Žilinský Večerník

26. apríl 2024 | Jaroslava
| -4°C

Spravodajstvo

Pápeža na návšteve Slovenska sprevádzal Žilinčan Ján Bittšanský

Tlmočník tesne v bezprostrednej blízkosti. Žilinský rodák Ján Bittšanský (41) je kňazom desať rokov a momentálne sa mu dostalo obrovskej pocty. Svätého otca Františka aktuálne sprevádza na jeho apoštolskej ceste na Slovensku.

15.09.2021 | 21:16

PREKVAPIL AJ SAMOTNÝCH RODIČOV

Je akoby pravou rukou pápeža Františka. Ako sa k tejto pozícii dostal samotný Bittšanský nevedeli dokonca ani jeho rodičia. „Nám vôbec nehovoril, že bude pápeža sprevádzať, to bolo pre nás obrovské prekvapenie. My sme o tom nič nevedeli a len s úžasom sme sa pozerali na televíziu, keď sme ho videli na letisku. V našich telefonátoch skôr riešime súkromné veci, naposledy nám povedal, že sa môžeme stretnúť s pápežom ako najbližší členovia rodiny v  Bratislave na pár okamihov a to bolo všetko,“ pousmial sa v reakcií pre náš týždenník hrdý otec žilinského kňaza Ladislav Bittšanský, ktorému aktuálne ako aj jeho manželke zvoní telefón prakticky nonstop. „Samozrejme, je to veľká radosť z pohľadu rodiča, dostali sme veľa sms správ od našich známych, ale je to svetská sláva a za pár dní už to bude normálny obyčajný život. Už teraz sa však teším na Jánove zážitky, ktoré nám bude rozprávať so stretnutia pápeža Františka na Slovensku.“ Cesta jeho syna k súčasnej pozícii je prepletená štúdiom v Ríme. „Áno, študoval v Ríme, bol tam najprv ako bohoslovec, potom dva roky ako kaplán v Rajci, no do Ríma sa vrátil robiť si doktorát Keď končil mal nastúpiť na Vlčince ako kaplán, no volal mu otec biskup Galis, že Žilinská diecéza má zabezpečiť pracovníka na sekretariát v rámci nunciatúry v Bratislave. Mal tam hodinový pohovor, a odvtedy je tam už je v Bratislave piaty rok,“ vysvetlil Jánov otec Ladislav.


 

 

ODKAZ CYRILA A METODA

Veľký sviatok je príchod pápeža pre celé Slovensko, nevynímajúc otcov biskupov. Viackrát počas doterajšej návštevy otca Františka sa s ním stretol aj žilinský biskup Tomáš Galis, ktorý sa s nami počas  včerajšieho dňa (pondelok) podelil o prvotné pocity. „Som veľmi rád, že som mal v týchto dňoch príležitosť sa stretnúť so svätým Otcom. Čaro jeho osobnosti je veľké, v opakovaných príhovoroch spomínal odkaz Cyrila a Metoda. Pre našu diecézu je to zaujímavé, lebo títo svätci sú našimi patrónmi. Samozrejme, toto posolstvo  je pre nás určitým odkazom aktualizovať ho pre súčasnú generáciu.“


 

 

KTO JE Ján Bittšanský?

 

2011 – 2013 kaplán Rajec
2013 – 2017 na štúdiách v Ríme
2017 spolupracovník Apoštolskej nunciatúry v Slovenskej republike
2017 kaplán Žilina-Vlčince

 

Autor: Juraj Vnuk, redaktor

Foto: archív Z.Č., K.Č., Z.P.

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod