Žilinský Večerník

2. máj 2024 | Žigmund
| 19°C

Spravodajstvo

Počas týždňa nepočujúcich sa v Žiline pokúsili aj o rekord

Medzinárodný týždeň nepočujúcich sa oslavuje vždy v septembri na celom svete. Do projektov sa zapojili aj v Žiline. Občianske združenie Asociácia Nepočujúcich Slovenska pripravilo týždeň plný rôznych aktivít, do ktorých sa zapájali nielen nepočujúci a nedoslýchaví, ale aj iné skupiny obyvateľov.

16.10.2022 | 10:32

 

POTREBA INTEGRÁCIE

Prvý deň sa niesol v znamení stretnutia Jednoty aktívnych seniorov. „V tento deň na projekt s názvom „Pri kávičke potichu“ nás poctili svojou návštevou aj riaditeľ Mestského divadla v Žiline spolu s jeho hereckým kolegom. Pokračovali sme s projektom „Ruky, ktoré spoznávajú iné komunity“. Zmyslom tejto aktivity bolo spojiť rôzne komunity hendikepovaných osôb. Podporila nás pani komisárka pre osoby so zdravotným postihnutím, ktorá nám priblížila svoju prácu a hovorila o potrebe integrácie ľudí s postihnutím do spoločnosti,“ priblížila program Monika Maceková, sociálna pracovníčka Krajského centra nepočujúcich ANEPS Žilina.

Hlavná téma ďalšieho dňa bola „Zvuky, ktoré škodia alebo, ako sa neocitnúť vo svetle ticha“. Zamestnankyne z Referenčného centra pre hluk a vibrácie pripravili veľmi pútavú prednášku o tom, ako si ľudia majú chrániť svoj sluch. „Súčasťou prednášky bolo aj meranie hlučnosti niektorých domácich spotrebičov a hračiek. Neskôr šikovné ručičky našich hostí ukázali, ako si môžeme vyrobiť pekný venček z papiera, a iné zaujímavé tvorivé práce. Súčasne bola výstava rôznych umeleckých diel. Večer o 19. h sme boli v Mestskom divadle v Žiline na divadelné predstavenie Niekto príde. Pre nepočujúcich boli k dispozícii obrazovky, na ktorých sa im premietali titulky,“ doplnila Maceková. 

POKUS O REKORD

Oslávili aj Medzinárodný deň posunkových jazykov. Niesol sa v znamení výzvy globálnych lídrov, aby odposunkovali vetu: „Posunkové vety nás spájajú“, ďalej výzva „Posvieťte si na posunkové jazyky“, kde v rámci celého Slovenska boli budovy posvietené namodro. Najväčším lákadlom bol pokus o rekord v počte posunkujúcich osôb. Pokus sa uskutočnil na Mariánskom námestí od 14. do 16. h a zúčastnilo sa  ho 207 osôb. Nasledoval zlatý klinec celého týždňa.

„Oslava 44. Medzinárodného dňa nepočujúcich bola o 19. h v Dome odborov v Žiline. V úvode otvárala oslavu Tanečná skupina. Po úvodnom príhovore sa začal bohatý kultúrny program,“ opísala slávnosť Maceková s tým, že celý týždeň im skrášľovalo prostredie aj veľké množstvo obrázkov od šikovných detí z materských a základných škôl. „Na obrázkoch boli znázornené ruky, ako symbol toho, že pre nepočujúcich sú práve ruky prostriedkom, ako sa dohovoriť s okolitým svetom. Všetkým zúčastneným ešte raz v mene Asociácie Nepočujúcich Slovenka a Krajského centra ANEPS veľmi pekne ďakujeme, že aj vďaka nim sme mohli prežiť tak zaujímavý a príjemný Medzinárodný týždeň nepočujúcich,“ dodala.

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod