Žilinský Večerník

26. apríl 2024 | Jaroslava
| 7°C

Šport

Po desiatich rokoch žilinské volejbalistky v extralige: Do prvého zápasu nás čaká veľa práce

Konečne sa dočkali. Presne pred desiatimi rokmi sa skončila extraligová púť vtedajšieho celku ŠK ŽU Žilina a teraz ich štafetu preberá VA UNIZA Žilina. Radostnú správu z volejbalového federácie sa prezident žilinských volejbalistiek Dalibor Andrisík dozvedel počas minulého týždňa a aj preto hodnotenie sezóny bolo od neho v optimistickom duchu.

01.06.2022 | 09:38

Za celú sezónu ste prehrali len dva zápasy, oba v baráži o extraligu. Svedčí to o niečom?

Sme absolútni víťazi prvej ligy, finále proti Komárnu bolo čisto v našej réžii, takže môžeme byť spokojní. Svedčí to o tom, že sa nám podarilo naplniť cieľ pred sezónou a dievčatá ho splnili. Čo môže byť viac? Práve tá štatistika, kde sme nič neprehrali, hovorí jasnou rečou. Ja ju síce nepreceňujem, ale bolo by nefér ju aj podceňovať.

Vnímate aj progres hráčok za uplynulý rok?

Určite, ten je hmatateľný. Najviac sa posunul celý kolektív, pretože v tíme panovala skvelá chémia, čo je výsledkom práce trénerského tímu Kožík/Smák. Komplexne vidíme zlepšenie od prihrávky, zakončenie až po tímového ducha, ktorý je rozhodujúci v kolektívnych športoch. Skutočne treba poďakovať trénerom, oni vytvorili tento tím a aj výsledky sú len a len ich zásluhou.

Bola baráž s Pezinkom veľkým sústom pre dievčatá?

Určite nie, doma sme vyhrávali v každom sete a prehráme 0:3. Akoby boli baby aj samé prekvapené, že extraliga je na dosah a majú herne na Pezinok. Nejako sa im roztriasli kolená, nešlo to v kľúčových momentoch, a tak to aj dopadlo.

Za zeleným stolom ste sa však dostali do extraligy. Ako sa to udialo?

Už pred dvomi rokmi sme tam mohli byť, lebo sme tiež vyhrali prvú ligu, ale financie a podmienky nás prinútili rozmýšľať inak. Samozrejme, nikto netušil nič o covide a aj razím teóriu, že dôležitá je mládež. Máme 6 tímov, čo stojí peniaze a nie, že si zahrám so ženami extraligu a ostatok nič, pričom hodíme decká cez palubu? Uplynulý štvrtok sa federácia rozhodla, že extraliga bude mať 10 tímov, 9 s nami a posledným bude projekt hráčok do 20 rokov, niečo podobné ako hokejová dvadsiatka. Do extraligy sme sa dostali ako víťaz prvej ligy.


 

Niečo ste už tušili dlhší čas alebo to bolo pre vás prekvapenie?

Mali sme určité indície, ale nechceli sme nič verejne hovoriť, predsa to nie je o nás, ale o rozhodnutí iných ľudí. Avšak prebehla porada extraligových tímov, kde zavolali aj nás, čo dávalo signál, že sa ráta aj so Žilinou. Po schválení návrhu federácie sme sa rozhodli, že ideme konečne do toho.

Čo všetko musíte spĺňať v extralige oproti prvej lige?

Gro je hala a finančné zabezpečenie. Zrazu je viac rozhodcov, zapisovateľov, plnenie marketingových povinností. Je podpísaná zmluva s televíziou, prenosy sa budú vysielať a tam potrebujete vytvoriť dobré podmienky. Uvidíme, čo sa nám podarí na ŠH Rosinky, ale skúsime riešiť aj sekundárnu možnosť, a to vybaviť si výnimku na jednu sezónu a potom sa uvidí.

Akou cifrou zaťaží extraliga váš klubový rozpočet?

Určite to bude do 60-tisíc eur, tieto peniaze musíme zohnať. Ale bez toho, aby sme platili hráčky.

Teda bez zahraničných posíl budú aj veľmi skromné ambície?

Touto cestou nejdeme či skôr zatiaľ nie. Chceme osloviť všetky hráčky z tejto sezóny, tím je vyskladaný už na 50 percent. Musíme riešiť aj pozíciu trénera, lebo licenčne spĺňam kritériá len ja, preto hľadáme trénera. Ja sa vidím skôr pri mládeži, ale toto je otázka najbližších mesiacov. A ambície? Pobijeme sa o to, aby sme hneď z extraligy nevypadli.

Aj vy ste si povedali slovo konečne? Žilina bude mať extraligu v populárnom kolektívnom športe.

Áno, každý fanúšik Žiliny vidí ten nelichotivý fakt dlhší čas. Z top športov futbal, hokej, hádzaná, basketbal a volejbal sme mali iba futbalistov. Teraz sa k nim pridáme aj my, čo je na prospech. Bolo super vidieť vypredanú halu na finále prvej ligy či baráže, teda Žilina má stále rada a miluje volejbal. My budeme hrať s domácimi odchovankyňami, chceme ľuďom robiť radosť našimi výkonmi. V extralige posledný tím priamo vypadne, postúpi prvoligista. Naše ciele sú jasné.


 

Kedy začínate prípravu na nový súťažný ročník?

Extraligový ročník sa začne koncom septembra, dovtedy nás čaká veľa práce. Teraz je pre nás prioritou rozhliadnuť sa po generálnom partnerovi klubu. Oslovíme veľa subjektov a uvidíme výsledok, potom sa vrhneme na športovú časť, no musíme ísť postupne krok po kroku.

Autor: Juraj Vnuk, redaktor

Foto: archív

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod