Žilinský Večerník

29. marec 2024 | Miroslav
| 4°C

Z regiónu

Povstanie bolo vďaka nadšencom takmer reálne  

Prvé boje Slovenského národného povstania vypukli v okolí Žiliny. Na autentických miestach sa ich verejnosti rozhodli priblížiť kluby vojenskej hostórie z rôznych kútov Slovenska i susedného Česka.

07.09.2022 | 19:20

 

Okolo Nezbudskej Lúčky sa koncom minulého týždňa utáborilo takmer osem desiatok vojakov a povstalcov. Vidieť bolo historické uniformy Červenej armády i nemecké a pôsobili naozaj dôveryhodne, až ste mohli mať pocit, že ste sa naozaj vrátili v čase. Vojaci používali dobové predmety, dopravné prostriedky a ukazovali ľuďom ako to vtedy bolo. Kombinované podujatie začalo vo štvrtok historickou jazdou bicyklov a vozidiel zo Žiliny do Strečna, kde si títo vojaci uctili pamiatku padlých. Piatok sa niesol v znamení living history, čo je istá forma bojovej hry a najmä možnosť skúsiť žiť a správať sa dobovo či imitovať boje SNP. V sobotu vyvrcholilo podujatie pri Nezbudskej Lúčke ukážkou bojov v blízkosti autentických miest ako sú Domašinský meander či Starhrad, pre verejnosť.povedal za organizátorské kluby Tomáš Hofírek z  Klubu vojenskej histórie Polom Žilina.


 

 „Snažíme sa zachovávať maximum dobových reálií, umožniť verejnosti zažiť to a vidieť ako vtedy. Chceme pripomenúť túto históriu, lebo je stále aktuálna a aj to, že za slobodu sa treba postaviť a niekedy ju vybojovať aj so zbraňou v ruke, tak ako povstaleckí vojaci. Prvé boje SNP sa odohrali práve v Žiline a okolí, preto sme aj teraz tu,“ povedal za organizátorské kluby Tomáš Hofírek z  Klubu vojenskej histórie Polom Žilina. Sám je bývalý učiteľ dejepisu a pokuaľ mu to čas dovolí, venuje sa historickému bádaniu a publikovaniu. „To ma priviedlo k ľudom podobného zamerania. Robíme rôzne historické armády –dobrovoľne a za svoje peniaze, pretože  nás to baví a radi to sprostredkujeme verejnosti. Niektoré kluby robia stredovek, napoleónske vojny, rímskych legionárov. Uniformy sú vzácne a k originálom sa dostávame stále ťažšie, no existuje už pomerne veľká sieť výrobcov replík aj verných. Samozrejme, čím vernejšia, tým drahšia.“

 

Autor: Iveta Frolková

 

Foto: Autorka

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod