Žilinský Večerník

27. apríl 2024 | Jaroslav
| 0°C

Z regiónu

Počas osláv 75. výročia SNP v Kunerade ocenili osobnosti aj uviedli novú knihu

Oslavy SNP v Kunerade začali ranným turistickým prechodom Cesty padlých hrdinov. Obec Kunerad a občianske združenie AKURAD ďakujú partnerom za spoluprácu.

06.09.2019 | 09:12

KUNERAD. V sobotu 31. augusta v ranných hodinách vyrazilo z obce Kunerad 40 turistických nadšencov v sprievode vojakov z 5. pluku špeciálneho určenia zo Žiliny. Počas šestnásť kilometrov dlhého úseku sa zastavili pri pamätníkoch a krížoch, kde položili vence a vzdali hold padlým hrdinom v SNP. Prechod skončil pri pamätníku Slovenského národného povstania (SNP) v Kunerade, kde sa uskutočnil pietny akt ako spomienka na 75. výročie SNP. Pri tejto príležitosti boli ocenené aj jeho osobnosti z Rajeckej doliny.

Piekla chlieb pre partizánov

Ako uviedla starostka obce Kunerad Monika Kavecká, za ocenených priamych účastníkov SNP prevzali ocenenia in memoriam ich rodinní príslušníci. „Ale ocenili sme aj najstaršiu občianku, pani Pavlínku Dubeňovú, ktorá má 97 rokov a ona ako 17-ročná mladá deva piekla chlieb pre partizánov a z jej rozprávania sme sa veľa dozvedeli. Ocenili sme napríklad aj ľudí, ktorí svojím životom prinášali pre naše generácie informácie o SNP. Pani učiteľka Jarmila Koššová nám pomohla s myšlienkou, aby sme urobili knihu o SNP," povedala Kavecká.
Občianske združenie AKURAD oživilo myšlienku osláv SNP v Kunerade, nakoľko si uvedomovalo, že význam princípov demokracie a slobody je stále aktuálny. „A našou úlohou ako súčasnej generácie je, aby sme tento význam nielen chápali, ale naďalej udržiavali. A ešte umocňovali našimi životmi pre budúce generácie," skonštatovala predsedníčka OZ AKURAD Petra Dubeňová.

Nová publikácia o SNP

Pri pamätníku SNP zároveň uviedli do života publikáciu Slovenské národné povstanie a odboj v Kunerade a v Rajeckej doline. Keďže doteraz podobná publikácia nevznikla, OZ AKURAD prišlo ako prvé s dokumentovaním udalostí bojov SNP v Rajeckej doline a v Kunerade. Spoluautorom publikácie je historik Kysuckého múzea v Čadci Martin Turóci. Kniha podľa historika mapuje v štyroch kapitolách hlavné momenty súvisiace so SNP a odbojom v týchto miestach.
Okrem pomerov pred vypuknutím Povstania, príprav na odboj a jednotlivé odbojové skupiny sa autori venujú aj životným osudom najvýznamnejšieho odbojára, ktorý vzišiel z oblasti Rajeckej doliny, Jozefa Gabčíka, napriek tomu, že v nej nepôsobil. „Štvrtá kapitola sa venuje obdobiu od potlačenia Povstania po nemeckom útoku 25. septembra 1944, pôsobeniu odbojových partizánskych skupín, až po oslobodenie a prechod frontu v závere apríla 1945," povedal Martin Turóci.

„V mene obce Kunerad a Občianskeho združenia AKURAD by som chcela vyjadriť poďakovanie partnerom podujatia osláv 75. výročia osláv SNP v Kunerade, a to Pivovaru FRAMBOR, Žilinskému samosprávnemu kraju, OOCR Rajecká dolina, MAS Rajecká dolina, 5. pluku špeciálneho určenia, MaS Technik a Kofola a.s.,“ uviedla Petra Dubeňová na záver.

Foto: Monika Krištofik

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod