Žilinský Večerník

26. apríl 2024 | Jaroslava
| 7°C

Šport

Posilnia Šošoni svoj mladučký káder? Máme veľké nároky na hráčov, tvrdí tréner Staňo

UEFA EURÓPSKA KONFERENČNÁ LIGA. Osem zápasov odohrali futbalisti MŠK Žilina v novovytvorenej, tretej futbalovej súťaži v Európe konferenčnej lige. V troch kvalifikačných kolách a play off si na svoje konto pripísali štyri víťazstvá, jednu remízu a tri prehry. Práve prehry vo finále s českým Jabloncom rozhodli, že žlto-zelení do skupinovej fázy súťaže nepostúpili.

31.08.2021 | 10:15

 NIKTO SO ŽILINOU DO 4.KOLA NEPOČÍTAL

„My sme verili, že môžeme s tým zápasom niečo spraviť a reálne sme ho išli otočiť. Nevyšlo to, ale o tom je šport,“ začal svoje hodnotenie zápasu tréner Pavol Staňo, ktorého sme sa spýtali či celkový výkon tímu v európskych pohárov si zaslúži absolutórium. „Nemali sme súperov zvučných mien, každý jeden zápas bol po boji a niekedy sme mali aj šťastie. Možno v poslednom zápase sa dalo spraviť viac, no mrzí ma duel v Jablonci. Ak by sme uhrali niečo viac, bolo to by to lepšie. Avšak nikto sa s nami pred štartom súťaže nepočítal, dostali sme sa do 4. predkola, ale to je už za nami a bolo to krásne obdobie.“ Pred začiatkom dvojzápasu s Jabloncom boli žilinskí hráči ospevovaní celým Slovenskom. Hovorí sa, že po boji je každý generál, ale neuškodilo tomuto mladému tímu vysoké víťazstvo so skvelou hrou v odvete 3.predkola natoľko, že nestálo nohami pri zemi? „Športovec robí všetko preto, aby bol zaujímavý a bol chválený, teda aby vyletel. Na druhej strane ak prehráme, tak sme právom hanení a kritika je veľká. Treba sa tešiť momentálnymi vecami výhier, lebo prídu momenty prehier a silnej deky, kde sa po tebe všetci vozia. Prečo práve naopak, keď ti ide nemôžu byť hráči chválení? Zápas s Tobolom bol fantastický, zahrali úžasne a pochvalu si zaslúžili. Čo sa týka mentálnej prípravy, tak chalani boli nastavení dobre, len niečo nám zlyhalo v Jablonci. Vieme, čo nefungovalo, ale stále sme ešte neprišli na to, prečo sa stal stalo a nevieme to vysvetliť. Sme vo fáze, že to pomenovať vieme, ale nájsť dôvod nie. Kabínu to nepokazí a do každého ďalšieho zápasu pôjdeme na sto percent,“ ponúkol svoj pohľad na našu ďalšiu otázku tréner Žiliny Pavol Staňo.

POSILY? MÁME VEĽKÉ NÁROKY NA HRÁČOV

Po konci Šošonov v pohárovej Európe na mieste otázka či dôjdu k prestupom do zahraničných klubov. Dlhšie sa skloňuje záujem rôznych tímov o služby žilinského tria legionárov Kiwior, Fazlagič a Bichakhchyan „Život futbalistov je turbulentný, no momentálne neviem. Ja ako tréner by som chcel, aby toto mužstvo ostalo pohromade. Reálne nech odídu do iných klubov pripravení na sto percent. Áno, už teraz sú hráči pripravení na odchod, ďalší ešte potrebujú čas. Samozrejme, chalani sú skautovaní a hráči ostanú,“ prezradil Pavol Staňo s dovetkom, že smerom do vnútra kádra nemá dôvod byť aktívny na prestupovom trhu. „Nie je  jednoduché priviesť do Žiliny nového hráča, pretože naše nároky sú veľké. Musia nám hráči typologicky, rýchlostne a charakterovo sedieť. Je ťažké do Žiliny dostať hráča a na druhej strane som spokojný s tým, čo máme. Ak nám nikto neodíde, budem ako tréner spokojný.“

NUTNOSŤ RÝCHLO PREPNÚŤ NA LIGU

Aj samotní hráči Žiliny vedia, že si vytvorili v ôsmich zápasoch vysoký kredit a uznanie verejnosti. K tomu sa napríklad medzi náhradníkov do mužskej reprezentácie na dvojzápas s Chorvátskom a Cyprom dostali Adrián Kaprálik i Matúš Rusnák. „Asi je to trochu smiešne, no vyhovárať sa na šťastie? Skutočne nám však chýbalo. Hlavne sme chceli vyhrať doma pred krásnou diváckou kulisou a veríme, že nás budú stále povzbudzovať. Málo ľudí tipovalo, že sa dostaneme až do 4. predkola a nezaslúžili sme si možno takto vypadnúť. Toto nás ale musí nakopnúť, aby sme mysleli na ligové povinnosti. Toto už je pekná spomienka a pred nami je liga, kde chceme siahať čo najvyššie,“ triezvo zhodnotil rýchlonohý krídelník Matúš Rusnák.

 

POHÁROVÁ CESTA ŠOŠONOV V EURÓPE

 

1.      Predkolo Dila Gori (Gruzínsko) – 5:1 doma, 1:2 vonku

2.      Predkolo Apollon Limassol (Cyprus) – 2:1 vonku, 2:2 doma

3.      Predkolo Tobol Kostanay (Kazachstan) – 1:0 vonku, 5:0 doma

4.      Predkolo Jablonec (Česko) – 1:5 vonku, 0:3 doma

Strelci Žiliny v Európskej konferenčnej lige: 1, Vahan Bichakhchyan – 4 góly, 2. Dávid Ďuriš – 3 góly, 3. Taofiq Jibril – 2 góly, 4. Benson Anang, Miroslav Gono, Matúš Rusnák a Tibor Slebodník – 1 gól.

 

Autor: Juraj Vnuk, redaktor

Foto: Daniel Stehlík - cvak.sk

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod