Žilinský Večerník

20. apríl 2024 | Marcel
| 2°C

Spravodajstvo

Päticu županských kandidátov doplnil Ivan Pavlisko

V pondelok o polnoci vypršal termín, do ktorého bolo možné podať kandidatúry na voľby županov a poslancov Žilinského samosprávneho kraja. Do uzávierky Žilinského večerníka v pondelok napoludnie bolo jasné, že o post predsedu sa bude uchádzať okrem Juraja Blanára (SMER, SNS, SZ), Miroslava Mikolášika (KDH, SDKÚ, SaS, MOST-HÍD), Igora Rybana (nezávislý), Juraja Pavloviča (KSS) aj Ivan Pavlisko (Ľudová strana – Naše Slovensko)

30.09.2013 | 14:26

 

ŽILINA. Naopak, ďalšou kandidátkou nebude Ľudmila Mušková. Tú síce podľa slov krajského šéfa Rudolfa Pitáka nominovalo HZDS minulý týždeň, ona však mala vedeniu strany včera o tretej popoludní oznámiť, že to odmieta.

Ružomberského výtvarníka, fotografa a pedagóga, 67-ročného Ivana Pavliska nominovala strana kontroverzného Mariána Kotlebu. Tento umelec kandidoval za ĽS – NS aj v parlamentných voľbách minulý rok. Na kandidátke bol vysoko, na šiestom mieste. V minulosti sa neúspešne uchádzal aj o post ružomberského primátora.

Do volieb vraj nejde s veľkými ambíciami, pretože sa, podľa neho, pripravuje zníženie počtu vyšších územných celkov z ôsmich na tri. „Patril som k tým, ktorí sa angažovali za vznik samostatnej SR. Teraz sme títo ľudia akoby odsunutí, ale sme stále tu. Kandidatúru vnímam ako možnosť prezentovať časť ľudí, ktorí majú určité názory na vývoj na Slovensku,“ uviedol Ivan Pavlisko.

Určite vraj pred voľbami nebude sľubovať to, čo nemôže splniť. „Ak sa stanem županom, tak dávam jediný sľub, že všetky možnosti využijem čo najviac v prospech ľudí. Je dôležité pomôcť najmä mladým, začínajúcim rodinám a zabúdať netreba ani na seniorov. Je to ako s dobrou gazdinkou. Tá, ktorá miluje svoju rodinu, aj z toho mála, čo v špajzi má, dokáže urobiť to najlepšie, lebo do toho dáva lásku. Ak človek chce ľuďom pomôcť, robí to od srdca a nehľadí na vlastný prospech, určite pre nich urobí to najlepšie,“ dodal Ivan Pavlisko.

Do uzávierky nášho vydania ešte nebolo známe, koľko kandidátov sa bude uchádzať o poslanecký mandát v 57-člennom zastupiteľstve. Podľa hovorkyne kraja Hany Danovej bola v pondelok registrácia najintenzívnejšia.

Voľby do orgánov samosprávnych krajov sa na Slovensku uskutočnia 9. novembra už po štvrtý raz. Predchádzajúcimi žilinskými županmi boli Jozef Tarčák (2001 – 2005) a dvakrát Juraj Blanár (2005 – 2009 a 2009 – 2013).
 

Michal Filek
Snímka archív

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod