Žilinský Večerník

19. apríl 2024 | Jela
| 1°C

Spravodajstvo

Petícia občanov nepomohla, pošta v Brodne končí

Aj napriek snahe občanov mestských častí Brodno a Vranie ako aj petícii, ktorú podpísali stovky ľudí, tak pobočka Slovenskej pošty od 1. decembra končí. Niektoré služby ostanú aj naďalej zachované.

01.12.2021 | 14:45

BRODNO/VRANIE. Nedávno sme vás informovali o tom, že pobočka Slovenskej pošty zatvára svoju pobočku v mestskej časti Brodno. Tá slúžila aj obyvateľom Vrania. Koncom minulého týždňa sa konalo stretnutie predstaviteľov mesta, spoločnosti Slovenská pošta, ale aj obyvateľov, na ktorom sa dozvedeli, že pošta aj napriek prebiehajúcej petícii pobočku definitívne zatvorí. Dôvodom sú ekonomické faktory, ktoré vysvetľuje Slovenská pošta aj prostredníctvom letáku, a ten distribuovali do dotknutých domácností.

 

EKONOMICKÉ ASPEKTY

„Slovenská pošta, a.s., rieši v súlade so schválenou stratégiou spoločnosti návrh na zvyšovanie efektivity svojej prevádzky optimalizáciou poštovej siete. Po dôkladnej analýze, kde boli do úvahy vzaté aj ekonomické a legislatívne aspekty, bola prevádzka Pošty Žilina 14 vyhodnotená ako neefektívna a bol schválený návrh na jej zrušenie. Pošta Žilina 14 bude zrušená s účinnosťou od 01. decembra 2021,“ znie argument zo strany spoločnosti. Poštové služby pre obyvateľov mestských častí Vranie a Brodno mesta Žilina  budú však aj po zrušení pošty zabezpečené.  „Pre obyvateľov mestských častí Vranie a Brodno bude doručovanie zásielok zabezpečovať prostredníctvom poštových doručovateľov Pošta Žilina 3. Tá bude zabezpečovať výplatu dôchodkov v prípade, ak doručovateľ nezastihne dôchodcu v deň výplatného termínu; nevyplatený dôchodok môžeme  na požiadanie doručiť opakovane v deň, keď bude dôchodca doma. Doručovateľ  pre obyvateľov zabezpečí aj rozsah služieb uvedených na 2. strane tohto letáku,“ hovorí o zachovaní služieb Slovenská pošta.

MOŽNÉ RIEŠENIE

Občania, ktorým na zachovaní pošty záležalo sú, samozrejme, nespokojní. „Treba priznať porážku, že sme prišli o poštu. Je to tak, no pokúsili sme sa. Teraz sa zamerajme na tu náhradnú možnosť poštovej služby, ktorou je Pošta partner. Mesto malo dosť času, aby tuto alternatívu pripravili a mohla fungovať už od 1. decembra. Navrhujem preto, aby sme o tuto náhradnú službu nám občanom opäť zabojovali.  Preto by sa mali vytvoriť v Brodne jeden petičný výbor a vo Vraní druhý, aby sa aj v Brodne a vo Vraní vytvorili pre každú obec samostatné náhradné riešenia,“ apeluje na pokračovanie boja Miloš Horvát, ktorý stál aj za prvou petíciou, a ktorý verí, že práve spomínaná služba by mohla byť kompromisným riešením pre všetkých.

 

Foto: mesto Žilina

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod