Žilinský Večerník

27. apríl 2024 | Jaroslav
| -0°C

Spravodajstvo

Po Dolnej Tižine chodí medveď

Obyvatelia Dolnej Tižiny žijú v strachu. Už mesiac sa im po dedine prechádza mladý medveď. Nebojácny maco sa dokonca niektorým dobýjal do domu alebo sa kúpal v bazéne. Miestni poľovníci už na neho striehnu.

15.07.2013 | 14:58

DOLNÁ TIŽINA. Mladého maca vytlačila z lesa začiatkom minulého mesiaca pravdepodobne matka, aby ho uchránila pred nebezpečenstvom, ktoré tu na neho striehlo. „Podľa mňa ide o odrastené medvieďa, ktoré od seba odplašila samica, nakoľko v tom čase vrcholila medvedia ruja. Z praxe je známe, že takýmto spôsobom chránia medvedice svoje potomstvo pred kanibalizmom, ktorý je u medveďov potvrdený a zároveň sa samice môžu zúčastňovať na ruji,“ myslí si riaditeľ Národného parku Malá Fatra (NPMF) Michal Kalaš.

 


Medveď sa ochladzoval v detskom bazéne

Návštevy lesnej šelmy sú v Dolnej Tižine takmer na dennom poriadku. Na začiatku prevetral maco kurín, potom zablúdil medzi stádo oviec a neskôr sa už dobýjal do domácností niektorých Dolnotižinčanov. „Počul som, že ho vraj videli kúpať sa v detskom bazéne a že ho po ceste zo školy stretli aj nejakí žiaci. Ten medveď úplne stratil plachosť. Aby sa človek bál za bieleho dňa vyjsť z domu,“ krúti nechápavo hlavou jedden z dedinčanov.

 


Situáciu s nebojácnym macom zmapovali aj ochranári, ktorí súhlasili s jeho odstrelom. „Synantropizovaný jedinec nemá príliš veľkú šancu na normálny život v prírode. Teda odchyt alebo premiestnenie do inej oblasti je nereálne. Umiestnenie do zoologickej záhrady nie je z kapacitných dôvodov tiež možné,“ vysvetľuje Michal Kalaš.

 

Po rade ochranárov a na požiadavku starostu obce zasiahlo aj miestne poľovnícke združenie, ktoré žiadalo o povolenie o ochranný odstrel na ministerstve životného prostredia. „Povolenie už máme. Už týždeň medveďa hľadáme, ale zatiaľ neúspešne. Skrýva sa pred nami,“ zhodnotil situáciu začiatkom minulého týždňa predseda predstavenstva Poľovníckej a ochranárskej spoločnosti Bačín v Dolnej Tižine Ľubomír Pazderka.

 


Možno z dediny odíde aj sám
Mladého maca naposledy videli v dedine minulý piatok, ako rozhadzoval smetné koše. Keďže poľovníci môžu podľa zákona strieľať len vo vzdialenosti dvesto metrov od dediny, nemohli v ten deň zasiahnuť. Naďalej ale vyčkávajú na situáciu, kedy sa medveď ukáže na tom správnom mieste. „Povolenie majú štyria poľovníci z Dolnej Tižiny a je platné do konca júla,“ dodáva Ľubomír Pazderka.

 


Podľa ochranárov by sa situácia s problémovým macom mohla nakoniec vyriešiť aj sama. „Ruja doznieva a mláďa sa môže vrátiť naspäť do lesa,“ hovorí riaditeľ NPMF Michal Kalaš.

Michala Stehliková

Ilustračná snímka (archív)

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod