Žilinský Večerník

20. apríl 2024 | Marcel
| 1°C

Zaujalo nás

„Perla na Váhu“ je rodiskom množstva zaujímavých a významných osobností

Svojím počtom obyvateľov je Žilina štvrtým najväčším mestom na Slovensku. Z tohto administratívneho, hospodárskeho a kultúrneho centra severozápadu pochádzajú mnohí slávni spisovatelia, herci, moderátori, speváci, športovci a ďalší.

04.11.2013 | 15:38

ŽILINA. V roku 1857 sa v Žiline narodil známy slovenský spisovateľ Anton Bielek. Pracoval ako učiteľ, neskôr ako správca tlačiarne v Ružomberku a redaktor slovenského časopisu Besedy. V Martine pôsobil ako administrátor Národných novín. Bol redaktorom Katolíckych novín v Trnave a Skalici. V USA pracoval pre noviny Slovák v Amerike. Okrem bohatej literárnej tvorby je známy tiež ako zakladateľ Ľudových novín.

V roku 1916 sa v Žiline narodil slovenský básnik katolíckej moderny a prekladateľ nemeckej a francúzskej poézie Ján Frátrik. Bol učiteľom v Hornom Hričove, Terchovej, Nesluši a Žiline. Prvé básne publikoval koncom tridsiatych rokov v časopisoch Elán, Tvorba, Verbum, Slovenské pohľady a Kultúra. Knižne debutoval v roku 1941 zbierkou básní Vám, rodní moji.

K známym slovenským spisovateľom a rodákom zo Žiliny môžeme zaradiť aj Jána Lenča. Narodil sa tu v roku 1933 a o jeho význame hovorí viacero diel a ocenení. Získal cenu vydavateľstva Slovenský spisovateľ za prózu na rok 1966 a ocenenie zaslúžiléhoumelca.

V 1936 sa v Žiline narodil slovenský filozof, tvorca experienciálno-evolučnej a kreačno-evolučnej filozofie Ján Letz. O 11 rokov neskôr sa stalo toto mesto zasa rodiskom Miroslava Marcelliho, slovenského filozofa, prekladateľa a profesora Filozofickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave.

V roku 1936 sa v Žiline narodil aj básnik, prozaik, dramatik a prekladateľ Ľubomír Feldek. Pracoval ako redaktor závodného časopisu v Nižnej na Orave. Bol spisovateľom a vedúcim redaktorom oddelenia pôvodnej a prekladovej poézie a súčasne dramaturgom divadla Nová scéna v Bratislave. Od roku 1990 bol vedúcim redaktorom kultúrnej prílohy Ahoj, Európa občasníka Verejnosť. Získal ocenenie zaslúžilého umelca, vyznamenanie od ruského prezidenta Vladimíra Putina za „veľký príspevok k rozvoju rusko-slovenských kultúrnych vzťahov“, či Krištáľové krídlo v kategórii Literatúra a publicistika.

V Žiline sa v roku 1942 narodil spevák Dušan Grúň. Na troch CD nosičoch mu vyšlo 53 pesničiek, aj keď len v rozhlase nahral viac ako 260 skladieb. Na Slovensku je známy predovšetkým z hudobno-zábavného programu Repete. Ten vymyslel na začiatku deväťdesiatych rokov všestranný umelec Ivan Krajíček, ktorý sa v Žiline narodil v roku 1940. Venoval sa hraniu, spievaniu, moderovaniu, kabaretu a pracoval aj ako divadelný a televízny režisér. Medzi jeho najznámejšie programy patrí aj Hostinec pod gaštanom, kde v spolupráci s Oldom Hlaváčkom vytvorili dvoch gazdov.

V roku 1943 sa stal žilinským rodákom aj herec Ľubomír Gregor. Počas svojej hereckej kariéry nakrútil asi 15 slovenských filmov a 150 televíznych inscenácií. Účinkoval v mnohých zábavných a detských programoch. V divadle stvárnil za 45 rokov približne 180 hlavných postáv súčasného i klasického repertoáru. K ďalším významným osobnostiam patrí aj Ivan Vojnár, slovenský fotograf, kameraman a režisér, narodený v roku 1942, či historik a politik Anton Hrnko, ktorý sa narodil o 13 rokov neskôr.

O tom, že Žilina plodila aj významné športové osobnosti, svedčí napríklad rok 1961, kedy prišiel na svet futbalista a futbalový tréner Stanislav Griga. Najlepšie roky svojej hráčskej kariéry strávil v Sparte Praha. Pôsobil aj v Dukle Praha, potom prestúpil do holandského Feyenoordu Rotterdam a viedenského Rapidu. V česko-slovenskej lige dal 123 gólov v 246 zápasoch. Trénerskú kariéru začal Stanislav Griga v rodnej Žiline. Neskôr trénoval aj v Dukle Trenčín a Slovane. V Česku je známy ako tréner Liberca a Sparty.

Úspešným žilinským rodákom je aj 36-ročný futbalista Marek Mintál, v súčasnosti sa stal asistentom trénera v FC Norimberg. Zo športovcov je tak isto potrebné spomenúť slovenského profesionálneho cyklistu Petra Sagana, ktorý podľa viacerých odborníkov patrí medzi najväčšie talenty svetovej cyklistiky súčasnosti. Na Tour de France 2013 sa stal doteraz jediným pretekárom, ktorý získal zelené tričko v svojich prvých dvoch účastiach.

Medzi známymi rodákmi zo Žiliny je aj hokejista Roman Kontšek, bývalý slovenský hokejový útočník, ktorý sa tu narodil v roku 1970. Celkovo v slovenskej reprezentácii odohral 66 zápasov a strelil 23 gólov. V roku 1977 sa narodil aj hokejista Ronald Petrovický. Reprezentoval Slovensko na majstrovstvách sveta v rokoch 2000 a 2004 a na Zimných olympijských hrách 2006 v Turíne. Známy slovenský hokejový brankár Karol Križan sa v roku 1980 narodil taktiež v Žiline. Spolu odchytal 42 reprezentačných zápasov.

Trochu inej mediálnej slávy si vyskúšala aj žilinská rodáčka z roku 1976, moderátorka Zuzana Belohorcová. Pôsobila vo viacerých slovenských a českých televíziách. Vo filme Zostane to medzi nami stvárnila postavu dievčaťa na telefóne a v divadle Aréna účinkovala v predstavení Totálne mimo. O štyri roky sa v Žiline narodila jedna z najznámejších a najúspešnejších slovenských Miss, Andrea Verešová.

Známymi žilinskými rodáčkami sú aj herečky Jana Štepánková, ktorá sa tu narodila v roku 1934 či Anna Šišková, narodená v roku 1960. O dva roky neskôr sa toto mesto stalo rodiskom slovenského herca, scenáristu a režiséra Martina Šulíka.

V roku 1965 sa v Žiline narodila speváčka Sisa Sklovská. Tá má veľmi blízko k opernému spevu, rovnako ako žilinský rodák Ivan Zvarík, narodený v roku 1947. Žilina však plodí nielen výborných spevákov, ale aj tanečníkov. Napríklad sólistka SĽUK-u Katarína Ťapáková taktiež o Žiline hovorí ako o rodnom meste už od roku 1972.

Ľubomíra Goljerová
Snímka autorka

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod