Žilinský Večerník

30. apríl 2024 | Anastázia
| 13°C

Z regiónu

Pltníci spod Strečna ukončili sezónu

Na konci októbra Prvá pltnícka a raftingová spoločnosť Strečno ukončila tohtoročnú sezónu. Tento rok priniesol pár noviniek a väčší záujem aj zo zahraničia.

09.11.2023 | 12:11

Pltníci zo Strečna tento rok preplavili okolo 7-tisíc osôb, medzi ktorými boli individuálni turisti, žiaci, klienti cestovných kancelárií, kúpeľných domov a rekreačných zariadení. Najmenej sa im však paradoxne darilo počas jadra hlavnej sezóny. Na začiatku augusta bolo na plavenie sa príliš nepriaznivé počasie. Inak však pltníci hodnotia túto sezónu pozitívne. „Značne zvýšila záujem naša ponuka pre koncoročné výlety základným a stredným školám. Myslíme si, že to je veľmi vhodná forma, má relaxačno-edukatívnu náplň,  čo mnohí využili a vzhľadom na ich ohlasy predpokladáme, že tento trend bude pokračovať,“  povedal Pavol Albrecht, konateľ spoločnosti. Taktiež doplnil, že po kovidovom období sa začínajú k pltníkom vracať aj cestovné kancelárie, ktoré vítajú tento spôsob predstavenia tradície a Slovenska všeobecne a je pre nich významná i lokalizácia atrakcie na hlavnom cestnom ťahu.

Tento rok sa značne zvýšil aj záujem médií. A to nielen zo Slovenska, ale aj zahraničia, keď pltníkov navštívila česká a maďarská televízia. „Mimoriadne nás prekvapil záujem firmy Visa, ktorá u nás, pretože prijímame i platbu kartou, natočila šot, ktorý je i s rozhovorom o genéze našej spoločnosti tiež na stránke magazínu Forbes,“ dodáva konateľ. Okrem toho sa zúčastnili aj na výstavách turizmu a cestovného ruchu v Poľsku a na Slovensku.

Tento rok bolo vody trochu viac

Minulý rok z viacerých kútov Slovenska hlásili „vodáci“ nízke hladiny riek. Táto sezóna však bolo podľa ich slov trochu lepšia. Najmä teda na Váhu pod Strečnom. „Prispela k tomu i ochota Slovenských elektrární, ktoré vnímajú naše plte v kontexte s cestovným ruchom a ich príspevku k zvyšovaniu záujmu a povedomia o našej krajine. Váh je nimi regulovaný a prietok prispôsobujú energetickým potrebám. No v tomto roku pozitívne reagovali i na naše potreby a mohli sme splavovať bez obmedzení,“ vysvetľuje Albrecht.

Príprava na novú sezónu

Spoločnosť teraz čaká zhodnotenie skončenej sezóny, návrhy na zlepšenie a možno aj rozšírenie činnosti. Samotní pltníci sú v spoločnosti zamestnaní na sezónne práce. Sú to väčšinou študenti, dôchodcovia, alebo pracovníci na zmeny, ktorý si vedia inak rozložiť voľný čas. „Práca pltníka je veľmi zaujímavá, každý ju vykonáva zodpovedne, teší sa na ňu a je hrdý, keď odchádza spokojný návštevník, ktorému ako patriot ukázal častokrát nepoznané. Je to preto aj pozvánka pre každého i zo širšieho okolia, kto by mal záujem naše rady rozšíriť,“ pozýva do budúcej sezóny nových pltníkov konateľ spoločnosti.

Autor: Jana Očková, redaktorka

Foto: archív spoločnosti

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod