Žilinský Večerník

20. apríl 2024 | Marcel
| 1°C

Spravodajstvo

Pomôže Solinkárom petícia proti spoplatneniu parkovania?

Obyvatelia Soliniek nesúhlasia so spoplatnením parkovania na tomto sídlisku. Zorganizovali proti tomu petíciu, ktorú na internete minulý týždeň podpísalo už viac ako 1500 ľudí a ďalší pridali podpis na papierových hárkoch. 

16.09.2013 | 13:22

Obyvatelia Soliniek nesúhlasia so spoplatnením parkovania na tomto sídlisku. Zorganizovali proti tomu petíciu, ktorú na internete minulý týždeň podpísalo už viac ako 1500 ľudí a ďalší pridali podpis na papierových hárkoch. 

 

Spoplatnenie parkovania plánuje mesto urobiť v rámci projektu riešenia katastrofálneho nedostatku parkovacích miest na sídliskách. Zámer už schválilo zastupiteľstvo. Chce tak urobiť prostredníctvom PPP projektu, keď 490 parkovacích miest na Solinkách zafinancuje a postaví súkromná spoločnosť, ktorá vyjde z výberového konania a mesto jej bude investíciu splácať. Ročné parkovné pre obyvateľov sídliska na jedno auto by malo byť 12 eur, každé ďalšie auto bude drahšie. Firemné tu budú mať parkovanie zakázané. „V súčasnosti bolo vyhlásené a zverejnené predbežné oznámenie na dodávateľa PPP projektu,“ uviedol pre Žilinský večerník hovorca mesta Pavol Čorba.

K petícii prebieha na internete rozsiahla diskusia. Jeden z jej organizátorov, Slavomír Fačkovec, v nej hovorí, že už by mohla skončiť doba, kedy politici rozhodujú o občanoch bez toho, aby poznali ich názor. „Zavedením tohto systému sa obyvateľom Soliniek bude život komplikovať, napríklad aj s návštevami a systém už nikto nezruší, ale bude ho iba kozmeticky upravovať. Ide mi o princíp. Platím dane a mesto by malo z týchto peňazí riešiť aj parkovacie miesta,“ napísal organizátor. Primátorovi a poslancom organizátori pripomínajú, že takéto spoplatnenie nemali vo svojich volebných programoch.

„O petícii vieme, ale oficiálne nebola doručená a preto sa k nej zatiaľ nemôžeme vyjadriť. V tejto súvislosti je pre nás otázne to, že občania sídliska sa aktívne zapojili v decembri 2012 do dotazníka mesta ohľadne parkovania, v apríli 2013 prebehli stretnutia s občanmi k téme parkovania na sídlisku Solinky priamo na mieste aj za účasti médií, kde sa hovorilo o všetkom, pričom nevznikli žiadne kontroverzné názory,“ uviedol Pavol Čorba.

So spoplatnením podľa takto navrhovaného modelu nesúhlasí ani poslanec a architekt Dušan Maňák. Ten dal na mestskom zastupiteľstve interpeláciu, aby si mesto dalo vypracovať štúdiu na stopercentné pokrytie parkovacích kapacít. Zistiť sa z nej malo, koľko parkovacích miest sídlisko naozaj potrebuje, aby boli všetci stopercentne uspokojení a až na jej základe by malo mesto pristúpiť k riešeniu. Otázne pritom je, či sa to má urobiť formou PPP projektu.

„Dnes je norma, že na každý menší byt musí byť jedno parkovacie miesto a na väčší už dve. Pritom sídliská boli projektované len na 30 % tejto kapacity. Štúdia by nám mala ukázať, či je možné túto normu naplniť a ako to urobiť,“ hovorí Dušan Maňák.

Poslanec je presvedčený, že spoplatnenie parkovania na sídliskách nie je dobré riešenie. „Sídlisko je miesto, kde bývam, platím dane a chcem parkovať. Nie je to žiadny luxus. Na druhej strane chápem, že mesto nemá peniaze. Ale peniaze nám utekajú aj z parkovacej spoločnosti. Tam vidím rezervy, ktoré treba využiť,“ povedal.

Či sa bude mesto jeho interpeláciou zaoberať, Dušan Maňák netuší. Ale keďže už bolo zverejnené oznámenie na dodávateľa projektu, nepredpokladá to.

Michal Filek

Snímka Martin Macho

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod