Žilinský Večerník

19. marec 2024 | Jozef
| -4°C

Šport

Plaváreň otvoria začiatkom júna, zatiaľ len pre športové kluby

Život na mnohých športoviskách sa postupne dostáva do pohybu. V rámci uvoľnenia opatrení vlády sa na rad dostávajú aj kryté haly či plavárne. Pre viacerých Žilinčanov je Mestská krytá plaváreň v Žiline priestorom pre aktívne športové vyžitie. O postupnom otváraní plavárne i mimoriadnych špecifikách sme sa zhovárali s konateľom Jaroslavom Koválikom.

27.05.2020 | 17:27

Kedy otvoríte plaváreň v Žiline?

Na základe postupne uvoľňovaných opatrení sme vytvorili priestor športovým klubom na vonkajších priestoroch vo forme suchého tréningu v organizovanej podobe a od 1. júna plánujeme otvoriť krytý bazén plavárne zatiaľ iba pre športové kluby. Naďalej pokračujú práce na vonkajšom areáli, aby sme boli pripravení otvoriť kúpalisko pre verejnosť, tak ako každé leto, od 15. júna. Otvorenie je však podmienené rozhodnutím hlavného hygienika Slovenskej republiky a samozrejme aj počasím.

Aké nové povinnosti vám plynú po korone?

Oboznámili sme našich zamestnancov a kluby s predpismi vydanými minulý týždeň ohľadom spustenia prevádzky krytého bazéna a úzko spolupracujeme s RÚVZ Žilina na zabezpečení bezpečnosti návštevníkov. Po každom klube bude potrebné dezinfikovať priestory, čo bude dosť náročné  ako finančne, tak i logisticky. Na stredu sme naplánovali stretnutie so všetkých klubmi, ktoré boli u nás na plavárni v prenájme, potom budeme múdrejší.

Budete evidovať zvýšené náklady na prevádzku?

Od 13.3.2020, kedy nás zatvorili, nám klesli mesačné tržby o viac ako 90% a aj napriek minimalizovaniu prevádzkových nákladov na minimum sme sa dostali do prevádzkovej straty. Po spustení prevádzky pôjdu hore energie aj náklady na mzdy, ktoré boli doteraz na 20% (energie), resp. na 80 % (mzdy). Určite budeme navyše znášať  aj náklady ohľadom zvýšenej dezinfekcie oproti bežnej prevádzke. Bežné denné náklady sa pohybujú od 2 500 eur vyššie podľa obdobia. Zoberte si, že namiesto 100 plavcov nám na hodinu pustia maximálne 20 plavcov. Straty, zapríčinené pandémiou už sú a aké budú celkom závisí od podmienok a dňa spustenia plnej prevádzky. Máme poradu s vedením mesta,  kde predložíme prepočty aký je a môže byť dopad na rozpočet MKP, s.r.o.  Väčšina zamestnancov bola počas koronavírusu doma, ostatní pomáhali napr. mestu na postoch, ktoré potrebovali a zbytok zabezpečoval údržbu, opravy a prípravu na otvorenie  (výmena poškodenej dlažby a obkladov v bazénovej hale, oprava stĺpov presklenej steny, maľovanie šatní, zárubní, atď.).

Máte predstavu, ako by mohol vyzerať týždenný cyklus pre športové kluby na žilinskej plavárni?

Začneme v obmedzenom režime, nemôžeme pustiť všetko naraz. V pláne je ísť v pracovných dňoch od 08.00 do 18.00. V prípade záujmu i voľného priestoru zoberieme aj iné registrované kluby plavcov.


 

Zrejme budete musieť byť maximálne ostražití, zvládnete to?

Myslím, že áno. Dezinfikujeme plaváreň stále, v bazéne sa používa plynný chlór a ten stopercentne zabíja vírusy. Sprchy a šatne sú pripravené, vydezinfikované. Dezinfikovať priestory musíme vždy po každom klube. Budeme  maximálne zodpovední. Sme v kontakte so žilinskými hygienikmi, ktorí nám musia schváliť otvorenie krytého bazéna a dajú správny výklad ako postupovať.

Teda ste pripravení otvoriť takpovediac aj zajtra?

Budeme pripravení, no je to otázka ďalšieho vývoja. Vyčistili sme komplet bazén špeciálnymi prípravkami, v nedeľu prebehlo napúšťanie a v utorok máme nahlásenú hygienu, ktorá odoberie a preskúma vzorky a ak všetko bude v poriadku, tak 1. júna otvárame.

A čo prístup pre verejnosť?

Na základe vývoja krízy u nás a v ČR, či Rakúsku očakávame, že od 15. júna, resp. kúpalisko od 1. júla. Komunikovali sme so všetkými zamestnancami, klubmi, či verejnosťou a všetci sa tešia, kedy to celé otvoríme. Konečné slovo však bude mať Ústredný krízový štáb SR a príslušné orgány.

V pláne ste mali v lete organizovať hudobné akcie na kúpalisku, od tejto predstavy ste upustili?

Toto sme odložili na ďalší rok. Chceme hlavne otvoriť, aby všetko fungovalo v čistote a poriadku. Kiež toto prežijeme a ďalší rok sa tento plán podarí zrealizovať.

Autor: Juraj Vnuk, redaktor

Foto: archív J.J.

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod