Žilinský Večerník

19. apríl 2024 | Jela
| 6°C

Spravodajstvo

Padlo definitívne rozhodnutie. Vianočné trhy v Žiline nebudú

Vianočný ambulantný predaj v Žiline sa ruší, dôvodom je celoslovenská epidemická situácia.

25.11.2021 | 12:34

V Žiline sa tento rok z dôvodu aktuálnej epidemickej situácie neuskutoční ani ambulantný predaj. Nahradiť mal tradičné vianočné trhy, ktoré sa rozhodlo mesto v dôsledku protipandemických opatrení neorganizovať. Stánky s ambulantným predajom vianočných nápojov, remeselných a potravinových výrobkov mali ponúkať svoj sortiment na Mariánskom námestí a na Námestí Andreja Hlinku od 1. decembra do 22. decembra. V súvislosti s aktuálnou epidemickou situáciou platí od 25. novembra na Slovensku na 90 dní núdzový stav. V rámci neho Vláda SR na najbližšie dva týždne, do 9. decembra, schválila aj zákaz vychádzania. Zatvoria sa viaceré prevádzky aj služby a umožnená bude práca z domu. Školy ostávajú zatiaľ otvorené.

„Napriek tomu, že sme sa usilovali zachovať aspoň nejaký formát, ktorý by viac sprítomňoval a umocňoval vianočnú atmosféru v Žiline, napokon budeme musieť zrušiť aj ambulantný predaj. Rozhodli sme sa tak pod tlakom okolností, ktorým čelíme a na základe usmernení vlády k aktuálnej epidemickej situácii. Situácia je naozaj vážna, covidové oddelenia našich nemocníc sú naplnené a prekročili limity. Ide o životy a zdravie našich obyvateľov, preto rozhodnutie Vlády SR plne rešpektujeme. Po veľkom zvážení sme preto vyhodnotili, že v dnešnej atmosfére bude lepšie, keď sa nebude konať ani ambulantný predaj, ktorý je považovaný v zmysle vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva SR za hromadné podujatie. Verím, že na budúci rok bude situácia iná a že vianočné trhy prebehnú v plnom formáte tak, ako sme si ich pamätali z obdobia pred vypuknutím pandémie koronavírusu,“ zhodnotil žilinský primátor Peter Fiabáne.

V uliciach Žiliny nebude ani tento rok chýbať tradičná vianočná výzdoba. Okrem svetelných reťazí, hviezd či prevesov s vianočnými motívmi, budú námestia obohatené aj o 3D svetelné dekorácie vianočných anjelov, sobej rodinky a vianočnej gule. Zabezpečené je aj osvetlenie stromčeka v Bôrickom parku, Mariánske námestie bude zdobiť drevený betlehem. Neodmysliteľný symbol Vianoc, ústredný mestský vianočný stromček, je tradične umiestnený na Mariánskom námestí. Mestu 13-metrovú jedľu srienistú darovali manželia Marián a Monika Suchomelovci z Horného Hričova.

Žilinská samospráva bude tento rok pokračovať v úspešnom online projekte Hudobný advent, ktorý pripravilo v spolupráci s umelcami a kultúrnymi inštitúciami. Športovci sa môžu tento rok tešiť aj na obľúbený Vianočný beh organizovaný individuálnou formou, rovnako ako v minulom roku.

Autor: - r -

Foto: Archív

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod