Žilinský Večerník

24. apríl 2024 | Juraj
| 3°C

Spravodajstvo

Polopodzemné kontajnery vraj môžu vyhnať diviaky z Hájika

Mesto Žilina zverejnilo na svojej stránke výzvu na vypracovanie projektovej dokumentácie na výstavbu polopodzemných kontajnerov na Hájiku. Pôjde o opatrenie, ktoré má eliminovať výskyt diviačej zveri na sídlisku. Poľovnícka komunita považuje tento zámer za významný.

04.12.2019 | 12:47

ŽILINA-HÁJIK. Na stránke mesta Žilina visí oznam o vypracovaní projektovej dokumentácie už niekoľko dní. Ak pôjde všetko ako po masle, prvé kontajnery zabudované do zeme by mohli na Hájiku vzniknúť v blízkej budúcnosti. „Bude to závisieť od priebehu verejného obstarávania, ale predpokladáme, že prvé dve pilotné stojiská by sa mohli vybudovať začiatkom budúceho roka. Termín realizácie je však závislý aj od vhodných klimatických podmienok,“ podotkol hovorca mesta Vladimír Miškovčík. 

Vybudovaním špeciálnych kontajnerov mesto reaguje na neúnosnú situáciu s diviačou zverou, ktorá na sídlisku pretrváva už viac ako desať rokov. „Dôvodom sú diviaky, ako aj optimalizácia počtu zberných nádob a estetickejšie riešenie. Objem nádob je od 800 až po 5-tisíc litrov a budú určené na všetky druhy odpadu,“ priblížil hovorca mesta. 

UŽ ŽIADNE ŠVÉDSKE STOLY

Zámer realizácie polopodzemných kontajnerov pochádza z dielne mestského poslanca Martina Kapitulíka. Mestské zastupiteľstvo ho schválilo ešte v roku 2018. „Okrem toho, že ide o pekné, moderné a efektívne riešenie nakladania s odpadom, je to aj jedno z kľúčových opatrení proti diviačej zveri na sídlisku. Polopodzemné kontajnery nesmrdia a diviaky sa do nich nedostanú. Momentálne sa pripravuje osadenie prvých pár vzorových stojísk na Hájiku. Spokojný však budem až vtedy, keď polopodzemné kontajnery úplne nahradia tie staré smradľavé 1100 litrové kontajnery, z ktorých si diviaky spravili švédske  stoly,“ poznamenal Martin Kapitulík.


Podľa spracovanej štúdie by mohlo na Hájiku predbežne vzniknúť 20 až 30 moderných stojísk. „Spolu s mojím tímom tlačíme, aby to bolo čo najskôr. Len nás mrzí, že mesto, napriek nášmu nesúhlasu, vyhodilo  peniaze na kontajnerové klietky, ktoré nič neriešia, len zaberajú parkovacie miesta. Tie peniaze sme totiž mohli radšej investovať do väčšieho počtu stojísk moderných polopodzemných kontajnerov so senzormi naplnenia, čím by sa zefektívnil aj zvoz odpadu a obyvatelia by v konečnom dôsledku ušetrili na poplatku za odpad,“ podotkol mestský poslanec. 

ZÁSADNÉ OPATRENIE 

Nápad s vybudovaním nových kontajnerov na sídlisku oceňuje aj miestna poľovnícka samospráva. „Je to významné účinné opatrenie. Primátor Vysokých Tatier  Ján Mokoš taktiež realizoval polopodzemné kontajnery a keby tak neurobil, mal by teraz medvede aj na mestskom úrade. Rovnako aj v Trnave. Tam mali tiež obrovské problémy. Aj keď výhovoriek môže byť tisíc: inžinierske siete, také a onaké problémy, primátor sa nebál ísť do toho. Treba si však uvedomiť, že celý problém je len v jednom, a to v biológii zvieraťa. Zviera ide tam, kde je potrava. Ak to ľudia nepochopia, diviaky budú chodiť stále. Polopodzemné kontajnery je principiálny zásadný krok, ktorý musí pomôcť. Z pohľadu odbornej poľovníckej samosprávy v Žiline vyhodnocujeme toto opatrenie ako jedno z najúčinnejších,“ odobril zámer na  Hájiku Peter Marčulinec z Obvodnej poľovníckej komory v Žiline.

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod