že by mali byť zachované obe školy,“ hovorí riaditeľ Karol Veselský. Riaditeľ predpokladá, že ak by mesto, ako avizuje, presunulo žiakov k nim, museli by zrušiť špecializované učebne a to by malo vplyv na kvalitu vyučovania. Rodičia organizujú na škole petíciu za zachovanie. Počas prvých dní ju podpísalo 700 ľudí.

Hokejisti chcú na Martinskú
Radosť z avizovaného presunu na ZŠ V. Javorku nemajú ani na hokejovej ZŠ v Mojšovej Lúčke. Rovnako pripravujú petíciu. Chcú docieliť aspoň to, aby čo najmenej utrpeli žiaci. Na Javorkovej, kam ich chce mesto preradiť, by totiž nemali adekvátne podmienky na športovú prípravu. Alternatívu vidia v presunutí na Martinskú, kde fungujú aj iné športové triedy.
„Rada školy pripravuje petíciu. Snažíme sa, aby mali deti zachované adekvátne podmienky,“ povedala riaditeľka Mária Saganová.

Petíciu proti rušeniu chystajú aj v tretej škole navrhnutej na vyradenie – ZŠ s MŠ v Zádubní. Tu sa uvažuje o tom, že celá budova bude využitá pre MŠ. Riaditeľka Anna Feilerová si však myslí, že je to kapacitne zbytočné. „Zádubnie nenaplní 50 miest v škôlke, zvlášť, keď v meste plánujú otvoriť ďalšie,“ povedala. Informovala nás aj o pripravovanej petícii, ktorú organizuje rada školy.

Zápisov sa netreba obávať
V minulom čísle sme informovali aj o možnej druhej etape racionalizácie. Písali sme, že by mala byť vyradená aj ZŠ na Jarnej ulici. Zástupkyňa riaditeľa Mária Marčeková nás upozornila, že je to možné najskôr začiatkom roka 2018, keďže sa mesto po čerpaní eurofondov na rekonštrukciu zaviazalo dovtedy ju nezrušiť. „Situácia sa môže zmeniť a žiadna druhá etapa nebude. Veríme, že sa nám podarí kapacitu naplniť a nebude na ňu dôvod. Isté však je, že počas najbližších piatich rokov sa s našou školou nič neudeje a rodičia k nám môžu spokojne deti zapisovať,“ ubezpečila. Zápis prvákov na ZŠ Jarná sa uskutoční v piatok 25. 1. od 14. h do 18. h a v sobotu 26. 1. od 8. h do 12. h.

Rovnako riaditeľka ZŠ v Bytčici Ivona Mešková je presvedčená, že pre rodičov je výhodné, aby deti zapísali k nim. „Pokiaľ tak urobia, určite nie je opodstatnené, aby naša škola zanikla. Máme osemnásť predškolákov a to je dostatočný počet,“ povedala. Zápis na ZŠ v Bytčici sa uskutoční vo štvrtok 24. 1. od 15. h do 18. h a v piatok 25. 1. od 14. h do 16.30 h.

Michal Filek

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod