Táto stránka využíva cookies. Používaním tejto stránky súhlasíte s používaním cookies. ×

Žilinský Večerník

11. august 2022 | Zuzana
| 11°C

Z regiónu

Pltnícku tradíciu v Hornom Hričove znova  obnovili

Uplynulú  sobotu to v dedinke  rozvoniavalo guľášom na všetky spôsoby. Na svoje si prišli nielen zanietení súťažiaci a gurmáni, ale aj deti a tí, ktorí sa chceli len stretnúť a zabaviť.

07.07.2022 | 10:02

História Horného Hričova je spätá s riekou Váh a pltníkmi, ktorí často prirážali k brehom obce, aby si oddýchli. Váh sa využíval na splavovanie dreva z okolitých lesov. Na pltiach zo zviazaných z kmeňov trávili pltníci veľa času. Ich práca bola fyzicky náročná, a preto si zvykli varievať výdatnú polievku, ktorú pripravovali zo všetkého, čo mali po ruke. Tak vznikol pltnícky guľáš. Možno ho pripravovať  na všetky spôsoby - ako držkový, sójový, z diviny, falošný, hríbový či s haluškami. Už tradične v Hornom Hričove usporadúvajú súťaž vo varení takéhoto guľášu. Tento rok sa uskutočnil uplynulú sobotu v tamojšom športovom areáli. Po prípravách na súťaž, od 9.00 h začalo samotné  gastronomické zápolenie siedmich tímov.  Súťažné družstvá mohli mať maximálne 5 členov, no podmienkou bolo, že  šéfkuchár tímu musel byť z Horného Hričova. So svojím produktom mohli potom družstvá ľubovoľne naložiť. Na víťazov čakali medaile i finančná odmena. Súťažili tímy Futbalisti, Trizo&company, Guľášnici od Váhu, Bar „Z“, Pedro team, Kompa a Nemčíkovci. Na prvom mieste so 44 bodmi od piatich porotcov skončili kuchtíci z Kompy, na druhom s 39 bodmi Trizo&company a na treťom Futbalisti s 38 bodmi. Areál bol neustále plný dobrej nálady, ktorá napokon vygradovala pri tónoch piesní Karola Duchoňa v podaní rockových Duchoňovcov.

 Autorka: Iveta Frolková

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod