Žilinský Večerník

23. apríl 2024 | Vojtech
| 7°C

Spravodajstvo

Podozrivé vyplácanie peňazí za pozemky

Žilina Invest operuje zoznamom, podľa ktorého mali Tepličania svoje peniaze už dostať. Mnohí z nich aj viac ako dvadsaťtisícové sumy priamo v hotovosti. Niektorí však tvrdia, že žiadne peniaze takýmto spôsobom nikdy neprezvali. Kam sa potom podeli prostriedky vyčlenené na doplatky vládou?

22.07.2013 | 14:59

Žilina Invest operuje zoznamom, podľa ktorého mali Tepličania svoje peniaze už dostať. Mnohí z nich aj viac ako dvadsaťtisícové sumy priamo v hotovosti. Niektorí však tvrdia, že žiadne peniaze takýmto spôsobom nikdy neprezvali. Kam sa potom podeli prostriedky vyčlenené na doplatky vládou?

 

TEPLIČKA NAD VÁHOM. Tepličania, ktorí už viac ako 5 rokov čakajú na doplatenie kúpnej ceny do 350 korún za meter štvorcový, sa nádejajú, že teraz, ako Kia od spoločnosti Žilina Invest odkúpila pozemky v okolí svojho závodu, by sa mohli konečne dočkať. Pôvodne dostali len 140.

O doplatku rozhodla vláda v roku 2009 a vyčlenila naň aj peniaze, takmer 2 milióny eur. Vladimír Liššák, šéf Žilina Investu však tvrdí, že každý, kto splnil podmienky, už v minulosti peniaze dostal. Odvoláva sa na zoznam z roku 2011, teda z čias, keď spoločnosť viedli iní ľudia. V ňom sú uvedené mená a sumy doplatkov, ktoré mali vlastníci dostať. Mnohí z nich si mali peniaze prebrať v hotovosti. My sme však objavili dvoch, ktorí tvrdia, že nijaké peniaze v hotovosti nedostali. Ako je to možné a kam sa podeli peniaze vyčlenené vládou?

Primátor sa o problém bude zaujímať
Zástupcovia vlastníkov sa predminulý týždeň stretli s primátorom Igorom Chomom. Takmer dva milióny eur na doplatky totiž, podľa Justíny Kozánkovej, dostalo v roku 2009 mesto Žilina a následne ich poukázalo na účet Žilina Investu. Je totiž väčšinovým vlastníkom tejto spoločnosti, vytvorenej účelovo práve v súvislosti s investíciou Kia.

„Pán primátor nás prijal a sľúbil, že sa po dovolenke bude zhovárať s Vladimírom Liššákom. Vkladáme doňho veľkú nádej. V minulosti nám totiž prisľúbili, že len čo Žilina Invest získa peniaze za predaj pozemkov, svoje peniaze dostaneme,“ povedala Justína Kozánková. Ako nám totiž povedal hovorca automobilky Jozef Bačé, Kia Motors Slovakia teraz v máji odkúpila pozemky situované pred svojím závodom od spoločnosti Žilina Invest. Podľa zmluvy, ktorá je dostupná na internete, za ne zaplatila 1 795 142 eur. Vlastníci, ktorých zastupuje právnička Soňa Grošaftová, však čakajú „iba“ na 100-tisíc eur.

Liššák: Všetci už peniaze majú
Vladimír Liššák však pre Žilinský večerník uviedol, že predaj pozemkov s doplatkami nijako nesúvisí. „Čo sa týka doplatku, všetkým, ktorí si podali žiadosť a splnili podmienku, ktorá bola stanovená vládou, už boli peniaze vyplatené,“ uviedol.

Soňa Grošaftová je však v rozpakoch. Jej klienti totiž peniaze na doplatky doteraz nedostali, hoci, podľa jej názoru, na základe rozhodnutia vlády, na ne jednoznačne nárok majú. Od Žilina Investu si vypýtala zoznam vlastníkom, ktorým mali peniaze doplatiť. Dostala tabuľku: „Čerpanie prostriedkov určených na výplatu kompenzačných doplatkov za infraštruktúru k 31. 12. 2011“.

Desaťtisíce v hotovosti
„Je zaujímavé, že veľa ľudí malo dostať peniaze v hotovosti, pričom malo ísť aj o sumy viac ako 25-tisíc eur. Je štandardné a zákonné, že sa takto vyplácajú peniaze? Medzi vyplatenými z týchto peňazí mali byť aj právnici. Čo je však zarážajúcejšie, ukazuje sa, že sú tam aj takí vlastníci, ktorí tvrdia, že žiadne peniaze v hotovosti neprevzali. Predpokladáme, že spoločnosť peniaze vyplatila na základe protipodpisu. Budeme ich žiadať k nahliadnutiu,“ uviedla právnička.

Hotovosť si nepamätajú
Žilinskému večerníku sa podarilo vypátrať minimálne dvoch ľudí, ktorí sú na zozname, ale nepamätajú sa na to, že by im niekedy takto peniaze vyplatili.

„Vždy som peniaze dostal na účet, alebo šekom. Nepamätám sa, že by som nejaké prevzal aj v hotovosti. Je to veľmi záhadné a čudné. Budem určite žiadať prešetrenie,“ povedal nám jeden z nich, ktorého meno pre jeho ochranu neuvádzame. Rovnako sa vyjadrila ja druhá nami oslovená vlastníčka.

„Ja o takýchto prípadoch neviem, počujem to prvýkrát. Ak je takýto problém, nech podajú žalobu a tam budú musieť preukázať, že peniaze nedostali,“ ohradil sa Vladimír Liššák.

Ani Mesto Žilina nám minulý týždeň viac informácií neposkytlo. Soňa Grošaftová však, podľa našich informácií, primátora s týmito skutočnosťami oboznámila.  „žiaľ, v súčasnosti nie je možné sa podrobne vyjadriť k uvedenému rokovaniu, pretože pán primátor čerpá riadnu dovolenku a nachádza sa mimo územia SR. Po návrate pána primátora poskytneme vyjadrenie,“ napísal nám hovorca Pavol Čorba.

Michal Filek

Snímka autor

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod