Žilinský Večerník

19. marec 2024 | Jozef
| -6°C

Šport

Peter Durmis: Nového hokejového majiteľa čaká v Žiline veľa roboty

Jeden a pol roka bol predsedom predstavenstva žilinského hokeja, teraz pomyselnú štafetu posunul súkromnému investorovi. Poslanec žilinského zastupiteľstva Peter Durmis si môže vydýchnuť, keď sa mu podarilo skompletizovať predaj MsHK Žilina do súkromných rúk. A veruže bol to pre neho riadny pôrod.

23.05.2020 | 18:35

Bol to ťažký hokejový boj odpredať klub do súkromných rúk?

V decembri 2018 som prevzal klub sužovaný mnohými neduhmi. Klub mal dlžoby, mnoho rozbehnutých súdnych sporov, hral s cudzími hráčmi a trénermi a napriek tomu sa nachádzal na poslednom mieste tabuľky. Začalo sa obdobie šetrenia a vysporiadania záväzkov. Vsadili sme na domácich odchovancov a trénerov a napriek historicky najnižšej podpory od mesta sme klub stabilizovali. Vyplatili sme záväzky a po športovej stránke sme boli na vzostupe, čo sa ukázalo v play off, kde sme hrali vyrovnanú partia s veľkým favoritom Martinom. Sezónu sme ukončili bez akýchkoľvek záväzkov, ako jediný na Slovensku. Následne sme klub priviedli k predaju, za čo sa chcem všetkým, ktorí sa na tom podieľali poďakovať. V opačnom prípade by sme spoločnosť museli k 30.6. 2020 zlikvidovať.

Vy  ste bili týždeň pred týmto zastupiteľstvom na poplach, že klub môže byť aj zlikvidovaný. Nakoniec hlasovanie poslancov bolo dosť jednoznačné. Čím si to vysvetľujete?

Áno, opticky to podľa výsledkov vyzerá veľmi jednoducho, keď 25 poslancov bolo za odpredaj. Tomu však predchádzali niekoľkotýždňové diskusie, ktoré boli dosť búrlivé a niektorí poslanci dokonca tvrdili, že boli pod nátlakom. Samotné hlasovanie však toto celé poprelo, ťažko niekto vyvinie efektívny tlak na 25 poslancov.

Pomohli k pozitívnemu výsledku pre hokej aj noví akcionári, ktorí predstavili jasný projekt?

Samozrejme. S pánmi so spoločnosti LUPIZA bolo niekoľko stretnutí na úrovni vedenia mesta, vedenia klubu a poslancov,  výberovou komisiou prešiel ich projekt 22 bodmi z 25 možných. Majú prepracovaný plán, konatelia osobne odpovedali na množstvo otázok z radov poslancov, a ľudí z hokejového prostredia.

Máte dôveru v týchto ľuďoch, ktorých Žilina nepozná? Predsa nie je tam oprávnený tieň podozrenia, že to celé nemusí dobre dopadnúť?

Podnikať v športe a hlavne v dnešnej dobe nie je jednoduché a vždy to so sebou nesie určité riziko. Všetci vieme, že na hokeji ako aj väčšine iných športov, snáď mimo futbalu sa zarábať nedá. Dôsledne som naštudoval biznis plán spoločnosti LUPIZA a neviem mu nič vyčítať. Spoločnosť chce uplatniť svoje inovatívne technológie v hokeji. Chce posunúť hokej v Žiline na kvalitatívne vyššiu úroveň, čo si hokej v štvrtom najväčšom meste na Slovensku s 95 ročnou hokejovou históriou zaslúži. Mne a všetkým priaznivcom hokeja nezostáva iné, len tomu držať palce.

Klub ponúkol  dať mestu miesto jedného člena dozornej rady. Mali by ste o ňu záujem?

Nie, určite nebudem mať záujem o tento post.

Vaši oponenti z poslancov tvrdili, že klub dostal od mesta až dotáciu vo výške 330 tisíc eur. Súhlasíte s týmto pohľadov?

Nesúhlasím. Klub dostane od mesta finančnú dotáciu vo výške 75 tisíc eur, okrem toho nefinančnú podporu do maximálnej výšky 75 tisíc formou prenájmu ľadovej plochy. Mimochodom je to asi  najnižšia priama podpora, akú dáva mesto pre tím pôsobiaci v extralige či prvej lige na Slovensku. Bohužiaľ, hokej je finančne najnáročnejší šport. Niektorí poslanci však považujú výnos z reklám na mantineloch zimného štadióna  za dotáciu mesta. A s tým absolútne nesúhlasím .Ak by tu seniorský hokej nebol, aký by bol výnos mesta za reklamu na mantineloch, alebo za ľadovú plochu, ktorá by ,  v doobedných hodinách zostala prázdna. Pritom nedôjde k zníženiu prevádzkových nákladov- mesto  musí hradiť energie, zamestnancov, splátky za rolbu, kamerový systém, turnikety, či iné veci. Samozrejme, je to o uhle pohľadu a vzťahu k hokeju respektíve športu.

Je pravdou, že pri znížení ročnej dotácie na 50 tisíc eur by investori odskočili od tohto projektu?

Ako som už spomenul, prebehlo niekoľko stretnutí vedenia mesta, poslancov so zástupcami spoločnosti Lupiza. To posledné bolo len niekoľko hodín pred mestským zastupiteľstvom. Na tomto stretnutí boli poslanci okolo klubu viceprimátora Randu a pokiaľ mám správne informácie aj pani poslankyňa Šuteková. Na tomto stretnutí malo byť deklarované, že už nie je priestor na rokovanie o znížení finančnej dotácie mesta. Z toho dôvodu jej návrh na zníženie finančnej dotácie na  50 tisíc  bol pre hokej likvidačný. To pochopila väčšina poslancov a takýto návrh nepodporila.

Nemyslíte si, že by predsa s nimi ešte dalo vyjednávať a klub by aj tak kúpili, teda žiadna likvidácia by aj tak nenastala?

Pôvodný variant odsúhlasený zastupiteľstvom bol 150 tisícová ročná podpora mesta klubu. Toto bolo už pred rokom sľúbené aj pánovi Černákovi. Na základe úspešného jednania došlo k novej a pre mesto výhodnejšej variante s dotáciu vo výške 75 tisíc. Navyše spoločnosť počas prvého roku od mesta nedostane žiadnu dotáciu a vyplatí mestu takmer 32 tisíc eur za akcie spoločnosti. Samozrejme, že jednať treba, čo sa aj dialo, aby podmienky pre mesto boli čo najvýhodnejšie. Pri jednaní sa však vždy narazí na pomyslenú líniu, za ktorú sa  nedá pokračovať, ak sa má obchod uskutočniť.  Tiež z časového hľadiska nebolo možné čakať do 30.6.2020, teda dátumu likvidácie spoločnosti.  V tomto pokročilom období treba kreovať mužstvo, realizačný tím, treba začať hľadať sponzorov atď. Nezanedbateľné je, že aj všetci zamestnanci klubu sú vo výpovednej lehote a snažia si hľadať nové zamestnanie . Ak si niekto myslí opak mohol to sám skúsiť, radi by sme mu pozície prenechali.


 

Klub nebude mať výnosy z prenájmov plochy pri organizovaní kultúrnych akcií na zimnom štadióne. Všetko bude pod patronátom mesta, správny krok?

Zo strany mesta ide o správny krok zo strany investora to bol ústretový krok vychádzajúci z rokovaní.

Mali by noví akcionári vyvinúť maximálnu snahu dostať už tento rok Žilinu do extraligy?

Situácia je momentálne nejasná. Spoločnosť Pro - hokej proklamuje uzavretie extraligy na dva roky. V tomto období nie je jasné ani to, kedy sa extraligová, respektíve prvoligová sezónu bude môcť začať. Myslím si , že želaním každého fanúšika športu a hlavne hokeja je vidieť svoje mužstvo v najvyššej súťaži. Spoločnosť LUPIZA uvádza, že hrať najvyššiu súťaž je  jeden z jej základných cieľov.

Môže patriť časom Žilina medzi renomované kluby na Slovensku s dobrým kreditom?

Dlhé roky sa v Žiline robil hokej nekoncepčne. Uprednostňovali sa cudzí, mnohokrát zahraniční hráči , cudzí tréneri . Mladí odchovanci buď z hokejom skončili, alebo ak chceli pokračovať museli odisť zo Žiliny. Vedenia klubu sa nevenovali hľadaniu sponzorov, keďže vedeli, že peniaze dostanú z mestského rozpočtu. Nechovali sa ekonomicky a trhovo. Na hokej vzniklo v meste negatívne podvedomie u obyvateľstva, čo sa prejavilo na návštevnosti, ktorá neustále klesala. Nového majiteľa čaká veľa roboty, aby hokej v Žiline mal miesto, ktoré si zaslúži.

 Spadol vám pomyselný kameň zo srdca, že dlhé ťahanice s hokejom sa skončili?

Určite, mám na to viac dôvodov. Prvý je, že hokej pokračuje a ja ho nemusím likvidovať. Po dvoch rokoch všetok svoj voľný čas nebudem musieť tráviť len na zimnom štadióne. Nezanedbateľné je aj to, že  čas trvania mestských zastupiteľstiev by sa mal výrazne skrátiť a mohli by byť pokojnejšie. Týmto krokom došlo aj k výraznej úspore v mestskom rozpočte a keďže som nielen fanúšik hokeja, ale športu všeobecne, je možné ušetrené prostriedky použiť na podporu aj iných športov, ktoré si to určite zaslúžia a nevyhnutne to potrebujú. Nakoniec v tom zmysle sa na základe návrhu klubov Iná Žilina a Silná Žilina podarilo presadiť na poslednom zastupiteľstve finančnú podporu športových klubov.

Autor: Juraj Vnuk, redaktor

Foto: archív

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod