Žilinský Večerník

25. apríl 2024 | Marek
| -3°C

Spravodajstvo

Peniaze na novú cestu stále chýbajú

Cestu do osady Štefánkovia pokrylo po zime blato. Obec ju preto zasypala makadamom. Na iné riešenie zatiaľ nemajú peniaze. Pre obyvateľov osady je tak asfaltová cesta v 21. storočí stále nedosiahnuteľným luxusom.

06.05.2013 | 13:51

TERCHOVÁ. Život v Terchovej je pre niektorých obyvateľov doslova rázovitý. Napríklad v osade Štefánkovia, ktorá sa nachádza za Bielym Potokom, bojujú obyvatelia už 30 rokov za novú asfaltovú cestu. Minulú zimu sme sa tu na podnet obyvateľa Františka Michálka boli pozrieť. Obec vtedy prisľúbila, že bude cestu riešiť, akonáhle získa na ňu peniaze. Prešlo päť mesiacov, jar prevzala vládu nad počasím a život v osade sa zas o niečo viac skomplikoval.


Keď neprší, tak aspoň kvapká
„Keď v zime spadne sneh a zamrzne, tak je cesta prístupná. Na jar, keď sa všetko topí, je tu čisté blato a dostať sa hore ku domom je ako za trest,“ ťažká si obyvateľ osady Štefánkovia František Michálek. I s príchodom tohtoročnej jari sa prístupová cesta do osady Štefánkovia zmenila na opäť neprístupnú. Bola samé blato a autám sa tu šmýkalo. Zúfalý osadník kontaktoval preto zamestnancov obecného úradu. „Prišli sa tu pozrieť a urobili záchranné práce – posypali cestu kameňom. Nie je to síce žiadna sláva, ale aspoň niečo,“ hovorí.

Cesta v decembri minulého roku. Snímka autorka

V osade však žijú tri rodiny s imobilnými ľuďmi i školákmi. Asfaltovú cestu potrebujú ako soľ. „Vo vedľajšej osade majú asfaltovú cestu a celoročne tam nikto nebýva. V osade Pod kopec žije jeden človek a majú až dve prístupové asfaltové cesty. Je smutné, že z tejto osady chodí najviac ľudí za prácou a s cestou sa nič nedeje,“ konštatuje František Michálek.


Budú peniaze, bude asfalt
Prednosta Obecného úradu v Terchovej František Kadaš potvrdil, že cestu do osady Štefánkovia spevnili pred niekoľkými dňami štrkopieskom – makadamom. Opäť ale zdôraznil, že obec na inšie zásahy momentálne nemá peniaze. „Zatiaľ sú financie len na takéto úpravy, aby bola osada sprístupnená pre požiarnu a záchranársku techniku. Na nadštandard, teda na asfalt, musíme nejakým spôsobom získať peniaze, či zo štátu alebo z Európy. Čo sa týka vlastných zdrojov, obec schválila, že keby sa podarilo predať obecné pozemky, ktoré sa nachádzajú v blízkosti tejto osady, tak by sa tieto peniaze využili na vynovenie cesty asfaltom. Doteraz sa ich však nepodarilo výhodne predať,“ dodáva.


V Terchovej sú podľa jeho slov aj iné osady, ktoré potrebujú zlepšiť prístup. V súčasnosti je ale na rade práve osada Štefánkovia. „V osade Šparengovia je nepomerne viac obyvateľov a tiež majú prašnú, blatistú cestu. Aj do osady Jánošovia, ktorá je rodiskom Juraja Jánošíka, je cesta po zime zdevastovaná a nedá sa tam dostať autom. Aj tu budeme musieť robiť takéto záchranné práce,“ vysvetľuje František Kadaš.

Obyvateľom osady Štefánkovia teda nezostáva nič iné, len dúfať, že do obecnej kasy čo najskôr pritečú nejaké eurá a že sa v 21. storočí konečne dočkajú asfaltovej cesty.

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod