Žilinský Večerník

16. apríl 2024 | Dana, Danica
| 5°C

Spravodajstvo

Otrasné: Pomôže nešťastnej rodine až súd?

O probléme pani Jany Vitosovej sme vás informovali už v apríli. Po tom, ako SEVAK vybudoval v tejto časti Žiliny kanalizáciu, začal jej dom vlhnúť, steny plesnivieť, voda z kúpeľne odtekať. 

29.07.2013 | 14:44

O probléme pani Jany Vitosovej sme vás informovali už v apríli. Po tom, ako SEVAK vybudoval v tejto časti Žiliny kanalizáciu, začal jej dom vlhnúť, steny plesnivieť, voda z kúpeľne odtekať. 

 

ŽILINA. Roky takto žije, domáha sa nápravy, ale nikto je nechce pomôcť. Kompetentní tvrdia, že vytápanie jej spôsobuje nefunkčná hydroizolácia jej domu. Jana Vitosová je však presvedčená, že problém spôsobilo nesprávne odvodnenie ulice Pod Grendel, ktoré bolo robené ako práce naviac, mimo stavebného povolenia na odkanalizovanie Trnového.

Rigol či hydroizolácia?
V rámci týchto prác totiž, podľa Jany Vitosovej, stavebná spoločnosť odstránila rigol, ktorý odvádzal vodu z ulice, rozšírila asfaltovú komunikáciu a ulicu vyspádovala tak, že voda steká po asfalte, aj zakopaným potrubím, rovno pod múry jej domu.

Mesto, investor, realizátor, ani Obvodný úrad životného prostredia takéto pochybenie nevidí. Chyba je vraj v tom, že Vitosovci nemajú vyriešený odtok splaškových vôd z domácnosti a hydroizolácia domu je nefunkčná.

Bez stavebného povolenia
„Sme pre nich len ľudský odpad. Takto sa s občanmi nejedná,“ hovorí zúfalá Jana Vitosová, ktorá má nielenže steny čierne od plesní, ale voda z kúpeľne jej už vôbec neodteká a dokonca jej do domu preráža „hnojačka“. „Veď je evidentné, že rigol zrušili bez stavebného povolenia, cestu rozšírili o kus k nášmu pozemku a vyspádovali ju tak, že všetka voda odteká na náš pozemok. Navyše potrubie, ktoré nahradilo rigol, je ukončené v šachte rovno pod mojím domom. Ako je možné takto to postaviť? Kto dal na to povolenie?“ pýta sa.

Tieto práce skutočne neboli súčasťou stavebného povolenia. Hovorí Daniela Hančíková z Obvodného úradu životného prostredia, ktorý vydával stavebné povolenie. „Úprava miestnej komunikácie ul. Pod Grendel nebola predmetom a ani súčasťou vodnej stavby Kanalizácia Trnové. Túto úpravu vykonalo Mesto Žilina po zrealizovaní verejnej kanalizácie a zrealizované práce aj schválilo,“ uviedla.

Stačí rozkopové povolenie?
Hovorca mesta Pavol Čorba hovorí, že na úpravu komunikácie stavebné povolenie nevydalo. Práce vraj boli zrealizované na základe rozkopového povolenia s vopred stanovenými podmienkami.
 

Rozkopové povolenie z roku 2010, ktoré má Žilinský večerník k dispozícii, však stanovuje len to, ako sa má urobiť konečná povrchová úprava vozovky. Nehovorí sa tam nič o tom, že sa má odstrániť rigol a nahradiť potrubím, že sa má cesta rozšíriť a vyspádovať k domu pani Vitosovej. Kto teda práce odsúhlasil a prevzal? „Za mesto tieto práce prevzala Ing. Glovniaková, ktorá na Mestskom úrade v Žiline už nepracuje, spolu so Žilinskými komunikáciami,“ uviedol hovorca. Keďže na tieto práce nebolo vydané stavebné povolenie, neboli ani skolaudované. Neexistuje na ne zrejme ani realizačný projekt.

Práce vraj objednalo mesto
„Mesto to od nás takto chcelo a my sme to urobili podľa najlepšieho vedomia a svedomia. Doklady o tom máme k dispozícii,“ uviedol Boris Valach zo spoločnosti B.I.B., ktorá práce vykonávala. Podľa jeho slov ich firma v Trnovom robila len splaškovú kanalizáciu. V rámci terénnych úprav a len na ulici Pod Grendel urobili aj dažďovú kanalizáciu. Zatrubnili sme rigol, cestu sme vyspádovali podľa žiadostí spoluvlastníkov. Pri dome pani Vitosovej je šachta, ktorá odteká popod cestu na druhú stranu ulice a tam to končí, lebo Trnové nemá dažďovú kanalizáciu,“ potvrdil slová Jany Vitosovej Boris Valach.

Bohužiaľ, jej sa vraj nik na nič nepýtal. Ako tvrdí, pri prácach sa rúra vedúca popod cestu prelomila a všetka voda z celej ulice končí pri jej dome.

„Bojím sa, že mi chalupa spadne čoskoro na hlavu. Chcem len, aby to rýchlo vyriešili. Nikoho to však nezaujíma, zobrali mi už 10 rokov zo života,“ hovorí nešťastná žena.

Riešenie je, ale ďaleko
„Celý problém možno čiastočne vyrieši skolaudovanie vodnej stavby kanalizácie a následné pripojenie nehnuteľnosti p. Vitosovej na verejnú kanalizáciu,“ povedala Daniela Hančíková. Pavol Čorba zase podotkol, že mesto dalo spracovať projektovú dokumentáciu odvodnenia ulíc Pod Grendel a Šenkárovská. „Prvý úsek, ktorý by sa mal realizovať, je práve ulica Pod Grendel. Predpokladáme, že to bude v roku 2014,“ uviedol.

Tento termín sa ale Jane Vitosovej nepozdáva. Obáva sa o svoje zdravie aj zdravie svojej rodiny. „Trvám na tom, aby to riešili okamžite. Veď predsa nemôžem žiť v splesnenom dome, ktorý mi môže spadnúť na hlavu,“ uzavrel.

Pomôže až súd?
Zúfalej rodine zostáva ešte posledná možnosť – obrátiť sa na súd. To sa ale Jane Vitosovej nepozdáva. „Oni mi spôsobili problém a ja sa mám súdiť? Právnici sú drahí, bude ma to stáť veľmi veľa peňazí a na to nemám,“ povzdychla si.

Žilinský večerník však našiel pre rodinu najprijateľnejšie riešenie. Mohlo by ju to stáť menej ako 300 eur, ktoré by sa jej navyše po vyhratom súde vrátili. Centrum právnej pomoci sídliace na Národnej ulici totiž poskytuje ľuďom bez prostriedkov právne služby zadarmo. Zaplatiť by musela znalecký posudok za asi 200 eur a poplatok za podanie žaloby na odstránenie stavby, ktorá jej spôsobuje problémy, za asi 99,50 eur.

Stavebná firma tvrdí, že práce si objednalo mesto. Vraj má na to doklady. „Mesto ulicu neopravovalo, zo svojho rozpočtu na úpravu tejto ulice finančne neprispelo. Stav komunikácie sa po odstránení rigola zlepšil, komunikácia sa rozšírila a je v poriadku,“ uviedol Pavol Čorba. Práce vraj firma realizovala pre spoločnosť SEVAK, ktorá bola investorom stavby. Zaujímavé pritom je, že akcionármi SEVAK-u sú výlučne mestá a obce, ako podpredseda predstavenstva v nej pôsobí žilinský mestský poslanec Stanislav Žilinčík a v dozornej rade primátor Igor Choma.

 

Michal Filek

Snímka autor

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod