Žilinský Večerník

29. apríl 2024 | Lea
| 19°C

Spravodajstvo

Osamelosť, strach a problémy sa dajú riešiť aj na Vianoce

Bezplatná a anonymná psychologická poradňa Káčko, ktorá funguje v rámci internetovej poradne IP-čko, sa nachádza v centre Žiliny. Káčko – ako kontaktný bod - už rok funguje na adrese Kálov 9.

20.12.2023 | 13:32

Zabehnutie kontaktného miesta v rámci psychologickej poradne v Žiline sa ukázalo ako opodstatnené. „Vnímame, že ten dopyt po pomoci tu je. O to intenzívnejší, keď idú prázdniny. Posledné týždne máme v Káčku nárast. Ľudia vedia, že budú istý čas doma a reagujú na to, že počas sviatkov nebudú mať prístup k psychologickej pomoci. Snažia sa to riešiť teraz, aby boli počas Vianoc pripravení,“ hovorí psychologička Dorota Pačková.

Ľudia riešia aj počas sviatkov mnohé vážne témy. „Od Vianoc očakávame len to harmonické a krásne, všetci chceme mať dokonalú rodinu, všetko perfektne umyté a navarené, ale v skutočnosti to tak nie je. Niekedy nás naše očakávania vedia zraniť a Vianoce sú tak pre mnohých ťažšie. Spájame si ich s bezpečím a teplom rodinného krbu, ale mnohí ľudia to tak nemajú,“ vysvetľuje psychologička Marianna Heřmánková.

Práve počas sviatkov majú v Káčku veľmi veľa hovorov. „Ľudia tomu ťažko veria, ale až do 24. decembra riešime témy osamotenia, násilia či dokonca samovrážd. Tie témy sú ťažké a drsné aj na Vianoce. A naša robota sa nezastaví, pretože je magické obdobie roka,“ dodáva.  

Anonymita je veľkou výhodou

Takisto pandémia spôsobila to, že zrazu sa duševné zdravie stalo celospoločenskou témou. Na Káčko sa môže obrátiť každý, kto vyhodnotí, že potrebuje poradiť a pomôcť, pretože sám to už nedokáže. „Ideálne je, keď sa s nami záujemca dohodne cez e-mail. Stále však platí, že pokiaľ je človek v akútnej núdzi a potrebuje pomoc tu a teraz, napríklad mu ide o život, vieme byť k dispozícii v čo najkratšom čase,“ podotýka Dorota Pačková.

Káčko je bezplatná, no najmä anonymná poradňa. Devízou je, že ju môžu vyhľadať aj osoby mladšie ako 18 rokov a nemusia prísť v spoločnosti rodiča. „Na Slovensku, ak nie ste plnoletí a chcete vyhľadať odborníka, musíte prísť v sprievode zákonného zástupcu. Lenže nie všetci rodičia sú s tým stotožnení, niekedy s tým majú problém a niekedy sú pre dieťa oni ten problém. Taký 17-ročný teenager si pritom už veľmi dobre uvedomuje, kde ten problém je a že ho potrebuje riešiť odborne. V tomto vidím veľkú výhodu. Zároveň, tým že poskytujeme pomoc krátkodobo, vieme nájsť žiadateľovi o pomoc termín relatívne rýchlo a dohodnúť sa. Aj keď sú Vianoce,“ dodáva Marianna Heřmánková.

Vianočný plán pomoci

Či už ste senior a trpíte osamelosťou, postihla vás tragédia, necítite sa doma bezpečne, alebo vám je z nejakého dôvodu práve počas vianočného obdobia ťažko, ozvite sa. I na Štedrý deň IP-čko a Káčko majú pripravený takzvaný Vianočný plán pomoci. „Nemáme len chatovú linku, kde nám môžu napísať 24/7, ale aj sprievodný program. Keď je niekto naozaj sám, alebo je na tom tak zle, že nemá štedrú večeru, prípadne ju z nejakých dôvodov nemôže prežiť v bezpečí, organizujeme štedrú večeru v klube,“ dávajú do pozornosti psychologičky z Káčka Žilina.

Ak v Káčku náhodou nikto nie je, neváhajte sa ozvať na kontakt uvedený na dverách.


 

Autor: Veronika Cvinčeková, redaktorka

Foto: autorka

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod