Žilinský Večerník

25. apríl 2024 | Marek
| 5°C

Spravodajstvo

Poslanec Cibulka s ďalším trestným oznámením: kde sa stratili milióny za pozemky pod halou?

Začiatkom júla sme vás informovali o trestnom oznámení žilinského poslanca Petra Cibulku na neznámeho páchateľa pri kauze rozostavaného športového areálu na Karpatskej ulici z čias bývalého vedenia žilinskej radnice. Tentoraz poslanec pritvrdil, keď si vzal na mušku pozemky pod športovou halou na Bôriku.

03.12.2020 | 17:48

ZA PODVODOM MAL STÁŤ SLOTA

Ešte 9. novembra 2020 sa Peter Cibulka rozhodol podať trestné oznámenie podľa neho kvôli zvláštnemu kšeftu z roku 2006. Vtedajší primátor Ján Slota podpísal kúpnu zmluvu s firmou Antrade, kde sa predala športová hala na Bôriku s pozemkom pod ňou za 50 miliónov slovenských korún a pozemky okolo haly za 62 miliónov slovenských korún. „Nejde o moje presvedčenie, uznesenie je verejne dostupné, ako aj samotné zmluvy. Medzi uznesením mestského zastupiteľstva a následnou kúpnou zmluvou je značný rozpor. Toto nie je môj názor, tieto veci sú, bohužiaľ, tak,“ znela prvotná reakcia poslanca pre náš týždenník s jasným vysvetlením. „V uznesení mestského zastupiteľstva, na základe ktorého sa tento obchod zrealizoval, sa píše, že za uvedenú sumu 50 miliónov korún má byť predaná len hala a priľahlé pozemky majú byť predané za 2000 korún na m2. Ján Slota však podpísal zmluvu, v ktorej sa pozemok pod halou s rozlohou takmer 10 000 m2 predáva spolu s halou za uvedených 50 miliónov korún a za samotný pozemok pod halou podľa tejto zmluvy mesto Žilina nedostalo nič. Ak tento pozemok nevnímame ako priľahlý, Ján Slota ho podľa uznesenia zastupiteľstva vôbec nemal právo predávať a vzniká závažné podozrenie, že mestu bola spôsobená škoda veľkého rozsahu – úmerná hodnote pozemkov 2000 Sk za m2, čiže pri pozemku s rozlohou 9954 m2 je to 19 908 000 Sk. Ak tento pozemok budeme vnímať ako priľahlý, vzniká závažné podozrenie, že sme takto ako mesto prišli o uvedenú sumu, keďže zaň nebolo nič zaplatené – a podľa uznesenia to malo byť 2000 Sk za m2.

 

ŠKODA PRE MESTO ZA 1,4 MILIÓNA?

Aktualizácia prípadu spočíva podľa Petra Cibulku v dlhodobo politicky ostrej diskusii ohľadom výmeny majetkov medzi mestom a podnikateľom Georgeom Trabelssiem. „Tento istý pozemok nám bol dokonca za veľké peniaze ponúknutý naspäť v nedávnej výmene majetkov medzi mestom Žilina a spoločnosťami Trabelssieho v decembri 2019, ktorú predkladal primátor Peter Fiabáne.“ Od spoločnosti Antrade sa totiž medzitým hala s pozemkom dostala do Trabelssieho spoločnosti Športpark. Tento pozemok bol mestu Žilina v spomínanej výmene majetkov ponúknutý za 1 446 117 eur. Pri zmienke o konkrétnych menách, aj toto trestné oznámenie podal Peter Cibulka na neznámeho páchateľa. „Trestné oznámenie je na neznámeho páchateľa. Podozrenie na podvod tu je veľmi silné. Samozrejme, v právnom štáte by sa začali všetky veci vyšetrovať už dávno. Podľa všetkých dostupných informácií mesto jednoducho dalo niekomu pozemok za 0 slovenských korún v rozpore s uznesením. Podpísal to Slota a mesto tak podľa doteraz sprístupnených informácií prišlo k škode minimálne 20 miliónov slovenských korún, no tá môže byť logicky aj 1,4 milióna eur, keďže za túto sumu to podľa návrhu na vyrovnanie, ktorý predkladal do výmeny Peter Fiabáne, malo naspäť kúpiť mesto od G. Trabelssieho.“

 

VEC NIE JE UKONČENÁ

Rozhodli sme sa pozrieť na stav trestných oznámení poslanca Petra Cibulku za posledné obdobie. To prvé v kauze haly na Karpatskej nám vysvetlil prokurátor Martin Kokles z Krajskej prokuratúry v Žiline. „V tomto štádiu trestného konania môžem povedať, že v súčasnosti ešte nie je vec ukončená. Aktuálne je podaná sťažnosť voči rozhodnutiu vyšetrovateľa PZ, o ktorej bude rozhodovať prokurátor Krajskej prokuratúry v Žiline v dohľadnej dobe.“

Podarilo sa nám získať aj vyjadrenie spoločnosti SIRS, ktorá je v prípade haly na Karpatskej dotknutou stranou. „Vieme, že bol podaný podnet a že bol odmietnutý. Od poslanca Petra Cibulku nám nič doručené nebolo,“ povedala pre Žilinský večerník hovorkyňa spoločnosti Ivana Strelcová. Ohľadom aktuálneho trestného oznámenia so športovou halou na Bôriku sme nezískali do konca redakčnej uzávierky relevantné stanovisko príslušných orgánov, no podľa našich informácií trestné oznámenie poslanca Petra Cibulku okresná prokuratúra postúpila odboru kriminálnej polície v Žiline.

Autor: Juraj Vnuk, redaktor

Foto: archív

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod