Žilinský Večerník

29. marec 2024 | Miroslav
| 7°C

Spravodajstvo

Pomoc pre žilinské gastro: terasy budú opäť za euro

Rozhodli o tom mestskí poslanci na poslednom zastupiteľstve. Ako radnica podotýka, súkromní podnikatelia, ktorí prevádzkujú letné terasy v Žiline, budú môcť aj v tomto roku využiť pomoc od mesta.

10.03.2021 | 12:28

ŽILINA. „Výška nájomného za pozemky pod letnými terasami, ktoré v minulom roku mestskí poslanci zmenili na symbolické jedno euro, zostáva v období od 1. apríla do 31. októbra 2021 nezmenená. Uvedené opatrenie má pomôcť prevádzkovateľom reštauračných služieb v Žiline, ktorým poklesli tržby v dôsledku prijatých protipandemických opatrení,“ informoval hovorca mesta Vladimír Miškovčík.

Pripomeňme, že za terasy v Žiline sa neplatí poplatok, ale nájomné za pozemky pod letnými terasami v zmysle nájomnej zmluvy. V porovnaní s inými slovenskými mestami to tak v Žiline funguje inak.

Jedným z bodov rokovania mestského zastupiteľstva, ktoré sa uskutočnilo cez video, bolo i schvaľovanie VZN o podmienkach výberu pamätihodností mesta a ich zápisu do Zoznamu pamätihodností mesta Žilina. „Cieľom prijatého nariadenia je stanoviť pravidlá a postupy, na základe ktorých sa budú hnuteľné a nehnuteľné veci vyhlasovať za pamätihodnosť mesta a zapisovať do zoznamu. Publikáciou a zverejňovaním chce mesto prispieť k ich lepšej prezentácii a informovanosti verejnosti, ako aj k zvyšovaniu kultúrneho povedomia. Prijaté uznesenie umožňuje vlastníkom pamätihodností mesta aj bezplatnú odbornú a metodickú pomoc pri ich údržbe, obnove a podobne,“ doplnil hovorca mesta.

Na programe bola aj správa o  kontrolnej činnosti hlavnej kontrolórky mesta za minulý rok a správa o výsledku kontrol, návrhu VZN o výške finančných prostriedkov na mzdy a prevádzku na žiaka základnej umeleckej školy, dieťa materskej školy a dieťa školského zariadenia. Poslanci sa zároveň zaoberali mestskými nájomnými bytmi a schválili organizačný poriadok Útvaru hlavného architekta mesta. „Okrem toho si vypočuli priebežnú informatívnu správu o zámere na zriadenie technických služieb mesta, informáciu o postupe mesta pri riešení́ klimatickej krízy, správu k vypracovaniu koncepcie parkovacej politiky v meste či informáciu o prihláške mesta Žilina do projektu Európske hlavné mesto kultúry.“

Foto: archív

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod