Žilinský Večerník

20. máj 2024 | Bernard
| 21°C

Kultúra

Poďte s Malým princom okolo sveta

Toto je názov krásnej výstavy knižiek o asi najznámejšom vesmírnom cestovateľovi na svete, ktorú si do konca októbra môžete pozrieť v priestoroch Mestskej knižnice Žilina na Vlčincoch.

12.10.2023 | 09:50

Výstavu tvorí 27 kníh Malý princ spisovateľa Antoina de Saint-Exupéryho v rôznych jazykoch, ktoré patria do súkromnej zbierky riaditeľky knižnice, Beáty Tamašiovej. „Zbierku si skladám postupne, niektoré knihy som si klasicky objednala cez internet. Alebo mi ich nosia moji známi a rodina z ciest zo zahraničia, čo je pre mňa najlepší darček,“ opisuje zbierku riaditeľka. Okrem tradičných prekladov v slovenčine, češtine, angličtine, či nemčine na výstave nájdete aj netypickejšie jazyky ako latinčina, waleština, čínština, kórejčina, japončina a iné. Samozrejme, v zbierke nechýba ani francúzsky originál. Mimochodom, kniha Malý princ bola preložená do 256 jazykov a nárečí.

K výstave si v knižnici pripravili interaktívny program pre organizované skupiny detíy, ideálne pre 3. až 6. ročník základných škôl. Deti sa tu dozvedia viac o púšťach sveta, ako v nich prežiť, ale aj o fatamorgánach. Potom sa presunú do vesmíru, kde si vyskladajú vlastnú planétu. A keďže je to multilingvistické podujatie, deti si vypočujú nahrávky v rôznych jazykoch a musia hádať, o akú reč ide. V neposlednom rade knihovníčky upozornia deti na rôzne zaujímavosti z Exupéryho života. Vedeli ste, že skočil s padákom z Eiffelovej veže, alebo že si svoje prvé lietadlo zložil sám z bicykla? Nuž aj takéto zaujímavosti sa deti dozvedia a zažijú aj množstvo ďalších aktivít, ak sa zúčastnia tohto podujatia.

Výstava Poďte s Malým princom okolo sveta je verejnosti prístupná, na podujatie je nutné prihlasovať skupiny detí vopred a dohodnúť si podmienky s Mestskou knižnicou Žilina.

Autor: - r -

Foto: Mestská knižnica Žilina

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod