Žilinský Večerník

23. apríl 2024 | Vojtech
| 7°C

Spravodajstvo

Počet infikovaných sa enormne zvýšil. Problémy sú v Žiline aj na Kysuciach

Žilinská nemocnica informuje, že situácia s koronavírusom sa za posledné dni mimoriadne zhoršila a počet infikovaných zamestnancov sa cez týždeň zvýšil skoro 10-násobne. Zlé správy prichádzajú aj z nemocnice v Čadci.

28.10.2020 | 10:22

Počet zamestnancov žilinskej nemocnice, ktorí boli pozitívne testovaní na COVID-19, bol na konci minulého týždňa 57. Podľa hovorkyne nemocnice Lenky Zátekovej ide o takmer desaťnásobne viac infikovaných ako predchádzajúci týždeň. „V stredu 14. októbra mala žilinská nemocnica s ochorením COVID-19 potvrdených len štyroch lekárov, dvoch ostatných zdravotníckych a žiadneho nezdravotníckeho pracovníka. Dnes situácia naberá rýchle tempo zmeny k horšiemu,“ upozornila hovorkyňa nemocnice.

V izolácii je aktuálne 14 lekárov, 27 sestier a 16 ďalších zdravotníckych aj nezdravotníckych zamestnancov. „Žilinský kraj vykazuje dlhodobo kritické štatistiky v počte nakazených a napriek všetkým opatreniam sa situácia zhoršuje aj v našej nemocnici. Nárast pozitívnych pacientov, obmedzené kapacity okolitých nemocníc s infekčnými oddeleniami vyústili v príkaz na reprofilizáciu. Súčasne sa u nás začali výraznejšie zvyšovať počty zamestnancov v karanténe, boli sme tak nútení obmedziť plánované operácie a výkony. Aj vďaka tomuto kroku sa nám však podarilo oddelenia zatiaľ udržať stabilné a napriek zníženému počtu zdravotníkov otvoriť dôležitý pandemický pavilón,“ priblížil riaditeľ nemocnice Igor Stalmašek. Do samostatnej COVID zóny podľa neho preradili zamestnancov predovšetkým z anestéziológie a intenzívnej medicíny, vnútorného lekárstva a ďalších oddelení.

Preťažení zamestnanci

„Starostlivosť o pacientov s koronavírusom je náročná, v jednej 24-hodinovej službe sa striedajú až dva tímy, pričom personál musíme dopĺňať tak, aby sme zabezpečili zdravotnú starostlivosť nielen v pandemickom pavilóne, ale zároveň na ostatných oddeleniach pre pacientov mimo koronavírusu. Život v nemocnici sa nemôže zastaviť, no s rastom nakazených pracovníkov sa plánovanie služieb stáva nepríjemným potvrdením toho, že situácia je vážna,“ uzavrel Igor Stalmašek.

Problémy hlásia aj z Kysuckej nemocnice s poliklinikou v Čadci. Riaditeľ Martin Šenfeld cez víkend zverejnil takúto výzvu. „Prosíme o pomoc zdravotníkov (lekárov, zdravotné sestry, sanitárov, ošetrovateľov...), ktorí ešte môžu pomôcť našim preťaženým zdravotníkom pri ošetrovaní našich pacientov. Situácia v nemocnici je veľmi vážna, pacientov neustále pribúda. Prekročili sme kapacitu reprofilizovaných lôžok, sme nútení vytvárať ďalšie. Prosím, kontaktujte nás na [email protected],“ napísal Martin Šenfeld.

Foto: archív

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod