Žilinský Večerník

26. apríl 2024 | Jaroslava
| 8°C

Spravodajstvo

Popularita bicyklov sa zvyšuje: cyklosčítače zaznamenali rekordy

Uplynulý rok bol pre cyklodopravu v Žiline mimoriadne úspešný. Cyklosčítače v jednotlivých lokalitách mesta potvrdili nárast cyklistov.

14.03.2020 | 13:00

Sčítače, ktoré sa nachádzajú pod asfaltom a automaticky zbierajú údaje o cyklodoprave, monitorujú prejazdy od roku 2012. Cyklosčítače sú dnes na Ulici vysokoškolákov, Rudnayovej a Hlbokej ulici. Cyklistická komunita prednedávnom informovala, že má rekordéra. Je ním rok 2019.

POPULÁRNY BIKESHARING
„V roku 2019 pekne vidieť zmenu v mesiacoch apríl (spustenie bikesharingu), jún (najsilnejší mesiac s 30-tisíc prejazdmi) až po september. Skokanom medziročného porovnania je už tradične Ulica vysokoškolákov, kde sa intenzita cyklistov navýšila o 30 %,“ informovala na svojej oficiálnej stránke žilinská cyklistická komunita MULICA.

Tá dáta z automatických sčítačov pravidelne zbiera a výsledky po analýze aj publikuje. Monitorovanie takýchto údajov je dnes podľa nej v oblasti podpory rozvoja cyklodopravy nevyhnutné. Čo sa týka Hlbokej ulice, sčítače v tejto lokalite potvrdili oproti roku 2018 nárast o 8 %.

„Na Rudnayovej ulici bol zaznamenaný medziročný malý (1 %) pokles premávky, čo môže byť spôsobené faktom, že nie všetci cyklisti išli po vozovke s autami, časť z nich využíva chodníky a časť novú cyklocestičku,“ doplnila MULICA.

Foto: autorka

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod