Žilinský Večerník

20. apríl 2024 | Marcel
| 1°C

Spravodajstvo

Otrasná vizitka vstupnej brány do Žiliny. Podchod na železničnú stanicu opäť vytopilo

Počas dažďov sa vynára starý známy problém, ktorým je hromadiaca sa voda v železničnom podchode. Mesto vykonalo minulý rok odbornú diagnostiku a pripravuje konkrétnejšie kroky na odstránenie nedostatkov.

10.03.2020 | 10:30

Fotografiu nám na adresu redakcie poslal pán Klimáček. Pridal takýto popis: „Toto je stav v podchode na železničnej stanici odfotografovaný 12. februára. Nedá sa s tou vodou niečo spraviť? Lebo tam ostane, až kým to ľudia nerozšliapu. Musíte uznať, že je to otrasná vizitka pre ľudí, ktorí prídu do Žiliny. Pekný podchod, ale toto…?“

Železničný podchod sa opakovane riešil aj v minulosti – na istú dobu sa stav zlepšil, potom zas začal zatekať. Raz to bolo unikanie vody vo večierke nad podchodom, inokedy zlý stav vozovky, ktorý spôsoboval priesak dažďovej vody. Došlo k rekonštrukcii vozovky, zaizolovaniu a problém so zatekaním zo stropu sa odstránil. Opäť však len na dobu určitú.


OPRAVY ZÁVISIA OD ROZPOČTU
Podchod pri železničnej stanici má dvoch vlastníkov. Prvým, v smere od Národnej ulice po protiľahlé schodisko, je mesto Žilina a druhým, v smere od železničnej stanice sú Železnice Slovenskej republiky (ŽSR). Príčina je na objektoch, ktoré sú vo vlastníctve a v správe mesta.

„Mesto Žilina zabezpečilo v minulom roku odbornú diagnostiku železničného podchodu. V súčasnosti máme k dispozícii výstupy s definovaním konkrétnych príčin zatekania dažďovej vody do podchodu. Na základe toho môžeme konštatovať, že ide o nedostatočné technické riešenie, ktoré priesaky spôsobuje,“ informoval hovorca mesta Vladimír Miškovčík.

„Do najbližšej zmeny rozpočtu plánujeme v mestskom zastupiteľstve predložiť potrebné finančné náklady na projektovú prípravu, ktorá by jednoznačne pomenovala potrebu stavebných úprav železničného podchodu. Po doprojektovaní a získaní právoplatného povolenia plánujeme zrealizovať stavebné práce. Závisieť ale budú od rozpočtových možností mesta,“ dodal.

Snímka podchodu zo začiatku 90. rokov minulého storočia.

Foto: archív, J. Klimáček, archív P. Štanského

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod