Žilinský Večerník

25. apríl 2024 | Marek
| -1°C

Spravodajstvo

Osem základných škôl je reálne ohrozených

Ôsmim základným školám v okresoch Žilina, Bytča, Kysucké Nové Mesto a Čadca naďalej reálne hrozí zánik. Novela školského zákona, ktorú pripravuje ministerstvo školstva, totiž zavádza minimálny počet žiakov v jednotlivých triedach. Ak ich škola nenaplní, nebude mať dostatok financií na to, aby prežila.

25.11.2013 | 14:28

ŽILINA. BYTČA. Ohrozené sú tak naďalej základné školy v Hornom Hričove, Fačkove, Konskej, Lutišiach, Hlbokom, Povine, Radôstke a Rudinskej. „Školstvo je podfinancované, chýbajú financie, čo nás núti, aby sme hľadali úspory,“ povedal pre TASR štátny tajomník ministerstva školstva Štefan Chudoba. Podľa neho k šetreniu prispeje aj stanovenie minimálnych počtov žiakov v triedach. Ak novelu schváli parlament a podpíše ju prezident, minimálne počty detí v triedach nadobudnú účinnosť v septembri 2015.

Prvákov by potom nemalo byť v triede menej ako 11, druhákov, tretiakov a štvrtákov aspoň trinásť a na druhom stupni by to malo byť minimálne 15 detí. To by však pre mnohé školy mohlo znamenať problém aj v prípade, že budú spájať viac ročníkov dohromady. Napríklad vo Fačkove už triedy spojili a v súčasnosti ich navštevuje po desať žiakov. Pätnásť detí v triede nemajú ani v Radôstke.

S ohrozenými školami ministerstvo viedlo dohodovacie konania. Ich výsledkom by malo byť, koľko peňazí dostanú. Jasné nie je ani to, či fakt, že v triedach nebude dosť žiakov, bude pre ne automaticky znamenať zrušenie školy. „Financovanie regionálneho školstva je nastavené na žiaka. To znamená, že škole potom budú chýbať financie, cez ktoré uhrádza výdavky na platy či prevádzku,“ uviedol na otázku Žilinského večerníka hovorca ministerstva Michal Kaliňák.

Ak školy v dohodovacom konaní neuspeli, zachrániť ich môže ešte obec príspevkami z vlastného rozpočtu. Najmä pre malé obce to však bude náročná úloha.

Starosta Horného Hričova Jozef Trizuljak je odhodlaný školu zachrániť. Podporuje ho aj obecné zastupiteľstvo, ktoré už o tom rozhodlo. „Školu si zrušiť nedáme, aj keď sme žiadali 4-tisíc eur a dali nám len dvetisíc. Na ministerstve nám navrhli, či nechceme školu zrušiť. Ja som im však dokázal obhájiť, že škola zostane. Znamená to však, že možno budeme musieť mesačne doplácať asi 2-tisíc eur z rozpočtu obce,“ uviedol Jozef Trizuljak.

Ďalšie obce s tým však môžu mať značné problémy. V Hlbokom nad Váhom majú školu vynovenú, funguje pri nej aj škôlka a dokonca sa im podarilo postaviť aj telocvičňu. Bola by preto škoda, keby ju museli zatvoriť. „Zatiaľ nevieme nič oficiálne a škola funguje ďalej. Ja žiadnym „kačiciam“ neverím. Sme však malá obec, rozpočet je napätý, už teraz musíme robiť mnohé škrty. Či by sme vedeli na školu prispievať? Záležalo by od zastupiteľstva, ale neviem si to v tejto chvíli dosť dobre predstaviť,“ uviedol starosta Dušan Pinčík.

Základnú školu vo Fačkove navštevovalo pred tridsiatimi rokmi štyristo žiakov. Dnes ich je štyridsať. Už dnes školu dofinancovávajú. „Či to budeme robiť ďalej a v akom rozsahu, rozhodnú poslanci,“ uviedol starosta Miroslav Mikula.

V Radôstke na školu do konca roka peniaze dostali. Či uspeli v dohodovacom konaní s ministerstvom a budú mať dosť peňazí aj ďalej, starosta Jozef Švirik minulý týždeň ešte nevedel. „Prostriedky, ktoré by sme mali dostať, by nám nestačili na pokrytie nákladov a energií, lebo školu nemáme zateplenú. Ešte nie je všetko nastavené. Nikto nám nevie vysvetliť, koľko budeme dostávať a koľko budeme musieť prispievať. Našou snahou však bude školu zachovať, pretože ak sa raz zatvorí, v budúcnosti už ju ťažko otvoríme. Keď na to budeme mať, budeme sa snažiť školu dofinancovať,“ uzavrel Jozef Švirik.
 

Michal Filek
Snímka Michala Stehlíková

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod