Žilinský Večerník

9. máj 2024 | Roland
| 16°C

Z regiónu

Oprava kostola v Stránskom je príkladom ako darovať minulosti budúcnosť

Gotický Kostol sv. Heleny v Stránskom pochádza pravdepodobne z 13. storočia. Veriacim slúžil ešte niekoľko storočí, kým v roku 1858 okolie nezasiahlo silné zemetrasenie. Dnes je z krásnej gotickej pamiatky zrúcanina, o ktorej zachovanie sa snaží občianske združenie Obnova Slovenskej Zeme. O dobrovoľníckej práci nám v krátkosti porozprával Ján Gašpierik, ktorý sa zachovaniu tejto gotickej pamiatky venuje už viac ako desať rokov.

08.03.2024 | 14:01

Ako dlho sa venujete oprave kostola?

V roku 2012 sme založili naše občianske združenie za účelom záchrany pamiatky, musela sa vysporiadať stavba, ktorá nemala vlastníka. S obcou sme sa dohodli, že objekt vysporiada a zoberie do vlastníctva, na čo sme s ňou podpísali dlhodobú nájomnú a správcovskú zmluvu a mohli začať legitímne riešiť záchranu zdevastovanej kultúrnej pamiatky. Odvtedy každoročne pracujeme na získavaní financií, ktoré investujeme do záchranných prác a predpísaných výskumov Krajským pamiatkovým úradom.

V roku 2013 sa tak mohli začať prvé záchranné aktivity na pamiatke. Keďže sa v objekte nedalo ani normálne pohybovať, museli sme ako prvé z kostola odstrániť náletové dreviny a pod dohľadom archeológa nelegálnu skládku odpadu, ktorá sa tam nachádzala. Museli sme pripraviť priestor a materiál na prvé záchranné práce staticky narušených murív, ktorým hrozila deštrukcia a tým pádom aj strata ďalších častí historickej hmoty a architektonických detailov, ale aj ohrozenie zdravia ľudí, ktorí by sa nachádzali v objekte či jeho okolí. V roku 2014 sme tak pomaly mohli spustiť prvé odborné konzervačné práce, na ktoré v ďalšom roku nadviazali prvé väčšie murárske zásahy, ktoré odvtedy prebiehajú každoročne aj s množstvami výskumov a stavebno-technických posudkov.

Aké opravy sa vám podarili počas minulého roka?

V minuloročnej sezóne sa nám podarilo napríklad dokončiť obnovu juhovýchodného nárožia, obnovu južnej časti víťazného oblúka, čiastočné doplnenie južnej steny presbytéria. Konzervácia, vyplnenie trhlín, kaverien a celkové hĺbkové škárovanie východnej steny veže po druhé poschodie z lode objektu, čiastočná obnova pravého bočného oltára v lodi objektu, konzervácia, vyplnenie trhlín, kaverien a celkové hĺbkové škárovanie základov severnej steny lode a piliera empory z interiéru, na ďalších úsekoch pamiatky sa riešili menšie statické poruchy, kaverny a škárovanie muriva.

Kto všetko pracuje na oprave, resp. kto tvorí OZ? Zúčastňujú sa aj občasní dobrovoľníci?

My sme malé občianske združenie, s dvoma aktívnymi členmi, z obce sa k nám vo svojom voľnom čase pridávajú dvaja miestni dobrovoľníci. Kostolík v Stránskom nie je taký známy a nemá takú popularitu ako miestne zrúcaniny hradov v okolí, čo je aj pochopiteľné, ale snažíme sa to kompenzovať oslovovaním a zapojením stredných odborných škôl či firiem a podnikov z okolia do našich dobrovoľníckych aktivít.

Aké máte plány na tento rok?

V tomto roku by sme sa radi prioritne sústredili na vežu pamiatky, ktorá je aj jej najdominantnejšou no momentálne aj stavebno-technicky najpoškodenejšou a najohrozenejšou časťou s množstvom statických porúch a problémov. Dolná časť kostola je po rokoch záchranných prác v už oveľa lepšom stave a kondičke ako v minulosti, no bude to aj oveľa technicky a finančne náročnejšie a potrebovali by sme na to zohnať oveľa viac finančných prostriedkov ako sa nám darilo doteraz. Momentálne je možnosť podporiť záchranu pamiatky darovaním 2 % z daní nášmu občianskemu združeniu, ktoré investujeme do akútnych zásahov. Tak, ak by niekto mal záujem, údaje na poukázanie 2 % sú: Názov: Obnova Slovenskej Zeme  IČO: 42220394. Ďakujeme, darujete tak minulosti budúcnosť.

Autor: Jana Očková, redaktorka

Foto: archív združenia

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod