Žilinský Večerník

19. apríl 2024 | Jela
| 6°C

Hokej

Poslanci budú rozhodovať o hokejistoch. Tí makajú aj v neistote naplno

Prípravu začali neskoro a prakticky odznova. Za sebou majú v príprave dva zápasy. Prvý prehrali, v druhom zvíťazili. Dnes ich čaká záverečný, doma o 18.00 h proti Topoľčanom. Až po ňom sa žilinskí hokejisti dozvedia, či budú hrať aj súťažné zápas. Na ťahu sú totiž poslanci mesta, ktorí budú v piatok 6. septembra popoludní rozhodovať o financovaní mestského hokejového klubu.

05.09.2019 | 10:02

Vlci sa v prvom prípravnom zápase pred novou sezónou predstavili vo štvrtok 29. augusta v Martine a v zápase rozhodne neboli slabším tímom. Vedenie Martinčanov, ktorí skórovali v presilovke, dokázali rýchlo vyrovnať a hoci v druhej tretine prehrávali už 1:4, dokázali v 44. minúte vyrovnať na 4:4. Martin, pre ktorý to bol už štvrtý prípravný zápas, však potom potvrdil lepšiu zohratosť a na Vlkoch sa prejavila aj náročnosť tréningového procesu.

 

Chýba zohratosť, nechýba chuť a správny prístup

Mladý tím Stanislava Škorvánka podľahol nakoniec Martinu 4:7, ale kouč Vlkov bol s výkonom svojho tímu spokojný. „Bolo vidieť, že pre nás to bol prvý zápas v príprave. Môžem vysloviť veľkú spokojnosť s prístupom hráčov, na tréningoch intenzívne zaberáme, ale máme veľmi mladé mužstvo a čaká nás ešte množstvo práce. Zápasová kondícia je úplne iná ako tréningová a bolo to vidieť. Verím však, že sa budeme zlepšovať, lebo mužstvo má potenciál a mladí hráči chcú na sebe pracovať a zlepšovať sa. Prechod z juniorského na dospelý hokej je náročný, ale verím tomu, že hráči niektoré prvky rýchlo dostanú do seba a pomôže im to aj v juniorskej súťaži. Chyby v zápase vyplynuli prevažne z nezohratosti. Výborný výkon však podal brankár Mikoláš, bol oporou tímu,“ prezradil po prípravnom dueli kouč Žiliny.

 

V áčku je polovica juniorov

V piatok 30. augusta predpoludním sme sa boli na tréningu osobne pozrieť. Škorvánkovi zverenci po náročnom zápase už opäť tvrdo pracovali, hoci stále nevedia, či si vôbec zahrajú druhú najvyššiu slovenskú súťaž. Niekoľko otázok o príprave, kádri a situácii v tíme sme sa spýtali trénera Žilinčanov.

 

Napriek tomu, že stále nemáte s tímom istotu štartu v druhej najvyššej súťaži a chlapci mali v nohách prvý prípravný duel, šli v tréningu naplno a nezľahčovali si nič. Ako to vnímate?

Musím povedať, že s prístupom hráčov, starších, ale aj juniorov, ktorých sa snažíme zapracovať do kádra, sme všetci veľmi spokojní. Na to, aká je situácia so seniorským hokejom v Žiline neistá, na to, že ešte stále trénujeme na ľade iba v malej hale a napriek tomu, čo sa počas leta udialo, pracujú vynikajúco.

 

Tím je zložený z prevažne žilinských hráčov. Niektorí sa dokonca do Žiliny vrátili po dlhej odmlke a pôsobení v zahraničí. Aký káder teda máte k dispozícii?

Som prekvapený z niektorých a z ich výkonnosti. Naozaj je na veľmi dobrej úrovni. Do prípravy sme šli s tým, že chceme pracovať so žilinskými hráčmi. V Martine nastúpilo na zápas deväť hráčov, ktorí môžu ešte stále hrať aj v juniorke. Je to pre nich veľká škola a veľká časť z nich bude hrať aj 1. ligu mužov. Bude to pre nich veľmi dobrá príprava na seniorský hokej.

 

Okrem štyroch hokejistov máte zatiaľ v tíme iba hráčov do 25 rokov, z ktorých väčšina má od 19 do 21 rokov. Chýbajú predovšetkým skúsenosti.

Chýba nám stredná generácia hráčov. Niečo tu bolo nastavené, ale nakoniec sa zistilo, že to boli iba bájky, ktoré nám niekto rozprával. Pred tromi týždňami sme tak, v podstate, začali budovať tím odznova s tým, že polovica juniorky je momentálne v A-tíme. Nevadí nám to, s tým sme šli aj do sezóny, že chceme zapracovať žilinských hráčov do tímu. Všetci sme v neistote a nevieme, ako to celé s nami dopadne, ale radi by sme začali s akýmsi rozvojovým programom pre žilinských hráčov, ktorí by sa presadzovali ďalej do seniorského hokeja či už v Žiline, alebo v nejakom kvalitnejšom klube a súťaži.

 

Je pre vás miernou výhodou fakt, že ste pôsobili aj pri žilinských mládežníckych tímoch a väčšinu hráčov poznáte?

Chlapcov som kedysi trénoval v siedmej alebo ôsmej triede, takže viem o nich. Chceme s nimi pracovať, spraviť zo Žiliny domáci, možno až rodinný klub, v ktorom hráči z juniorky či dorastu budú vidieť svoju perspektívu. V posledných rokoch to bol problém, ale teraz je reálne, že každý hráč z juniorky a možno aj niektorí z dorastu majú minimálne možnosť trénovať s mužmi a aj hrať za prvý tím Žiliny.

 

Čakajú vás ešte prípravný duel s Topoľčanmi. Až po ňom sa dozviete, či vlastne bude váš tím medzi mužmi pôsobiť. Podobná situácia v Žiline ešte asi nebola.

My s tým nemôžeme urobiť nič, na ťahu sú mesto a jeho poslanci. Môžeme akurát prezentovať našu predstavu o tom, akým smerom by sa malo v budúcnosti s hráčmi v Žiline pracovať. Vidno to z našej zostavy v prvom zápase, vidieť to aj z našej aktuálnej súpisky. Budúcnosť žilinského hokeja vidím jednoznačne v prepojení mládežníckeho so seniorským hokejom. Ak tu totiž zanikne seniorský hokej, bude len otázkou času a možno pár rokov, kedy skončí v Žiline aj mládežnícky hokej, prípadne bude na veľmi slabej úrovni.

 

2. prípravný zápas

HK Dubnica - MsHK DOXXbet Žilina 2:3. Góly Žiliny: Samuel Záhradník, Marek Minarik, Filip Ondruš.

Zostava Žiliny: Lackovič (Mikoláš) - Dubeň, Surán, Turian, Leško, Pišoja, Coma, Junas, Božík - Markovič, Minarik, Sikela - Ondruš, Húževka, Dom. Rehák - Záhradník, Prašil, Macek - Gálik, Valášek, Pjatak.

"Pre nás to bol stále len druhý zápas v poradí v príprave. Nastúpili sme v bránke s mladým brankárom Jakubom Lackovičom, ktorý rovnako ako Maroš Mikoláš v minulom zápase, podal výborný výkon a podržal náš tím. Oproti zápasu v Martine sa nám lepšie darilo dodržiavať taktické pokyny a to sa odrazilo aj na celkovom výsledku. Som veľmi spokojný s pohybom hráčov a hrou v oslabení, ktorej sme si v Dubnici užili až-až. Takisto chcem vysloviť veľkú spokojnosť s hrou štvrtej formácie, kde hrajú prakticky iba juniorskí hráči. Hrali veľmi dobre, potvrdili napredovanie a to, že si môžu zastať svoje miesto v seniorskom tíme. Celkovo nás výhra veľmi teší, je to dobrý signál do ďalšej práce a veľké povzbudenie pre náš mladý tím. Ďakujem mužstvu za bojovný výkon."


Káder MsHK Žilina v príprave

Brankári: Maroš Mikoláš, Jakub Lackovič.

Obrancovia: Lukáš Dubeň, Martin Turian, Martin Leško, Dominik Surán, Jakub Pišoja, Peter Junas, Martin Božik, Juraj Housa, Michal Coma.

Útočníci: Jaroslav Markovič, Dominik Rehák, Matej Minarik, Matej Sikela, Peter Húževka, Filip Ondruš, Matej Macek, Ondrej Prášil, Samuel Záhradník, Simeon Pjatak, Denis Valášek, Norbert Gálik.


Plán najbližších zápasov Vlkov

5. 9. o 18.00 h: Žilina – Topoľčany

11. 9. o 18.00 h: Žilina – Spiš. N. Ves (1. kolo SHL)

13. 9. o 18.00 h: P. Bystrica – Žilina (2. kolo)

Foto: autor

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod