Žilinský Večerník

27. apríl 2024 | Jaroslav
| 3°C

Hudobná

Podľa Kuka bolo parádne, Kuly nás pozval na klobásku

Žilinčania sa opäť dočkali akcie roka, tentokrát už 19. ročníka tradičných Staromestských slávností. Podujatie odštartovala vo štvrtok hudobná smršť spod Zobora – nitrianske kapely Desmod a Horkýže Slíže.

13.06.2013 | 16:21

Návštevníci si napriek nečasu prišli minulý týždeň vychutnať tradičnú staromestskú atmosféru a vypočuť si obľúbených hudobných interpretov.

Slávnosti trvali tak ako každý rok tri dni a začali sa vo štvrtok. Program bol vyskladaný z rôznych hudobných žánrov a na svoje si prišli milovníci ľudovky, jazzu i tvrdšej rockovej muziky. Hlavný hudobný chod sa však servíroval večer. Cigánski diabli dostali do varu Mariánske námestie a nitrianske kapely Desmod a Horkýže Slíže rozhýbali davy o kúsok nižšie, na Hlinkovom námestí.

Mário Kollár, ktorému nikto nepovie inak ako Kuly, prišiel zaspievať s malou dušičkou. „Veľmi dlho sme tu nehrali a ocitli sme sa aj v silnej konkurencii - pred nami hrala kapela Smola a hrušky, po nás Horkýže Slíže. Musím pochváliť ostatné kapely a aj nám sa hralo perfektne. Fanúšikovia šliapali na všetko, čo tu v Žiline bolo, takže chválim aj ľudí, ktorí prišli na námestie. Čistá brutalita, ďakujeme!“ povedal priamo po koncerte frontman kapely Desmod.

 

Text foto: Kapela Smola a hrušky vie ako rozvášniť davy.

 

Zastihli sme ho, keď im do zákulisia niesli voňavé klobásky. Tie podľa Kulyho na takýchto slávnostiach nemôžu chýbať. Zaspomínal si s nami na tradičné jarmoky. „Ako dieťa som si nemohol nedať cukrovú vatu a také zvláštne cumlíkové lízanky na špajdliach odliate z cukru. To som miloval, asi ako každé decko. A takisto musela byť húsenková dráha, na ktorej rokmi pribudlo aj to, že sa na nej dalo búchať do lopty, a hojdačka, kde nás vždy chlapík od kolotočov brzdil, že nám už stačilo. To boli tie jarmočné klasiky. A samozrejme, dobrá cigánska a klobáska,“ dodal a aj nás pozval na tradičnú staromestskú lahôdku.


Štvrtkový večer na Hlinkovom námestí zavŕšil koncert najznámejších slovenských recesistov. Horkýže Slíže zaspievali žilinskému publiku obľúbené hity svojej už 20-ročnej existencie a tým dali bodku za prvým dňom Staromestských slávností. Po koncerte sme si odchytili na chvíľu speváka Kuka, v civile Petra Hrivňáka. „Pozdravujem Žilinský večerník, bolo super, parádne, krásna účasť a prídeme
aj nabudúce. Myslím si, že aj ľudia sa tešili a majú radi toto podujatie. Aj keď nebolo práve teplo, ľudia si to teplo spravili,“ dodal spevák. <

 

Veronika Cvinčeková
Snímky Anna Metlická

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod