Žilinský Večerník

19. apríl 2024 | Jela
| 3°C

Spravodajstvo

Poliak obabral zákony. Parkuje takmer zadarmo

Pred budovou Pošty 2 už niekoľko týždňov stojí staršie auto s poľskou evidenčnou značkou, ktoré má na ľavom kolese „obutú papuču“ od mestskej polície. Majiteľ sa k vozidlu vôbec nehlási.

08.07.2013 | 13:47

ŽILINA. O majiteľovi predmetného auta značky Opel Corsa sa už čo–to pohovorilo. Údajne ide o občana Poľskej republiky, ktorého okradli, a preto auto nechal zaparkované pred budovou Pošty 2. Okradnutie mal nahlásiť na polícii v Bratislave, kde sa doviezol vlakom. Za nejasným osudom majiteľa auta však stojí jeden holý fakt – jeho starší Opel stojí od apríla zaparkovaný pred budovou pošty vedľa žilinskej železničnej stanice.

Odstavené auto si pri pošte všimli aj mestskí policajti, ktorí mu ešte 19. apríla obuli na ľavé predné koleso „papuču“. „Pokutu vodič vozidla ešte nedostal, zatiaľ sme mu iba založili na vozidlo technický prostriedok na zabránenie odjazdu vozidla za nerešpektovanie značky zóna zákazu státia v zmysle zákona o cestnej premávke,“ uviedol Peter Mišejka z Mestskej polície Žilina.

Ak sa ani „po obutí papuče“ majiteľ k svojmu autu nehlási, čo je aj prípad Poliaka, mestská polícia ho písomnou výzvou požiada, aby objasnil priestupok. Keďže ide o vodiča mimo územia Slovenska, celý problém sa zamotáva. Jeho totožnosť musí totiž zistiť štátna polícia. „Ďalšie úkony na zistenie a kontaktovanie držiteľa vozidla vykonáva Policajný zbor SR, s ktorým v uvedenej veci spolupracujeme,“ doplnil Peter Mišejka.

 

Auto by z miesta mohli odstrániť len vtedy, ak by tvorilo prekážku na ceste. Vtedy dáva pokyn na jeho odtiahnutie správca komunikácie alebo štátna polícia. V tejto veci však nemôžu konať, pretože automobil nebráni v prejazde iných áut. „Do dnešného dňa nám nebolo oznámené, že vozidlo tvorí prekážku v cestnej premávke,“ povedala hovorkyňa žilinskej polície Jana Balogová.

S vozidlom by mohol urobiť poriadok len majiteľ pozemku. Jedno je však isté. Poliak na parkovnom v blízkosti centra mesta pekne ušetril. Keby stál o pár metrov ďalej, pred budovou železničnej stanice, zaplatil by za vyše dvojmesačné parkovanie stovky eur (cca 3000 eur). Takto mu hrozí len pokuta v maximálnej výške 60 eur za nerešpektovanie dopravnej značky.

 

Michala Stehlíková

Snímka Anna Metlická, autorka

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod