Žilinský Večerník

5. máj 2024 | Lesana, Lesia
| 21°C

Zaujalo nás

Po trojročnej prestávke sú tu opäť Rockové Vianoce

V žilinských končinách sú Rockové Vianoce ikonický pojem. Ak sa vám zdá, že ste o nich dlho nepočuli, nie ste ďaleko od pravdy. Naposledy sa konali v roku 2019. Túto zimu slávia comeback – 22. ročník Rockových Vianoc už klope na dvere Domu odborov.

05.12.2023 | 10:08

Na obľúbenú vianočnú akciu sa nezabudlo a mnohých priaznivcov poteší, že sa po troch rokoch vracia na hudobnú scénu. Rockové Vianoce majú predsa za sebou viac ako 20 ročníkov a mnohí Žilinčania na nich vyrastali. „Aj my - kapela AYA ako organizátor - vnímame toto naše už „dospelé dieťa“ ako tradíciu a bolo nám nesmierne ľúto, že sme ju boli nútení prerušiť. Ostatný 21. ročník sa konal v decembri 2019, čiže presne v tom nešťastnom mesiaci, kedy sa začali z Číny ozývať hlasy, že sa na nás valí zákerná pandémia. Takže v rokoch 2020 a 2021 sme Rockovky nemohli usporiadať,“ vysvetľuje tento „výpadok“ manažér a člen skupiny AYA Mário Tománek. V minulom roku kapela oslavovala jubileum a s ním veľkolepý narodeninový koncert v spolupráci so Štátnym Komorným Orchestrom Žilina, takže sa im Rockové Vianoce nepodarilo usporiadať. „Už nám neostávalo viac síl, času a ani financií. Čiže celková prestávka bola 3 roky a dnes sa prostredníctvom 22. ročníka vraciame späť a ideme naštartovať pomyselný motor tejto tradície z
optimistickým výhľadom do budúcnosti,“ dodáva.

Príďte si vypočuť skvelú rockovú muziku
AYA sčasti nabehla do „zabehnutého vlaku“, ale zároveň akoby pripravovala celý koncept odznova. „Náš kamarát na začiatku pandémie povedal jednu múdru vetu: po covide to už nikdy nebude ako predtým. Vtedy sme mu to nikto neverili, ale dnes vieme, že mal veľkú pravdu! Niečo zo starých časov ostalo, ale veľa vecí treba nakopávať odznova a veľakrát aj trochu inak. Ale nám to až tak nevadí – dali sme sa na boj, tak ho musíme dotiahnuť do úspešného konca,“ hovorí s úsmevom Mário Tománek.
Ohlasy verejnosti sú pozitívne. „Tešíme sa. Snáď to nerobíme zbytočne a ľudia si prídu zaspomínať na dobu pred pandémiou, vypočuť si skvelú rockovú muziku a načerpať pozitívnu energiu v kruhu svojich známych. Chcel by som sa v mene celého organizačného tímu poďakovať všetkým reklamným a mediálnym partnerom, samozrejme, aj redakcii Žilinského Večerníka, priateľom a známym, skrátka všetkým dobrým ľuďom, ktorí nám pomáhajú pri organizácii Rockových Vianoc. A pravdaže všetkým fanúšikom, či už tým dlhoročným, alebo tým budúcim, ktorí prídu podporiť Rockové Vianoce a vytvoriť nezabudnuteľnú predvianočnú rockovú atmosféru,“ uzatvára Mário Tománek.




Program:
19:00 - odštartuje ho kapela PANGEA z Martina. Partia skúsených hudobníkov hrá prevažne vlastnú rockovú tvorbu a spieva zväčša v angličtine. Už má však na konte dva slovenské single „Ako lavína“ a „Bez hraníc“. Do svojho koncertného bloku „primiešajú“ aj zopár známych rockových peciek od kapiel Metallica, Nirvana, Him, Foo Fighters, Maneskin, RHCP a Volbeat.

20:00 - skupina ARZÉN je už dlhoročnou a neodmysliteľnou súčasťou programu. Tento rok oslavuje významné jubileum - 40. výročie svojho vzniku, ku ktorému im AYA aj touto cestou srdečne gratuluje! Rokmi „ostrieľaní“ profíci ponúknu všetkým fanúšikom výdatnú porciu svojho originálneho žilinsko – terchovského rocku!

21:00 - záver programu bude patriť kapele AYA, ktorá zahrá svoje najväčšie hity, vrátane najnovšieho singla „Snívam“ nahraného so Štátnym Komorným Orchestrom Žilina. Spoluprácu s týmto významným telesom započali na minuloročnom narodeninovom koncerte pri príležitosti 30. výročia vzniku kapely. Záznam z tohto koncertu aktuálne vychádza na oficiálnom DVD nosiči „AYA 30 ROKOV & ŠKO ŽILINA“, ktorý bude na Rockových Vianociach slávnostne pokrstený. Krstných rodičov si kapela necháva ako prekvapenie. Celým večerom bude sprevádzať obľúbený moderátor a riaditeľ Rádia Slovensko Roman Bomboš.

22. ročník Rockových Vianoc štartuje v piatok15.12. o 19:00 hodine v Estrádnej sále Domu Odborov v Žiline (predpredaj vstupeniek na recepcii DO Žilina).

Autor: Veronika Cvinčeková, redaktorka

Foto: archív kapely AYA

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod